Newsroom

Newsroom

Με κυρώσεις απαντά η Δύση στον Πούτιν

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν κάθε νέα επένδυση στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ - "Μεγάλο πακέτο κυρώσεων" προαναγγέλλει η Βρετανία

AP22052757465925

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Έρχονται κυρώσεις από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε «κάποιου είδους ιδεολογική παρεκτροπή» και στην ομιλία του χθες Δευτέρα ανέμιξε «δύσκαμπτους» και «παρανοϊκούς» προβληματισμούς, έκρινε εξάλλου το Ελιζέ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε την ξεκάθαρη επιλογή να αθετήσει τις δεσμεύσεις του», «δεν τήρησε τον λόγο που έδωσε» στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισαν οι υπηρεσίες του τελευταίου, χωρίς να αποκλείουν νέες ρωσικές «στρατιωτικές ενέργειες».

«Μεγάλο πακέτο κυρώσεων» από τη Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου (διαχείρισης κρίσεων) COBRA στις 06:30 (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία για τον συντονισμό της αντίδρασης του Ηνωμένου Συμβουλίου, ιδίως για να συμφωνηθεί μεγάλο πακέτο κυρώσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως», ανέφερε εκπρόσωπος του επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…