Με την κατάθεση Τσιρώνη και νέες αποκαλύψεις συνεχίστηκε σήμερα η δίκη Βαξεβάνη-Βγενόπουλου

Με τη διαδικασία ανάγνωσης των εγγράφων ξεκίνησε σήμερα 5 Αυγούστου 2016 η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλο. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Αυγούστου. Κατά τη σημερινή διαδικασία η πολιτική αγωγή κατέθεσε έγγραφα που αφορούν τη δανειοδότηση της Μονής Βατοπεδίου από τη Marfin.

57a484b71dc5243e1c8b5290

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Βγενόπουλου συμμετείχε στις αγοραπωλησίες, πράγμα που σημαίνει ότι χειρίστηκε τη συναλλαγή μεταξύ της Μονής και της τράπεζας, η οποία επίσης ήταν συμφερόντων Βγενόπουλου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι διαπιστώσεις των πορισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων αφού ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίζεται ως δικηγόρος πολλών εκ των δανειοδοτημένων από τις τράπεζες των συμφερόντων του.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ξεκίνησε η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, με πρώτο τον πρώην πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου Δημήτρη Τσιρώνη.

Κατά την εξέταση του μάρτυρα αποκαλύφθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης Νίκο Κωνσταντόπουλο, ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπούσε στις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της MIG την εταιρία Rassadel, την οποία ο ίδιος ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι δεν γνωρίζει. Από σχετικό έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος γίνεται εμφανές ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπεί εκτός από τη Rassadel, το σύνολο σχεδόν των μετόχων. Ο Βγενόπουλος εμφανίζεται επίσης ως εκπρόσωπος του κ. Μαλαματίνα ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της MIG, ενώ εκπροσωπεί επίσης τους Κούμπα και Φράγκου. Ο Βγενόπουλος εκπροσωπεί επίσης την ελεγκτική εταιρία Black Rock, αλλά και εταιρία του Μιχάλη Ζολώτα. Πρόκειται για την εταιρία Newborn την οποία επίσης δήλωσε ότι δεν γνώριζε.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι ερωτήσεις του προέδρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε ο δημοσιογράφος σκοπό να συκοφαντήσει τον μηνυτή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σε καμιά περίπτωση. Ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση που αναστάτωσε δύο χώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο δημοσιογράφος ότι ο Βγενόπουλος διαμόρφωσε έναν οικονομικό γίγαντα με δανεικά λεφτά. Αυτά είναι αληθή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ασφαλώς είναι. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία φέραμε εμείς στην επιφάνεια, ως Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή. Τα στοιχεία δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Τα ζητήσαμε από την ΤτΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι διαπιστώσατε εσείς;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Διαπιστώσαμε δύο σκάνδαλα: το ένα σκάνδαλο ήταν του κ. Πάπιστα και της Μονής Βατοπεδίου, η άλλη υπόθεση ήταν της Torcaso του Τσοχατζόπουλου. Υπήρχε όμως κι ένα παράπλευρο σκάνδαλο που αφορούσε τη Μονή Βατοπεδίου και συνδεόταν με τις δανειοδοτήσεις από τη Marfin.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο δημοσιογράφος ότι η Λαϊκή και οι θυγατρικές της χρησιμοποιούνταν για χρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου. Είναι αληθές.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αυτά είναι διαπιστώσεις της ΤτΕ και της ΚτΚ. Μάλιστα όταν εμείς ως Επιτροπή επισημαίναμε από το 2010 τους κινδύνους για τη Marfin, ακόμη και ο κ. Προβόπουλος έλεγε ότι είμαστε επικίνδυνοι. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε δύο χρόνια μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέει ο δημοσιογράφος ότι αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος ίσως να μην υπήρχε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τι εννοεί; Καταλήξατε ως Επιτροπή στη σχέση του κ. Βγενόπουλου και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ήταν ο ιθύνων νους. Ήταν εκείνος που οργάνωσε την ΑΜΚ και τη συμμετοχή της Μονής σ’ αυτήν. Επιπλέον διαπιστώσαμε ως Επιτροπή ότι οι εταιρίες Rassadel και Madeus ανήκαν στη Μονή. Η Μονή εμφανιζόταν ως πιστούχος, αλλά τα χρήματα κατατίθεντο στις δύο εταιρίες και στη συνέχεια τοποθετούντο σχεδόν στο σύνολό τους, σε εταιρίες του ομίλου MIG.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι σημαίνει ότι ο κ. Βγενόπουλος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως «δούρειος ίππος» για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος έδρασε υπέρ των συμφερόντων μιας γερμανικής εταιρίας, αγόρασε νομίμως μετοχές του ΟΤΕ και τις πούλησε στη Deutsche Telecom. Επιπλέον έδινε δάνεια για να αγοράζονται μετοχές του ΟΤΕ. Η Μονή Βατοπεδίου έδωσε 30 εκατ. για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ. Η Ολυμπιακή ήταν μια εταιρία χρεοκοπημένη και η κυβέρνηση αποφάσισε το 2008 να την εκποιήσει. Διαχώρισε την Ολυμπιακή σε δύο κομμάτια, κράτησε το Δημόσιο τα χρέη κι έδωσε το καλό κομμάτι στον κ. Βγενόπουλο. Αυτή η εταιρία η οποία αγοράστηκε χωρίς χρέη από τη MIG, δεν μπήκε ποτέ σε ίσιο δρόμο ανοίγοντας τον δρόμο για το μονοπώλιο της Aegean.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι σας είχαν σταλεί από τη Μονή Βατοπεδίου πλαστά έγγραφα. Τι ήταν αυτά;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ήταν πιστοποιητικά τα οποία βεβαίωναν ότι ιδιοκτήτης των εταιριών Rassadel και Madeus ήταν η Μονή Βατοπεδίου. Αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Άθως Κοιρανίδης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα πλαστά έγγραφα ποιος τα είχε στείλει;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Από την ΤτΕ μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφορικά με τον ΟΤΕ. Υπήρχε ενδιαφέρον από άλλη εταιρία για την αγορά των μετοχών που πούλησε η MIG;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν έχω κάτι υπ’ όψιν μου.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Μιχάλη Δημητρακόπουλου

