Newsroom

Newsroom

Με φωτογραφική τροπολογία Πλεύρη παραγράφονται ποινές για νοθεία σε συνδικαλιστικές εκλογές

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «φωτογραφική» διάταξη, προκάλεσε τροπολογία του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη, με την οποία ουσιαστικά παραγράφονται οι ποινές για όσους έχουν καταδικαστεί για νοθεία σε συνδικαλιστικές εκλογές.

plevris Medium

Σύμφωνα με την τροπολογία που έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, «οποιοσδήποτε παραποιεί ή νοθεύει το αποτέλεσμα εκλογών για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων ή αντιπροσώπων οποιασδήποτε συνδικαλιστικής οργάνωσης, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και εάν πρόκειται για μέλος εφορευτικής επιτροπής με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».

Η τροπολογία μειώνει την ποινή για νοθεία σε συνδικαλιστικές εκλογές στον ένα χρόνο, ενώ με βάση άλλη διάταξη του νομοσχεδίου οι ποινές μέχρι ένα χρόνο παραγράφονται.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι η τροπολογία αποσκοπεί στην «εναρμόνιση» των ποινών για νοθεία στις συνδικαλιστικές εκλογές με αυτές για τις εθνικές εκλογές. Ο Κώστας Τσιάρας ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη για «να απελευθερώσουμε τη διαδικασία», δεδομένου ότι επίκεινται πολλές συνδικαλιστικές εκλογές που είχαν αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Για ευτελισμό διαδικασιών μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπος Καλαματιανός, που κατήγγειλε ότι με την τροπολογία η νόθευση εκλογών για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και αν πρόκειται για μέλος εφορευτικής επιτροπής με φυλάκιση έως 2 ετών. «Μετά από αυτό που έγινε χθες στη Βουλή, προχωράτε τώρα με τροπολογία ώστε να μην τιμωρούνται άνθρωποι που λειτουργούν έτσι; Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, το θέμα είναι πολύ σοβαρό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπονόησε ότι η τροπολογία «ξελασπώνει» συγκεκριμένο στέλεχος της ΝΔ στη ΓΣΕΕ.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη