Μεταβολή του πολιτεύματος σε περίπου …Προεδρική Δημοκρατία επιθυμεί ο Σαμαράς

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί η συνταγματική αναθεώρηση και οι αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός…

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης θα βρεθεί η συνταγματική αναθεώρηση και οι αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να παρέμβει την προσεχή εβδομάδα στο θέμα αυτό, σε εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η παρέμβαση Σαμαρά θα περιστρέφεται γύρω από τα παραπάνω θέματα, παρά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν δείχνει διατεθειμένο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση προεκλογικά.

Πέραν της συνταγματικής αναθεώρησης στην κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για μια δέσμη προτάσεων που θα αφορούν στους ομογενείς. Πρωταρχικό μέλημα του κ. Σαμαρά είναι η πρόβλεψη εκλογής βουλευτή ομογένειας. Το θέμα το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει αναζητήσει τρόπους προώθησης του θέματος με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία είναι αρμόδια σε θέματα εκλογικού νόμου. Η μελέτη του ζητήματος έχει οδηγήσει σε δύο εναλλακτικές προτάσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τους βουλευτές Επικρατείας. Δηλαδή τα κόμματα θα υποχρεούνται, είτε έπειτα από πολιτική συνεννόηση, είτε δια νόμου  να εντάσσουν στη λίστα Επικρατείας  έναν ομογενή. Εναλλακτικά, έπειτα από ψηφοφορία των ομογενών θα στις χώρες μόνιμης διαμονής, θα εκλέγεται ένας ή περισσότεροι βουλευτές. Επιπλέον, τη δέσμη προτάσεων συμπληρώνει η σκέψη να διευκολυνθεί η απόκτιση ιθαγένειας για παιδιά Ελλήνων μεταναστών έως τρίτου βαθμού, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί των ελληνικών οικογενειών με τη «μητέρα – πατρίδα».  

Προεδρική Δημοκρατία

Η συζήτηση που θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα θα βάλει στο επίκεντρο της συνταγματικής αναθεώρησης από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόθεση είναι η μετατροπή του Συντάγματος ώστε το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας να αποκτήσει χαρακτηριστικά Προεδρικής Δημοκρατίας. Έτσι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα περιλαμβάνει την διάλυση της Βουλής και το δικαίωμα να μπορεί να αρνείται την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων, είναι ορισμένες μόνο προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό η εκλογή του Προέδρου από το λαό θεωρείται προϋπόθεση, ώστε να έχει την λαϊκή επιβεβαίωση.

Ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή

Στις προτάσεις Σαμαρά θέση έχουν ρυθμίσεις που αφορούν στον πρωθυπουργό, καθώς και σε υπουργούς ή αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Συγκεκριμένα η θέσπιση χρονικών ορίων της θητείας του πρωθυπουργού, των δημάρχων, των περιφερειαρχών, καθώς και των συνδικαλιστών, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Επίσης το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με του βουλευτή θεωρείται επίσης πρωταρχικής σημασίας και είναι κάτι που συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά.  

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συμφωνεί επίσης και με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποτελεί αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά θα μπορούσε να γίνει πράξη με την ψήφιση σχετικού νόμου, τουλάχιστον για την περίπτωση που ο αριθμός των βουλευτών μειωθεί έως 200. Παράλληλα πρόκειται να ενισχυθεί ο ρόλος των βουλευτών, ενώ προτείνεται η κατάργηση των προνομίων τους που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά τους. Επιπρόσθετα βέβαιο είναι πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθούν «δυνατά» στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.
 

Τέλλογλου και Κουκάκης κλήθηκαν να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στον Ντογιάκο

Τέλλογλου και Κουκάκης κλήθηκαν να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στον Ντογιάκο

Μέσω του Twitter, οι δημοσιογράφοι Θανάσης Κουκάκης και Τάσος Τέλογλου, αναφορικά με την εξέλιξη της…

Η Χρύσπα ενάντια στην ομοφοβία: «Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα»

Η Χρύσπα ενάντια στην ομοφοβία: «Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα»

Η τραγουδίστρια απάντησε για το φλερτ, την πίστα και τις παραβιαστικές συμπεριφορές.

Καβάλα: Αστυνομικός συνελήφθη αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο μετανάστες

Καβάλα: Αστυνομικός συνελήφθη αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο μετανάστες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας ο αστυνομικός πραγματοποίησε «βολές εκφοβισμού» - Σε βάρος του, σχηματίστηκε…