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής πόσα άτομα συμμετείχατε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: 19.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε έγινε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ τότε είχε εκδώσει άλλο πόρισμα;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μάλιστα. Κάθε κόμμα εκδίδει διαφορετικό πόρισμα, αλλά πόρισμα της Βουλής θεωρείται το πόρισμα της πλειοψηφίας.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε έχουν περάσει έξι χρόνια. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση γιατί κανένας από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, δεν κατέθεσε, δεν εξετάστηκε ή δεν έχει αντιδικία με τον κ. Βγενόπουλο; Οι υπόλοιποι δεν είχαν κοινωνικές ευαισθησίες;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μας είχε εξουσιοδοτήσει τότε η Επιτροπή ως οικονομολόγους εμένα και τον κ. Πλακιωτάκη.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, γιατί ασχολείστε μόνο εσείς.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο, ήμουν από εκείνους που ερεύνησαν αυτά τα στοιχεία. Ο κ. Βγενόπουλος και η MIG προχώρησαν σε αγωγές για να με κάνουν να σιωπήσω. Εκ των πραγμάτων συνέχισε να ασχολούμαι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έκανε ο κ. Βγενόπουλος στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αν δεν είχα βγει να κάνω δηλώσεις, αν δεν είχα καταθέσει στη Βουλή της Κύπρου όπου με κάλεσαν, πιθανόν δεν θα είχε κάνει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος που αισθάνεται ότι με τις δηλώσεις κάποιου άλλου θίγεται, τι δυνατότητες έχει; Είχε δικαίωμα ο κ. Βγενόπουλος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Τη στιγμή που μου έκανε την πρώτη αγωγή και την πρώτη μήνυση, έτσι σκέφτηκα κι εγώ. Βλέποντας όμως τον τρόπο λειτουργίας του κ. Βγενόπουλου σκέφτομαι ότι αυτό έγινε για να με εκφοβίσουν και να με φιμώσουν.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής διαβάζει δικαστικές αποφάσεις κατά του Δημήτρη Τσιρώνη μετά από μηνύσεις και αγωγές του Ανδρέα Βγενόπουλου. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο ο Δημήτρης Τσιρώνης έχει καταδικαστεί για τα ίδια που σήμερα κατηγορείται ο Κώστας Βαξεβάνης.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε μια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 13/7/2016;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από δική σας αναφορά και του κ. Σηφουνάκη ανασύρθηκε η υπόθεση του κ. Βγενόπουλου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ενημερώθηκα ότι ανασύρθηκε, αλλά δεν ξέρω αν ανασύρθηκε εξαιτίας της αναφοράς μου.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αναφορά σας μιλάτε για μια μικρή μειοψηφία επιόρκων. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντήσετε κύριε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μωραϊτάκης ο οποίος αρχειοθέτησε όλα τα διερευνώμενο, γιατί είναι επίορκος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ο κ. Μωραϊτάκης ερευνώντας την υπόθεση του ΟΤΕ, ερεύνησε μόνο το ένα σκέλος της υπόθεσης. Έτσι, βάζοντας την υπόθεση του ΟΤΕ στο αρχείο, αρχειοθέτησε και την υπόθεση των δανείων, χωρίς να τη μελετήσει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Μωραϊτάκης ερεύνησε δάνειο 156 εκατ. ευρώ μεταξύ της Marfin Egnatia και της Μονής Βατοπεδίου το 2006, εξέτασε τη νομιμότητα της επιστροφής μέρους του δανείου για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ και τα αρχειοθέτησε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σας είπα πριν ότι δεν ερεύνησε το μέρος των δανείων στη Μονή Βατοπεδίου και δεν κάλεσε κανένα μέλος της Επιτροπής της Βουλής.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο εισαγγελέας έχει την ευχέρεια να καλεί ως μάρτυρα όποιον εκείνος επιθυμεί;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κι εμείς έχουμε την ευχέρεια να κρίνουμε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έγινε η ΑΜΚ της MIG, πόσα χρήματα δόθηκαν;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: 5,2 δις.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα MIGοδάνεια ήταν τα 700 εκατ. Επομένως περίπου 4,5 δις της αύξησης δεν έγιναν με δανεισμό. Όταν λοιπόν ο κ. Βαξεβάνης λέει ότι η ΑΜΚ έγινε με δανεικά, λέει αλήθεια;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα επικαλεστώ δύο έγγραφα. Το πρώτο έγγραφο είναι η λίστα των μετοχοδανείων από την ΤτΕ. Σ’ αυτήν εμφανίζονται ονόματα μεγάλων εφοπλιστών. Βλέποντας αυτά τα ονόματα ένας μικροεπενδυτής πάει και συμμετέχει διότι βλέπει μια εικόνα ευρωστίας η οποία δεν είναι πραγματική. Αν δεν είχαν δοθεί τα μετοχοδάνεια για να παρασυρθούν επενδυτές δεν θα ήταν αυτό το αποτέλεσμα. Επιπλέον, σύλλογος μικρομετόχων της MIG έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το 2010 επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «πιστεύαμε ότι ο όμιλος MIG είναι μεγάλος και εύρωστος όμιλος. […] Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν προχωρώντας την έρευνα διαπιστώσαμε ότι η εικόνα που περιγράφουμε παραπάνω δεν ήταν πραγματική».

