Newsroom

Newsroom

Με υπέρπτηση της νήσου Ρω απάντησε η Άγκυρα στην εμφάνιση των ελληνικών υποβρυχίων στο Καστελόριζο

Την νήσο Ρω διάλεξαν αυτή την φορά οι Τούρκοι για να πραγματοποιήσουν πτήση από πάνω της. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, μπήκε στις 14:28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου και στις 14:44 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη Ρω, στα 27.500 πόδια.

570e16a61dc524a9748b48b6 1

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο σχηματισμός βγήκε από το FIR Αθηνών στις 14:45 ανατολικά της Ρόδου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες 5 ημέρες μετά από το κρεσέντο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, υπήρξε σχετική ησυχία καθώς η Άγκυρα πραγματοποίησε χαμηλής έντασης προκλήσεις, χρησιμοποιώντας ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Από τις 20 έως και τις 26 Απριλίου τα τουρκικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προχώρησαν σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας μην δίνοντας στοιχεία εισόδου στο FIR και σε 14 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο σημερινό συμβάν δεν υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών με ελληνικά μαχητικά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως την στιγμή της υπέρπτησης βρισκόταν στο νησί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης, κάτι που θεωρείται ως μια επιπλέον πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ωστόσο πως ήδη η Αθήνα μετά τις απανωτές υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε να κινηθεί τόσο σε στρατιωτικό όσο και διπλωματικό επίπεδο απαντώντας στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ σε στρατιωτικό επίπεδο επιλέχθηκε η Δυναμική Αμυντική Αποτροπή, με πρόσφατο παράδειγμα την εμφάνιση δύο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού στο Καστελόριζο την Δευτέρα και σε διπλωματικό με την ενίσχυση των συμμαχιών.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…