Newsroom

Newsroom

Μήνυμα του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου: Θα κάνουμε το παν ώστε να δικαστούν όσοι θεωρούνται υπαίτιοι για αδικήματα

Το ζήτημα του χρηματισμού του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου από εταιρία του συνεργάτη του Βγενόπουλου Μιχάλη Ζολώτα, απασχολεί εκ νέου τις κυπριακές Αρχές μετά και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέες διώξεις οι οποίες αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

573c568d1dc5249c5c8b4b68

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Κώστας Κληρίδης, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε πως «η υπόθεση διερευνήθηκε διότι οι διαδρομές χρημάτων από τη συγκεκριμένη πηγή και υπό άλλες περιρρέουσες καταστάσεις, έχουν πολλά στοιχεία τα οποία είναι χρήσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες υποθέσεις οι οποίες συνιστούν ποινικά αδικήματα». «Η διερεύνηση που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα έχει στοιχεία τα οποία αξιοποιούνται και θα αξιοποιηθούν κατάλληλα έτσι ώστε να προσθέσουν στον κρίκο της αλυσίδας μαρτυρίας σχετικά με άλλα σοβαρά αδικήματα τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κληρίδης μάλιστα αναφερόμενος στο κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η συλλογή του μαρτυρικού υλικού προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση του χρηματισμού του πρώην κεντρικού τραπεζίτη ενώπιον της Δικαιοσύνης απάντησε ότι «είναι γεγονός ότι συνεχίζονται οι διερευνήσεις και οι υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πολίτη», το ζητούμενο στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν για τους ανακριτές η σύνδεση του Ανδρέα Βγενόπουλου με τη Focus. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι ανακριτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους στοιχεία τα οποία, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, καταδεικνύουν ότι στην προκειμένη διερευνώμενη υπόθεση η Focus αποτελούσε απλώς ένα όχημα του Ανδρέα Βγενόπουλου για μεταφορά χρημάτων. Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης του 1 εκατομμυρίου, έχει αποκαλυφθεί πως ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου είχε χρηματιστεί από τον Μιχάλη Ζολώτα, με τις κυπριακές Αρχές να διαρρέουν ότι ο χρηματισμός έγινε ώστε ο Χριστοδούλου να μην κάνει έλεγχο στα εταιρικά σχήματα που αγόρασαν τη Λαϊκή Τράπεζα και στα οποία συμμετείχε ο Βγενόπουλος προκειμένου να επιτρέψει την αγορά.

Ο Βγενόπουλος και συνεργάτες του Μπουλούτας και Φόρος

Μιλώντας για την εν γένει συμπεριφορά του Ανδρέα Βγενόπουλου και για το γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες, πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας και νυν του ομίλου MIG, Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος καταζητούνται ενώ έχει εκδοθεί απόφαση για έκδοσή τους στην Κύπρο προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση της Λαϊκής, ο Κώστας Κληρίδης δηλώνει αισιόδοξος ότι: «θα είναι δυνατό να αχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο και ακολούθως να γίνει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια καταδίκη και εκεί όπου αυτό δικαιολογείται».

Ο κ. Κληρίδης πάντως εξηγεί ότι επειδή αυτές οι υποθέσεις έχουν εγγενείς δυσκολίες για την απόδειξή τους, δίνεται τροφή σε καλούς νομικούς συμβούλους να αξιοποιούν διάφορα, διατάξεις νόμου και δικαιώματα τα οποία παρέχονται, έτσι ώστε να αποφύγουν μια πιθανή δίωξη ή αργότερα μια πιθανή καταδίκη. «Είναι αναμενόμενο ότι πρόσωπα τα οποία έχουν και μια καλή οικονομική επιφάνεια θα χρησιμοποιήσουν καλούς νομικούς συμβούλους οι οποίοι με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα τα οποία προσφέρονται έτσι ώστε να αποφύγουν τη δίωξη τους ή αργότερα τη καταδίκη τους» εξηγεί ο γενικός εισαγγελέας και προσθέτει ότι: «η δική μας η προσπάθεια είναι να αντιμετωπίζουμε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτά τα νομικά θέματα τα οποία εγείρονται με όλη τη σοβαρότητα η οποία απαιτείται υπό τις περιστάσεις αυτές».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις προ ημερών δηλώσεις του κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, περί κλοιού που άρχισε να σφίγγει γύρω από τον Βγενόπουλο, ο κ. Κληρίδης λέει ότι «ως διωκτικές Αρχές θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε το παν έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο της παρουσίασης, ενώπιον δικαστηρίων, ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με τη μαρτυρία την οποία έχουμε ή θα έχουμε συλλέξει, μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι για κάποια αδικήματα».

Σχολιάζει τέλος αναφορικά με το γεγονός ότι ο Βγενόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι στιγμής στο κατηγορητήριο ότι «εκεί και όπου υπάρχει μαρτυρία και κάποιος -οποιοσδήποτε και όπως ονομάζεται- εμπλέκεται θα είναι κατηγορούμενος. Για να μην περιληφθεί κάποιος σε μια συγκεκριμένη υπόθεση σημαίνει είτε επειδή χρονικά ή συγκυριακά ή άλλως πως δεν εμπλέκετο στην υπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καμία εξήγηση, ούτε σκοπιμότης, ούτε άλλη εξήγηση πλην αυτής».

Η κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας

Ο γενικός εισαγγελέας αναφέρεται στη συνέντευξή του και στην κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι «η ανακριτική διαδικασία σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν την κατάρρευση της Οικονομίας συνεχίζεται κανονικά και κάποιες υποθέσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια, ενώ κάποιες άλλες αναμένονται να οδηγηθούν σύντομα».

Όπως εξηγεί ο κ. Κληρίδης, οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην ανακριτική διαδικασία μέχρι στιγμής δεν συνεπάγονται ούτε απεμπόλιση του καθήκοντος για πλήρη διερεύνηση ούτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, αλλά είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας στη διερεύνησή τους αφού η οικονομική κατάρρευση «δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ποινικών αδικημάτων» αλλά πιθανώς και «εσφαλμένων αποφάσεων, απλής αμέλειας ή άλλων παραλείψεων ή πράξεων». Σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη τα ποινικά αδικήματα όπου υπάρχουν «είναι τέτοια που από τη φύση τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διερεύνηση τους και η στοιχειοθέτηση υποθέσεων».

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…