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνεται μια ΑΜΚ, ανακοινώνεται πριν ολοκληρωθεί ποιοι συμμετέχουν σ’ αυτήν;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όλοι ξέρουμε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Όλοι γνωρίζουν ότι το χρηματιστήριο δουλεύει με τα λεγόμενα παπαγαλάκια. Όλοι γνωρίζουν ποιοι θα συμμετάσχουν.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πόσους εργαζόμενους έχει αυτή τη στιγμή η MIG;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Πάρα πολλούς εργαζομένους έχει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλει μισθούς 2,8 δις ετησίως; Γνωρίζετε ότι η MIG πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 587 εκατ. ευρώ το έτος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν το ξέρω κύριε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα επίδικα δημοσιεύματα είναι του 2013. Σήμερα ο κ. Βγενόπουλος έχει εκδιωχθεί από τη MIG.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξεδιώχθη. Παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της MIG και παραμένει πρόεδρος του Υγεία και της Vivartia.

Συνεχίζει ο Μ. Δημητρακόπουλος: Έκθεση της ΤτΕ το 2015 που υπάρχει στη διάταξη της κ. Τσατάνη αναφέρει για τον κ. Κούμπα ότι τα δάνεια του κατά τη χορήγηση ήταν υπερεξασφαλισμένα. Το γνωρίζετε;

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Να φέρετε ολόκληρη την έκθεση. Η κ. Τσατάνη έχει συμπεριλάβει στη διάταξη μόνο έναν πίνακα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνεχίζει την ανάγνωση της έκθεσης που περιλαμβάνεται στη διάταξη της Γεωργίας Τσατάνη, από την οποία προκύπτει ότι τα επίδικα δάνεια ήταν κατά τη χορήγησή τους υπερκαλυμμένα. Ο Δημήτρης Τσιρώνης σημειώνει ότι τα δάνεια ήταν πράγματι εξασφαλισμένα κατά την χορήγησή τους, διευκρινίζει όμως ότι πρέπει να παραμένουν εξασφαλισμένα καθ’ όλη τη διάρκειά τους, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Αναφερόμενος μάλιστα σε δάνειο που δόθηκε στην IRF επεσήμανε ότι το δάνειο ήταν εξασφαλισμένο κατά τη χορήγηση αλλά δεν αποπληρώθηκε ποτέ. Δεν προκύπτει επιπλέον αν οι εξασφαλίσεις αυτές ήταν ποιοτικές αφού οι περισσότερες ήταν μετοχές.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκθεση ειδικής έρευνας της ΤτΕ το 2016 για τα επίδικα δάνεια το οποίο περιλαμβάνεται στη διάταξη της κ. Τσατάνη αναφέρει ότι η τράπεζα αναφορικά με τα δάνεια στον όμιλο Ζολώτα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στη συνέχεια αναφέρει ότι η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην κατάρρευση του ομίλου Ζολώτα.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν ξέρω το έγγραφο. Αυτό όμως, το είχαμε προβλέψει από το 2010.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρεται σε κατάθεση του επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα, διαβάζοντας τα πρακτικά της Εξεταστικής επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής κατέθεσε σε σχέση με τα επίδικα δάνεια στη Μονή Βατοπεδίου ότι όλα είναι νόμιμα. Συνεχίζοντας, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αναφέρεται σε κατάθεση στελέχους της ΤτΕ ο οποίος επίσης επιβεβαίωνε πως όλα είναι νόμιμα. Ο Δημήτρης Τσιρώνης απάντησε πως η Εξεταστική Επιτροπή συμπέρανε αφού εξέτασε τα στοιχεία ότι οι Αρχές έκαναν πλημμελή έλεγχο.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννη Απατσίδη

