Μεταλλαγμένοι λύκοι του Τσέρνομπιλ «νίκησαν» τον καρκίνο

Τα εντυπωσιακά επιστημονικά ευρήματα από έρευνα στο Τσέρνομπιλ που δίνουν ελπίδες για τη μάχη κατά του καρκίνου.

skynews chernobyl orevichi 6449374

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι του Τσερνόμπιλ φαίνεται πως έχουν αναπτύξει μία μορφή αντίστασης στον καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που γεννάει ελπίδες για την αντιμετώπιση της ασθένειας στους ανθρώπους,

Στην αποκλεισμένη ζώνη της περιοχής (CEZ), όπου το 1986 σημειώθηκε το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία, οι άνθρωποι απαγορεύεται να εισέλθουν, καθώς τα ραδιενεργά κατάλοιπα ενέχουν ακόμη κίνδυνο για την υγεία.

Ωστόσο, η άγρια ζωή δεν περιορίζεται. Μεταξύ των ζώων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην απαγορευμένη περιοχή των 1.000 τετραγωνικών μιλίων είναι και οι λύκοι. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς που περιφέρονται στους έρημους δρόμους του Τσέρνομπιλ φαίνεται πως έχουν αναπτύξει μια μετάλλαξη, η οποία τους προσφέρει αντίσταση στον καρκίνο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σημαντική βοήθεια στην καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.

Η Κάρα Λαβ, εξελικτική βιολόγος και και οικοτοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, μελετά πώς οι λύκοι του Τσερνομπίλ επιβιώνουν παρά το γεγονός ότι εκτίθενται εδώ και δεκαετίες στα ραδιενεργά κατάλοιπα.​

Μαζί με μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησαν τη μελέτη τους στην αποκλεισμένη ζώνη το 2014. Στο πλαίσιο της έρευνας τοποθέτησαν ειδικά κολάρα στους λύκους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις και να λαμβάνουν διάφορες μετρήσεις σχετικά με την ακτινοβολία στην οποία εκτίθενται σε πραγματικό χρόνο.

Συγκέντρωσαν επίσης δείγματα αίματος για να καταλάβουν πως ανταποκρίνονται οι λύκοι στα καρκινογόνα ραδιενεργά κατάλοιπα. Όπως διαπίστωσαν, οι λύκοι του Τσέρνομπιλ εκτίθενται σε ακτινοβολία πάνω από 11,28 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα για όλη τους τη ζωή – ένα μέγεθος εξαπλάσιο από το νόμιμο όριο ασφάλειας για έναν άνθρωπο.

 

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ανοσοποιητικό σύστημα των λύκων έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο που μοιάζει με την κατάσταση των καρκινοπαθών όταν υποβάλλονται σε μια θεραπεία με ακτινοβολία. Το σημαντικότερο, όπως αναφέρει το Sky News, είναι πως διαπίστωσαν συγκεκριμένα τμήματα των γενετικών πληροφοριών των ζώων που φαίνονταν ανθεκτικά στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πολλές έρευνες σε ανθρώπους έχουν βρει μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα η παρουσία της παραλλαγής του γονιδίου BRCA καθιστά πιο πιθανό μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών. Όμως, η έρευνα της Λαβ και της ομάδας εντόπισε τις «προστατευτικές μεταλλάξεις» που αυξάνουν τις πιθανότητες αντιμετώπισης του καρκίνου.

Δυστυχώς η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπόδισαν την ερευνητική ομάδα να επιστρέψει στη Ζώνη Αποκλεισμού τα τελευταία χρόνια. «Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι και οι συνεργάτες να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς» είπε η Κάρα Λάβ, που παρουσίασε τα ευρήματά της στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ολοκληρωτικής και Συγκριτικής Βιολογίας στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, τον περασμένο μήνα.

 

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας