Newsroom

Newsroom

Μετά την HSBC,πρόστιμο-μαμούθ 1,5 δις δολαρίων και στη UBS

H Ελβετική τράπεζα UBS παραδέχτηκε την ενοχή της και καλείται να πληρώσει πρόστιμο «μαμούθ» 1,5 δις δολαρίων στις αμερικανικές, βρετανικές…

UBSH Ελβετική τράπεζα UBS παραδέχτηκε την ενοχή της και καλείται να πληρώσει πρόστιμο «μαμούθ» 1,5 δις δολαρίων στις αμερικανικές, βρετανικές και ελβετικές αρχές για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται μετά από αυτό που συμφώνησε να πληρώσει η HSBC σχετικά με την υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» στις ΗΠΑ ύψους 1,92 δις δολαρίων.

Η UBS αποδέχθηκε την ενοχή της για ηλεκτρονική απάτη εκ μέρους της ιαπωνικής θυγατρικής της και στην δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Σέρτζιο Ερμότι αναφέρει: «Έχουμε μετανιώσει βαθιά για αυτή την απρεπή και ανήθικη συμπεριφορά. Κανένα κέρδος δεν είναι πιο σημαντικό από τη φήμη αυτής της εταιρείας και είμαστε δεσμευμένοι να εργαζόμαστε με ακεραιότητα».

Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) αναφέρει ότι υπήρξαν διαβρωτικές και επίμονες προσπάθειες χειραγώγησης του Libor από το 2005 μέχρι και το 2010. Δηλώνει ότι τουλάχιστον 45 traders και ανώτερα στελέχη της UBS εμπλέκονται -ή γνώριζαν- την υπόθεση και πως στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν περίπου 2.000 αποδεικτικά στοιχεία (email, συζητήσεις chat κ.λπ.) με αιτήματα για χειραγώγηση του Libor.

Ειδικότερα, σχετικά με τη θυγατρική της UBS στην Ιαπωνία (που αποδέχτηκε την ενοχή της) αναφέρεται ότι «υπήρξε συνωμοσία με brokers για συντονισμένες προσπάθειες» ώστε να επηρεαστούν και οι καταχωρίσεις για το yen libor και άλλων τραπεζών. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η FSA σημειώνει ότι επί τουλάχιστον 18 μήνες η UBS πραγματοποιούσε κάθε τρίμηνο «πληρωμές δωροδοκίας» ύψους 15.00 στερλινών στους traders που συνέβαλαν στη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων.

Στο ποσό που πρέπει να καταβάλλει η UBS περιλαμβάνονται πρόστιμα ύψους 160 εκατ. στερλινών που θα καταβληθούν στις βρετανικές αρχές, και πρόστιμο 1,2 δισ. δολαρίων που θα καταβληθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

δημος βερυκιοσ

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αποκάλυψε ο Δήμος…