Ο Γιάννης Απατσίδης διαβάζει αποσπάσματα για τα οποία έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως ο Κώστας Βαξεβάνης και απευθυνόμενος στον μάρτυρα ρωτάει αν από το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής της οποίας προήδρευε, ο δημοσιογράφος θα μπορούσε να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Ο Δημήτρης Τσιρώνης απαντάει καταφατικά και διευκρινίζει ότι δεν απομειώθηκαν τα κεφάλαια της τράπεζας λόγω των δανείων που έδινε σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, παρότι αυτό προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος ίσως ήταν και επιεικείς. Ο Γιάννης Απατσίδης επανέρχεται ρωτώντας αν η αναφορά Βαξεβάνη σε επικίνδυνη λειτουργία της τράπεζας αφορά μόνο την ΑΜΚ της MIG. Ο μάρτυρας αποκρίνεται ότι αφορά τη γενικότερη λειτουργία του ομίλου.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αναφορικά με την ΑΜΚ της MIG, ειπώθηκε ότι η αύξηση ήταν 5,2 δις, ότι υπερκαλήφθηκε και ότι τα δάνεια ήταν μόνο 700 εκατ. ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΑΜΚ θα γινόταν ή δεν θα γινόταν ανάλογα με τη χρηματοδότηση;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η Λαϊκή δεν συμμετείχε τελικά στην ΑΜΚ και η συμμετοχή της στη MIG μειώθηκε περίπου στο 6%;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όταν εγκρίθηκαν τα μετοχοδάνεια, η Λαϊκή είχε το 97%.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τότε που χορηγήθηκαν τα δάνεια, επιτρεπόταν να χορηγηθούν;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Επιτρεπόταν, αλλά θα έπρεπε αυτομάτως να γίνει απομείωση των κεφαλαίων.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Απομειώθηκαν τα κεφάλαια;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν έγινε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αυτό που είπε ο κ. Βγενόπουλος ότι πριν την ΑΜΚ είχε 97% αλλά μετά την ΑΜΚ είχε 6,5% και σ’ αυτό ανατρέχουμε, ισχύει;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι. Ανατρέχουμε στη στιγμή της χορήγησης.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σε σχέση με τα μετοχοδάνεια: Μπορούν να κατευθύνουν τους επενδυτές οι δημοσιεύσεις για επικείμενη ΑΜΚ;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Πριν την ΑΜΚ είχε προαναγγελθεί η εξαγορά της Vivartia. Αυτό δίνει μια εικόνα ευφορίας στο επενδυτικό κοινό. Και πράγματι με το προϊόν της ΑΜΚ έγινε η εξαγορά της Vivartia.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το περιοδικό τον Απρίλιο του 2013 κάνει λόγο για κλίμα ευρωστίας. Θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ακόμα σκληρότερες εκφράσεις κάνοντας ίσως λόγο ακόμη και για χειραγώγηση;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Βλέποντας τα γεγονότα και την τιμή της μετοχής της MIG την εποχή εκείνη, ήταν απόλυτα δικαιολογημένα όσα έγραψε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Λέει ο δημοσιογράφος ότι η Λαϊκή χρησιμοποιούνταν για την χρηματοδότηση κύκλου επιχειρηματιών και επιχειρήσεων συμφερόντων Βγενόπουλου. Γνωρίζετε αν υπήρχε τέτοιους κύκλος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αποδεικνύεται αυτό από την κοινή έκθεση της ΤτΕ και της ΚτΚ. Είναι μια σειρά επιχειρηματιών που ήταν συνδεδεμένοι. Ο κ. Κούμπας, η κ. Φράγκου κ.