Καλύτερα να είσαι έμπορος ναρκωτικών παρά ο Ρωμανός

Δυο μέτρα και δυο σταθμά χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην κρίση του για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Από…

athanassiou 3

Δυο μέτρα και δυο σταθμά χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην κρίση του για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Από τη μία δηλώνει πως “κι ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, ο Ρωμανός δεν παίρνει άδεια”, από την άλλη έχει εισηγηθεί στο παρελθόν χάρη σε ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι για σοβαρά αδικήματα, με τρόπους μάλιστα επικίνδυνους για το δημόσιο συμφέρον. 

Όπως έχει γράψει το HOT DOC στο τεύχος 57, ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει καταχραστεί το θεσμό της χάριτος με τρόπους που δημιουργούν ερωτηματικά για τα κίνητρά του. Στις 21 Οκτωβρίου 2013 ο υπουργός μετατρέπει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Καναδού εμπόρου ναρκωτικών Κέβιν Χίμπερτ σε πρόσκαιρη 20 ετών. Ο Χίμπερτ είχε καταδικασθεί το 2000 αφού είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με δύο κιλά κοκαΐνης. Το 2008 δεν επέστρεψε από άδεια που είχε λάβει αλλά παραδόθηκε ένα χρόνο μετά στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις ολλανδικές αρχές. Ο κ. Αθανασίου θεώρησε όμως πως ο καταδικασμένος και δραπέτης Χίμπερτ άξιζε μια δραστική μείωση στην ποινή του.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχεδόν αμνήστευση (μετατροπή σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή) από τον υπουργό του καταδικασμένου για την υπόθεση του Παραδικαστικού Νο.1, επιχειρηματία Αλέξανδρου – Μάρκου Κακλαμάνη. Ο  Κακλαμάνης είχε καταδικαστεί για χρήση πλαστού εγγράφου – υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης αλλά βγήκε από τη φυλακή με εισήγηση Αθανασίου “προκειμένου η εταιρεία “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”, της οποίας είναι εκπρόσωπος, να δύναται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς έργων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς επίσης να δύναται να διοριστεί σε δημόσια υπηρεσία και να προσληφθεί σύμβουλος μεγάλων κατασκευαστικών έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι πάσης φύσεως έννομες συνέπειες αυτής”. Όσο κι αν ακούγεται εξοργιστικό, η αιτιολόγηση αυτή που εξόφθαλμα συνδέεται με οικονομικά οφέλη του εν λόγω κυρίου, είναι παρμένη από το ΦΕΚ κι άρα γραμμένη από τον ίδιο το Χαράλαμπο Αθανασίου.

Είναι φανερό πως το γράμμα και το πνεύμα των νόμων εφαρμόζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατά το δοκούν, με σαφώς πολιτικά κριτήρια. Ας ελπίσουμε αυτό να μη γίνει αιτία να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του. 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη