Newsroom

Newsroom

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του Costa Concordia (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε μετά από επιχείρηση 19 ωρών με επιτυχία τα ξημερώματα της Τρίτης στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης η προσπάθεια περιστροφής…

Ολοκληρώθηκε μετά από επιχείρηση 19 ωρών με επιτυχία τα ξημερώματα της Τρίτης στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης η προσπάθεια περιστροφής και ανόρθωσης του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia.

Πρόκειται για την ακριβότερη επιχείρηση ανέλκυσης πλοίου, καθώς κόστισε κάτι περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ ενώ το 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιο ανορθώθηκε με τη βοήθεια ειδικών χαλύβδινων καλωδίων και τοποθετήθηκε σε μια ειδική τεχνητή πλατφόρμα.

Υπό τον ήχο των σειρήνων, που ανήγγειλαν την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης, εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι ξέσπασαν σε ιαχές.

«Η επιχείρηση της ανόρθωσης ολοκληρώθηκε. Το πλοίο βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση, φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.

«Να το βλέπω να βγαίνει από το νερό είναι πολύ συγκινητικό για μένα. Δεν μπορούσα να το χάσω. Θα μπορούσα να έχω χάσει τη ζωή μου στο πλοίο αυτό και όμως είμαι εδώ για να διηγηθώ την ιστορία μου», είπε ο Λουτσιάνο Κάστρο, ένας από τους επιβάτες του πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2012 το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του.

Μετά από την ανόρθωσή του, το Costa Concordia θα ερευνηθεί προκειμένου να εντοπιστούν οι σοροί δύο αγνοουμένων, μίας ιταλίδας τουρίστριας και ενός ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένενται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο.

Ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε μία δίκη που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Δείτε το βίντεο

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…