Newsroom

Newsroom

Μέτρα για τον κορονοϊό: Άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς και τηλεργασία

Τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο των μέτρων για την κρίση του κορονοϊού.  

EK Koronoios 1

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 να είναι ειδικού σκοπού και η μια ως κανονική άδεια.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη η τηλεργασία σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, αναφέροντας πως «Η εργασία σε συνθήκες καραντίνας έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές ελληνικές εταιρείες».

Για τις άδειες ειδικού σκοπού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεσήμανε ότι θα έρχεται με πλήρεις αποδοχές το 1/3 των οποίων θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, είπε ότι θα χορηγείται μόνον στον έναν γονέα κι όχι και στους δύο ταυτόχρονα, πλην περιπτώσεων προσβεβλημένων από τον κορονοϊό ή ατόμων με αναπηρία. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειες, τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και μία ως κανονική άδεια Εξάλλου, πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κι ευέλικτες μορφές εργασίας είτε με διαφορετικό ωράριο είτε με εργασία εξ’ αποστάσεως.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται:

Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.

– Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια
– Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών
– Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών
– Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα
– Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δε δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού
– Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως
– Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο

Αργά το απόγευμα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τους περιφερειάρχες, στους οποίους έγινε ενημέρωση από τους Βασίλη Κικίλια, Νίκη Κεραμέως, Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συναντάται στη διάρκεια της ημέρας, όταν απαιτείται, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στις 17.00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…