ά. Είχαν υπογράψει συμβάσεις ότι όταν η μετοχή θα έφτανε στα 4 ευρώ θα μπορούσαν να πουλήσουν, παρότι οι μετοχές ήταν δεσμευμένες για τα δάνεια. Αυτό δεν τους επέτρεψε η τράπεζα τελικά να το κάνουν γιατί θα κατέρρεε πλήρως η μετοχή.

Ο Γιάννης Απατσίδης ρωτάει συγκεκριμένα αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως συνδεδεμένες επιχειρήσεις ο όμιλος Ζολώτα και η IRF. Ο μάρτυρας απαντά καταφατικά.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πώς αξιολογείτε την αντίδραση των ΜΜΕ στα όσα λέγονταν για τον όμιλο MIG;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Επειδή το θέμα είχε ενδιαφέρον τα ΜΜΕ αρχικά ανταποκρίθηκαν κι έγραψαν. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι μηνύσεις από την πλευρά του κ. Βγενόπουλου και της MIG και παράλληλα, όπως διαπίστωσα, δόθηκαν πακέτα διαφημίσεων.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα χρήματα της τράπεζας που ανήκουν στην πραγματικότητα; Η φράση «ξένα κόλλυβα» υποδηλώνει ότι έκλεψες;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτός που διοικεί μια τράπεζα είναι υπόλογος απέναντι στους μετόχους. Τα χρήματα του τα εμπιστεύονται οι επενδυτές και οι καταθέτες για να τα διαχειρίζεται. Αν δεν το κάνει σωστά παρανομεί. Πάντως δικά του χρήματα δεν είναι σίγουρα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: «Αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος και η τράπεζα του, ίσως να μην υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου», αναφέρει ο δημοσιογράφος. Πόσα χρήματα πήρε η Μονή Βατοπεδίου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Με βάση τα στοιχεία που είχαμε από τις τράπεζες, εκταμιεύθηκαν για λογαριασμό της Μονής 156,9 εκατ. Από αυτά 30 εκατ. τοποθετήθηκαν στην ΑΜΚ της MIG, άλλα 30 εκατ. σε αγορά μετοχές του ΟΤΕ, άλλα 6,3 εκατ. τοποθετήθηκαν σε μετοχές του Υγεία, 4,79 εκατ. τοποθετήθηκαν σε μετοχές της Marfin Popular Bank, 10,4 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών της Vivartia, 4 εκατ. διατέθηκαν για τη συμμετοχή στη Singular Logic, 21 εκατ. για τη συμμετοχή στην Torcaso και 15 εκατ. για τη συμμετοχή της Μονής Βατοπεδίου στην εταιρία του Πάπιστα μέσω της εταιρίας Madeus, 600.000 χρηματοδότησαν τη συμμετοχή της Μονής στην εταιρία Ανθεμιάς κ.ο.κ.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η Torcaso ποια είναι;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Η Torcaso είναι η εταιρία που αγόρασε το ακίνητο του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για το οποίο καταδικάστηκε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Για την Torcaso έχουν καταδικαστεί ακόμη και οι δικηγόροι που συμμετείχαν στα συμβόλαια.

