Newsroom

Newsroom

Μία απίθανη ιστορία αγάπης που ξεκίνησε από το Άουσβιτς και κράτησε 70 χρόνια

Όταν ο 23χρονος John Mackay απελευθέρωσε την 20χρονη Edith Steiner από το Άουσβιτς το 1944, δεν γνώριζε ότι θα ξεκινούσε μία απίθανη ιστορία αγάπης, άρρηκτα δεμένη με τις εξελίξεις της εποχής και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

596380c21dc524ee498b4832

Ο John Mackay διέφυγε από έναν καταυλισμό αιχμαλώτων στη Λιβύη και συμμετείχε σε μία στρατιωτική μονάδα από τη Σκωτία που απελευθέρωσε την Edith και αρκετούς ακόμα από την καθημερινή φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης. Κάθε μέρα αντιμετώπιζαν την απειλή και το φόβο της εκτέλεσης, ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο με τον Josef Mengele, τον γνωστό αξιωματικό των SS που έχει μείνει στην ιστορία για τα σαδιστικά πειράματα του. 


Ο Μένγκελε, στο Άουσβιτς επί καθημερινής βάσεως, στεκόταν στο σημείο όπου εκφόρτωναν τα τρένα τους αιχμαλώτους και τους τοποθετούσε σε δυο γραμμές. Πάντα χαμογελαστός και κρατώντας ένα δερμάτινο ραβδί, έστελνε το 70%- 80% στην αριστερή λωρίδα και το υπόλοιπο 20%-30% στη δεξιά. Οι πρώτοι πήγαιναν κατευθείαν στα κρεματόρια. Οι υπόλοιποι αποτελούσαν το νέο «ερευνητικό του πεδίο». Ο Μένγκελε υπέβαλε τους κρατούμενους σε πολλά φρικιαστικά πειράματα.

Η Edith, που γεννήθηκε στην περιοχή Székesfehérvár της Ουγγαρίας, έχασε 39 μέλη της οικογένειάς της κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος και μόνο η ίδια και η μητέρα της επέζησαν.


Σε ένα χορό για να γιορτάσουν την απελευθέρωση, ο John ζήτησε από έναν φίλο να ζητήσει εκ μέρους του την Edith σε χορό, αλλά εκείνη απάντησε ότι ήθελε να δεχθεί πρόσκληση απ’ ευθείας από τον ίδιο.

Αυτός ο πρώτος χορός ήταν η αρχή μιας ιστορίας αγάπης που θα διαρκούσε πάνω από 70 χρόνια. Παντρεύτηκαν στις 17 Ιουλίου του 1946 και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά τη Σαρόν και τον Πέτρο. 


Τρεις εβδομάδες πριν από την 71η επέτειο του γάμου τους, η Edith έχασε τη μάχη με τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, με τον John στο πλευρό της. Η απίστευτη ιστορία τους θα ζήσει για πάντα στη συλλογική μνήμη, όπως και τόσες άλλες που αποδεικνύουν ότι ακόμα και στις πιο φριχτές συνθήκες η ζωή μπορεί να νικήσει. 


Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη