Μέρκελ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα

«Η Ελλάδα βρίσκεται νομίζω σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα απ' ότι βρισκόταν πριν από ένα χρόνο, όπου ήμουν πολύ πιο ανήσυχη» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

59a555c21dc524005b8b4a5d

«Εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι είναι πολύ, πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από περισσότερες θέσεις εργασίας και από περισσότερη ευημερία σταδιακά» πρόσθεσε η Καγκελάριος αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα.

Για την γενικότερη πορεία της Ευρωζώνης, επισήμανε ότι «έχουμε πολύ θετικά στοιχεία. Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Στηρίζει Σόιμπλε η Μέρκελ για ESM

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε δημόσια την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την πρόταση Σόιμπλε ως μια «πολύ καλή σκέψη» επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη θα μπορούσε να γίνει πιο σταθερή και να δείξει και στον κόσμο ότι διαθέτει η ίδια όλους τους μηχανισμούς ώστε να αντιδρά καλά σε απροσδόκητες καταστάσεις.

«Θα επρόκειτο για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Έχουμε σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις δυνατότητές μας για διάσωση σε έκτακτες καταστάσεις, ειδικά με την τραπεζική ένωση. Αν σκεφτώ τώρα και τους μηχανισμούς που έχουμε επεξεργαστεί, τότε υπάρχει ήδη ένα πολύ καλό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και προσέθεσε ότι μετά την συλλογή εμπειριών, η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ακόμη πιο δυνατά και με αυτοπεποίθηση ότι πιστεύει πως μπορεί να ξεπεράσει μόνη της δύσκολες καταστάσεις.

«Εκεί θεωρώ ότι η πρόταση Σόιμπλε να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο είναι μια πολύ καλή σκέψη και αυτή η σκέψη θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουμε ακόμη πιο σταθεροί και να δείξουμε και στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε καλά και σε απροσδόκητες καταστάσεις», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μέχρι τώρα έχουμε κάνει πολλά για την σταθεροποίηση της Νομισματικής Ένωσης, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα στην οικονομική συνοχή, η οποία βρίσκεται περισσότερο στην έρευνα κλπ.

Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και γερμανικά πλεονάσματα

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τούρκίας η Άνγκελα Μέρκλε τόνισε: «Θα ήθελα να έχουμε καλύτερους δεσμούς με την Τουρκία, αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα … Αυτή είναι μια πολύ περίπλοκη φάση στις σχέσεις μας».

«Το αίτημά μας είναι σαφές ότι (όλοι οι Γερμανοί πολίτες) που κρατούνται εκεί πρέπει να απελευθερωθούν» πρόσθεσε.

Απαντώντας, επιπλέον, στο διεθνές κατηγορώ περί πολύ υψηλών γερμανικών πλεονασμάτων, η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, όσο περιγράφεται». 

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…