Συνεχίζει ο Γ. Απατσίδης: Η Πάπιστας ΑΕ έχει σχέση με την ανταλλαγή των «φιλέτων»;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Βεβαίως. Η εταιρία Πάπιστας πήρε τα ανταλλαχθέντα ακίνητα από τη Μονή για να τα αξιοποιήσει.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η Μονή συμμετέχει στην εταιρία Πάπιστας;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Με 50%.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Θα μπορούσε να κάνει όσα έκανε η εταιρία χωρίς τα 15 εκατ. του δανείου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ποιου είναι η εταιρία Ανθεμιάς;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Του Πάπιστα και της Μονής.

ΑΠΑΤΔΙΔΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει μια ειδική σχέση με τον Βατοπέδι; Συμμετείχε στις συμβάσεις αυτές και το δικηγορικό γραφείο Βγενόπουλου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Συμμετείχε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Επομένως κάποιοι έδωσαν συμβουλές ότι μπορούν να γίνουν αυτές οι κινήσεις.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ορθώς.

Ο Γιάννης Απατσίδης ρωτάει για τα πλαστά έγγραφα τα οποία προσκομίστηκαν στη Βουλή και στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Τσιρώνης. Προσπαθεί συγκεκριμένα να διαλευκάνει αν οι εταιρίες Rassadel και Madeus ήταν ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι εταιρίες ήταν του Άθου Κυρανίδη.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Το να χρησιμοποιήσει η Μονή την όποια εταιρία είναι λογικό; Έχει οικονομικό λόγο;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Οικονομικό λόγο δεν έχει. Κρίνω ότι αυτές οι εταιρίες ήταν εμπιστοσύνης και συμφερόντων της Επενδυτικής Τράπεζας που έδωσε τα δάνεια. Καμιά τράπεζα δεν θα αναλάμβανε τον κίνδυνο να δώσει τόσο μεγάλα ποσά διαφορετικά.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Η σελίδα που παρουσίασε νωρίτερα ο κ. Δημητρακόπουλος και περιλαμβάνεται στη διάταξη της κ. Τσατάνη με τα συμπεράσματα της ΤτΕ αναφέρει ότι τα δάνεια ήταν καλυμμένα κατά τη χορήγησή τους.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αυτά είναι τα στοιχεία που αποδέχθηκε η τράπεζα. Κάποιος μπορεί να δίνει ό,τι εξασφαλίσεις θέλει και η τράπεζα να τις αποδέχεται.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αν αποδεικνύεται ότι κατά τη στιγμή της εκταμίευσης η εξασφάλιση είναι κατά 70%-80% μετοχές MIG, είναι επαρκής εξασφαλιση;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι. Είναι στον αέρα το δάνειο.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο όμιλος Κούμπα, αναφέρει ως αξίας εξασφάλισης, MIG, Singular Logic, GIT -αυτή την οποία είπε πως δεν γνώριζε ο κ. Βγενόπουλος, ενώ συμμετείχε μαζί με τον κ. Ζολώτα- κ.ο.κ. Είναι εύκολο να πέσει η μετοχή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Είναι υπερβολική συγκέντρωση κινδύνου.

