Newsroom

Newsroom

Με "αέρα" ως εγγύηση λέει πως πήρε δάνειο ο Ψυχάρης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις δανειακές συμβάσεις κομμάτων και ΜΜΕ παρευρέθηκε ο υιός του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτης. Ο κ. Ψυχάρης, που πήρε τη θέση του πατρός του λόγω των γνωστών προβλημάτων επικοινωνίας του μεγαλοεκδότη, ξεστόμισε ενδιαφέροντα πράγματα, κάνοντας λόγο για εγγυήσεις - «αέρα» για τη δανειοδότηση του ΔΟΛ.

57c6d1391dc52488228b46db

Αρχικά, ο υιός Ψυχάρης είπε πως τα δάνεια του Mega είναι ενήμερα. Αυτό όπως είναι λογικό προκάλεσε την απορία των παρευρισκόμενων, καθώς το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί καταγγέλθηκαν τα δάνεια από τις τράπεζες που δόθηκαν. Το μνημειώδες όμως των δηλώσεών του, ήταν η παραδοχή που έκανε για τον τρόπο που εξασφάλισε δανειοδότηση.

Διαβάστε το διάλογο και θα καταλάβετε:

Φάμελλος: Πού τα βρήκατε;

Ψυχάρης: Δεν είπα τα έχω, είπα υπέγραψα για 15

Φάμελλος: Πού τα βρήκατε;

Ψυχάρης: Είπα υπέγραψα δεν είπα έχω – υπέγραψα εγγυήσεις

Φάμελλος: Με τι;

Ψυχάρης: Με αέρα

Φάμελλος: Είπατε αέρα; Είπατε στην Επιτροπή αέρα; Υπογράψατε αέρα; Με τι εχέγγυο;

Ψυχάρης: Είπα αυτό που είπα

Φάμελλος: Αξίζει τόσα η υπογραφή σας; Αυτή είναι η ιστορία των δανείων στην Ελλάδα.

Η παραδοχή αυτή -όπως σχολίασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής- είναι ένα απτό παράδειγμα για το πώς λάμβανε χώρα η δανειοδότηση των μεγάλων μιντιακών οργανισμών στη χώρα μας, δηλαδή με «αέρα» κοπανιστό ή μη. 

Η κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου του ΔΟΛ και μέλος του ΔΣ της Τηλέτυπος του χαρακτηρίζεται από άρνηση απαντήσεων και αμετροέπεια, με τον ίδιο να χρησιμοποιεί πολλάκις το επιχείρημα ότι «δεν θα γίνουμε Βόρεια Κορέα». Είπε με νόημα σε απάντησή του προς τον Δημήτρη Καμμένο ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές», με ό,τι αυτό μπορεί να υπονοεί.

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε ευθέως τους δύο άλλους βασικούς μετόχους του MEGA και συγκεκριμένα τους Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, σχολιάζοντας ότι «ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο Μπόμπολας», ενώ στην ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για το ποιο ήταν το ποσό που κατέβαλε ο ΔΟΛ για να λάβει την πρώτη του άδεια το κανάλι, απάντησε: «Θα σας γελάσω…».

Τα βασικά σημεία:

«Μην έχετε ονειρώξεις. Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει» είπε επίσης ο γιος του Στ. Ψυχάρη απευθυνόμενος στους βουλευτές και ανέφερε ότι οι καταστάσεις «μπορεί να αλλάξουν…».

Επίσης, τόνισε πολλάκις πως δεν αναγνωρίζει τη δημοπρασία αδειοδότησης και μίλησε επανειλημμένως για «λεγόμενες άδειες» οι οποίες «δεν έχουν δοθεί ακόμη».

Σε ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν το Mega σκοπεύει «να βγει στο αντάρτικο» και να εκπέμψει παράνομα ο κ. Ψυχάρης δήλωσε ότι αν ολοκληρωθεί η διαδικασία το Mega θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εκπέμψει μέσω άλλης πλατφόρμας, δορυφόρου ή συνδρομητικού μπουκέτου.

«Το MEGA είναι μια εταιρεία που θα συνεχίσει να παράγει πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Ψυχάρης.

«Το Mega δεν είναι Μαρινόπουλος. Πληρώνουμε κανονικά τα δάνειά μας» είπε και δήλωσε, μάλιστα, ότι ήταν προτιμότερο να δίνουν οι τράπεζες δάνεια στο Mega και όχι στους πολίτες.

«Η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega) έχει αποπληρώσει σε τόκους 130 εκ. ευρώ» είπε και υποστήριξε ότι «αν δεν είχαν δοθεί τα δάνεια στο Mega μπορεί να είχαν δοθεί σε πολίτες να αγοράσουν σπίτια και να μην μπορούσαν τώρα να αποπληρώσουν».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Ψυχάρης αναφερόμενος στα θαλασσοδάνεια του καναλιού, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα πρέπει να απασχολούν τον ελληνικό λαό». «Σας το λέω μεταξύ μας… Το Mega μπορεί να μεταβληθεί σε πάροχο υπηρεσίας, σε Βήμα TV» συμπλήρωσε με προκλητικό ύφος.

Σάλος προκλήθηκε και από την τοποθέτηση του «πανταχού παρών» Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε εμμέσως πλην σαφώς πως το MEGA θα κλείσει επειδή το θέλει η κυβέρνηση. 

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ψυχάρης ήρθε σε άβολη θέση όταν το λόγο πήρε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής τον ρώτησε πόσες φορές έχει μπει ως εγγύηση σε δάνεια το σπίτι επί της Λυκαβηττού και Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Ψυχάρης τόνισε πως δεν θέλει να απαντήσει ακόμα κι αν γνωρίζει, με τον κ. Καμμένο να κάνει αίτημα για του κατατεθεί το ερώτημα εγγράφως. Υπενθυμίζουμε πως στο τεύχος 98 του Hot Doc είχε αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο μέσω της offshore SOLAREX ο Σταύρος Ψυχάρης νοίκιαζε στον εαυτό του, το εν λόγω οίκημα που επί της ουσίας του ανήκει.

Αντιπαράθεση υπήρξε νωρίτερα στην Επιτροπή και για την συμμετοχή του επιχειρηματία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την κλήση του Καλογρίτσα στην Επιτροπή «κατεπειγόντως» ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης με αφορμή τους ισχυρισμούς Καμμένου για απόπειρα άσκησης πολιτικής πίεσης εκ μέρους του επιχειρηματία.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι στον διαγωνισμό υπήρξαν όλες οι πρόνοιες για τον έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων, το πόθεν έσχες των επιχειρηματιών κ.λπ.

Δείτε τι απαντά για το ποιο ήταν το ποσό που κατέβαλε ο ΔΟΛ για λάβει το MEGA την πρώτη του άδεια:  


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» τα δημοσιεύματα του «Βήματος» για συνάντηση Τσίπρα – Ψυχάρη.

«Το ότι δεν έχει διαψευστεί από κανένα δεν σημαίνει ότι έγινε και η συνάντηση», πρόσθεσε «αδειάζοντας» τον πατέρα του Σταύρο Ψυχάρη ενώ υποτίμησε τον συνιδιοκτήτη του Mega Φώτη Μπόμπολα χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους χιλιάδες μετόχους του Mega». Αφορμή ήταν η κατάθεση του Φ. Μπόμπολα στην Εξεταστική ότι για την κατάσταση στο κανάλι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι μέτοχοι του καναλιού.

Ο Π. Ψυχάρης, αφού απαξίωσε το ερώτημα της Α. Καββαδία για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων του ΔΟΛ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά και την επιμονή του προέδρου της επιτροπής Σ. Φάμελλου, ότι «υπάρχουν κάποιες δυστοκίες», παρ’ ότι ισχυρίστηκε με θράσος ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν αφορά την εξεταστική επιτροπή.


To θέατρο του παραλόγου

Σε ερώτηση του Σ. Φάμελλου αν είναι υγιής μια επιχείρηση όπου τα ίδια κεφάλαια είναι μόλις το 1/4 των δανειακών υποχρεώσεων (για να μην αναφέρουμε τις οφειλές σε εργαζόμενους), ο Π. Ψυχάρης απάντησε πώς όχι μόνο είναι υγιής αλλά έχει και λαμπρό μέλλον (!) για να προκαλέσει το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα ζούμε το θέατρο του παραλόγου. 

Ο υιός Ψυχάρης δεν απάντησε πώς ο πατέρας του, ένας «βιοπαλαιστής δημοσιογράφος», κατάφερε να έχει τον έλεγχο του ΔΟΛ χωρίς να έχει άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν σχολίασε ούτε τα επίμονα ερωτήματα για τον ρόλο σε αυτή την πορεία του Στ. Ψυχάρη που έπαιξε ο ο τρόπος με τον οποίο δανειοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις τράπεζες. Άλλωστε, σε όλες τις δύσκολες ερωτήσεις που προηγήθηκαν για τους τρόπους δανεισμού του MEGA και του ΔΟΛ, παρέπεμψε είτε στην προστασία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (καθώς είναι συγγενής ήδη κατηγορούμενου -του πατέρα του- για μερικά δάνεια), είτε στους οικονομικούς υπεύθυνους των δύο επιχειρήσεων. 

Το καλύτερο όμως ο Π. Ψυχάρης το άφησε για το τέλος όταν σε ερώτηση για μια εγγύηση ότι θα δώσει 15 εκατ. ευρώ απάντησε ότι «δεν είχε τα χρήματα» και η εγγύηση ήταν απλά «αέρας» (!), δηλαδή η απλή υπόσχεση ότι θα καταβάλει το ποσό αυτό…

Δείτε τι απαντά ο υιός Ψυχάρης για τα δάνεια:


Με επιστολή του στην Επιτροπή ο εκδότης των Παραπολιτικών Γιάννης Κουρτάκης με αφορμή την κλήση του ως μάρτυρα αναφέρει ότι για την επιχείρηση «Παρά Ένα» (που αφορά το ραδιόφωνο Παραπολιτικά) έχει συνάψει δάνειο 960.000 ευρώ με την Εθνική, από το οποίο εκταμιεύθηκαν περίπου 800.000 ευρώ και σήμερα το μη ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο είναι περίπου 138.000 ευρώ.

«Για το δάνειο διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και έχω την ιδιότητα του υπόπτου», σημειώνει και ενημερώνει ότι «εξηγήσεις παρέχω μόνο ενώπιον του φυσικού μου δικαστή».

Ο εκδότης δεν αρνήθηκε να παραστεί στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να τον καλέσει την επόμενη Τετάρτη. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 1η Σεπτεμβρίου έχει κληθεί ως μάρτυρας ο Θεμ. Αλαφούζος, εκδότης της «Καθημερινής».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…