Ο Γιάννης Απατσίδης συνεχίζει να διαβάζει τη λίστα της ΤτΕ η οποία βρίσκεται συνημμένη στη διάταξη της Γεωργίας Τσατάνη, από την οποία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλίσεων είναι μετοχές εταιριών του ομίλου MIG και της ίδιας της MIG. Ο Δημήτρης Τσιρώνης εξηγεί ότι αυτό είναι νομότυπο, αλλά δεν είναι επαρκής εξασφάλιση.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Αν ο κ. Βγενόπουλος έχει ένα ποσοστό στην IRF κι άλλο ένα ποσοστό μέσω μια άλλης εταιρίας, είναι συμφερόντων του η εταιρία;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μάλιστα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Από την κυρία Τσατάνη κληθήκατε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Καταθέσατε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ναι.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Πώς;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς να ρωτήσω ποια είναι η πορεία υπομνήματος που είχα καταθέσει γι’ αυτή την υπόθεση. Τον Νοέμβριο του 2015 ζήτησα να καταθέσω κι εγώ γι’ αυτή την υπόθεση. Μου ζήτησαν να κάνω σχετική αίτηση, την έκανα και κλήθηκα να καταθέσω.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σας έκανε ερωτήσεις η κ. εισαγγελέας;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ελάχιστα. Ήταν πολύ σύντομη η διαδικασία. Αποδέχθηκε το υπόμνημα που είχα καταθέσει.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ο κ. Μωραϊτάκης πριν εκδώσει τη διάταξή του, σας κάλεσε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι. Ούτε εμένα, ούτε κανένα άλλο μέλος της Επιτροπής.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ξέρετε αν ο κ. Μωραϊτάκης κάλεσε έστω κάποιους υπόπτους;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σύμφωνα με τη διάταξη αρχειοθέτησης, είχε καλέσει κάποιου;.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ελεγχόμενου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι, κανέναν.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Σε σχέση με τον ΟΤΕ: ο κ. Βγενόπουλος είχε κάνει μήνυση σε βάρος κάποιου προσώπου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Στον κ. Τσίπρα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Ξέρετε τι απέγινε αυτή η μήνυση;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Απορρίφθηκε.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα δημοσιεύματα του κ. Βαξεβάνη υπό ποιες συνθήκες έγιναν; Βλέπατε τις ημέρες εκείνες να γράφουν τα ΜΜΕ για τις αιτίες κατάρρευσης της Κύπρου; Υπήρχαν κάποια δεδομένα που ωθούσαν τους δημοσιογράφους στο να αναδείξουν αυτά τα θέματα;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ήταν μια εποχή πολέμου. Η κυπριακή Οικονομία είχε καταρρεύσει, οι εργαζόμενοι της Λαϊκής βρέθηκαν στον δρόμο, οι κύπριοι καταθέτες έχασαν τα χρήματά τους… Θα έλεγα ότι για την εποχή που γράφτηκαν αυτά, ήταν και μετρημένα.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Τα πορίσματα του 2009, η Επιτροπή σας τα είχε στη διάθεσή της;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Τα είχαμε. Υπάρχει και έκθεση της ΤτΕ στη Marfin Egnatia το 2007.

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Εσείς που βασιστήκατε για να βγάλετε συμπεράσματα;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Στα πορίσματα και σε μαρτυρίες. Εμείς ζητούσαμε στοιχεία από την ΤτΕ κι εκείνη μας τα έστελνε. Και λέμε ότι ήταν πλημμελής ο έλεγχος. Δεν θα έπρεπε να ξεφύγουν από την προσοχή της ΤτΕ για παράδειγμα τα πλαστογραφημένα έγγραφα.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Νίκου Κωνσταντόπουλου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θυμάστε ποιος βγήκε στις τηλεοράσεις κλαίγοντας για την καταστροφή της Κύπρου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου κ. Χριστόφιας.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος διαβάζει διάγγελμα του Δημήτρη Χριστόφια πριν από τα δημοσιεύματα του Hot Doc. Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε στο διάγγελμά του ότι «οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών και ο πλημμελής έλεγχος της ΚτΚ κοστίζει στην Κύπρο πολλά δις». Ο συνήγορος ρωτάει αν ο κ. Χριστόφιας αποδίδει ευθύνες στον πλημμελή έλεγχο και αν ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να τα μεταφέρει. Ο κ. Τσιρώνης απαντάει θετικά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος διαβάζει τη συνέχεια του διαγγέλματος Χριστόφια στο οποίο αναφέρει ότι «περίπου 4 δις είναι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Άλλα τόσα είναι η ζημιά για την Οικονομία μας από τη μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική εταιρία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, την οποία μετατροπή ενέκρινε ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης». «Έγινε αυτό;» ρωτάει ο συνήγορος υπεράσπισης. Ο μάρτυρας αποκρίνεται εκ νέου θετικά και διευκρινίζει ότι οι απώλειες των 4 δις από τα ελληνικά ομόλογα αφορούν όλες τις τράπεζες της Κύπρου. «Ο κ. Προβόπουλος ήθελε να απομακρύνει από την Ελλάδα μια τοξική τράπεζα όπως ήταν η Marfin Egnatia», συμπληρώνει ο κ. Τσιρώνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς στοιχειοθετείτε η ζημιά;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Περίπου 4 δις ήταν το δανειακό άνοιγμα της Marfin.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σχέση με το Βατοπέδι: οι διαδικασίες των δανειοδοτήσεων για την αγορά ακινήτων και γενικότερα οι συναλλαγές, από ποια τράπεζα γίνονται. Ποιος είναι ο τραπεζικός βραχίωνας;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Η Marfin Egnatia Bank.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιον ανήκει αυτή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Έχουμε συνηθίσει να λέμε «συμφερόντων Βγενόπουλου». Κι αυτό γιατί είχε κυριαρχικό ρόλο και κατηύθυνε τα πράγματα και ως μέτοχος ως ίδιος αλλά και επειδή οι υπόλοιποι μέτοχοι τον είχαν εμπιστευτεί.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι οι δανειακές συμβάσεις που προσκόμισε η πολιτική αγωγή, επιβεβαιώνουν ότι το γραφείο Βγενόπουλου τις επεξεργάστηκε. Περαιτέρω ρωτάει αν όταν κάποιος επεξεργάζεται τις δανειακές συμβάσεις και ταυτόχρονα συμμετέχει όπως συμμετέχει στις τράπεζες, είναι άσχετος με την υπόθεση. Ο Δημήτρης Τσιρώνης απαντάει ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου αν δεν υπήρχαν αυτές οι δανειοδοτήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα τεκμηριώνεται και αποδεικτικά ότι ο ίδιος ο Βγενόπουλος επεξεργάστηκε τις δανειακές συμβάσεις και αμείφθηκε γι’ αυτό. Είναι άσχετος λοιπόν ο κ. Βγενόπουλος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Είναι σχετικός με όλα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης παρουσιάζει έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των μετόχων στις Γενικές Συνελεύσεις μετόχων της MIG. Από το έγγραφο προκύπτει ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι εκπρόσωπος και της Rassadel. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τη Rassadel. Ο Βγενόπουλος εμφανίζεται επίσης ως εκπρόσωπος του κ. Μαλαματίνα ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της MIG. Ο συνήγορος υπεράσπισης σημειώνει ότι ο κ. Βγενόπουλος εμφανίζεται να εκπροσωπεί επίσης την κ. Φράγκου και τον κ. Κούμπα οι οποίοι έχουν δανειοδοτηθεί. Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Κώστας Βαξεβάνης μετοχές στη MIG εμφανίζεται να έχει και η Black Rock την οποία επίσης εκπροσωπεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αλλά και εταιρία του Μιχάλη Ζολώτα την οποία επίσης εκπροσωπεί ο Βγενόπουλος. Πρόκειται για την εταιρία Newport την οποία επίσης δήλωσε ότι δεν γνώριζε. Ο συνήγορος ρωτάει αν τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο Δημήτρης Τσιρώνης το επιβεβαιώνει και εκφράζει την άποψη ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διαπιστώσατε ότι η τράπεζα ζητούσε από τους δανειολήπτες πρόσθετες εξασφαλίσεις;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όχι. Αντί γι’ αυτό έδωσαν δύο χρόνια παράταση. 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…