ΚΜ

Κατερίνα Μπρέγιαννη

Μαύρες οθόνες για αίμα διψούν

Άγριες συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών" "αστυνομικές πηγές και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είχαν κλείσει ραντεβού οι δύο ομάδες μετά το περιστατικό που έγινε στην Αλβανία" στα ρεπορτάζ των καναλιών, γκρο πλαν το "αίμα"

ελλάδα αλβανία

Η σύγχρονη ενημέρωση στην τηλεόραση υμνεί την τέχνη της διαστρέβλωσης και αυτό δεν είναι νέο. Το νέο είναι ότι κάθε φορά βρίσκει καινούργιους τρόπους να “λανσάρει το προϊόν” όχι μόνο συσκοτίζοντας την πραγματικότητα, αλλά παρουσιάζοντας το ψέμα ως μια εύκολη, εύπεπτη και βολική αλήθεια που “όλοι πρέπει να ξέρουν”.

Η είδηση παρουσιάστηκε ως “νεκρός ομογενής Βορειοηπειρώτης” και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προσθέσει το εθνικιστής ή τουλάχιστον να παραθέσει την πληροφορία, αφού όχι μόνο ήταν γνωστές οι πολιτικές απόψεις του “νεαρού”, αλλά καλούσε μέσω Διαδικτύου και σε έμπρακτη αντίσταση κατά της συμφιλίωσης των δύο λαών.

Κανένας δημοσιογράφος δεν θέλησε να δείξει αυτή την πλευρά και αμέσως μετά την πρώτη ανακοίνωση ένα πλέγμα φορτισμένων λέξεων και fake news συνόδευσαν με ευκολία την κάθε αναφορά σε αυτή, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η εικόνα ενός νεαρού που σήκωσε την ελληνική σημαία -γιατί άραγε;- σε ένα χωριό γεμάτο με ελληνικές σημαίες, που γιόρταζε για πρώτη φορά με εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης την 28η Οκτωβρίου. Ενώ πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης στο νεκροταφείο προς τιμήν των Ελλήνων πεσόντων στον ελλληνοϊταλικό πόλεμο.

Η εθνικιστική έξαρση κάλυψε τα πάντα και ο ΣΚΑΙ δεν παρέλειψε να μας δείξει σε απευθείας σύνδεση τη διαμαρτυρία των χρυσαυγιτών στην αλβανική πρεσβεία αναφέροντας τα ονόματα των βουλευτών της. Την επομένη το πρωί ο Άδωνις επιχείρησε να ηρωοποιήσει τον 35χρονο με αναφορές όπως «εκατοντάδες αστυνομικοί τον περικύκλωσαν».

Δεν έμειναν όμως εκεί. Το σενάριο ήρθε και “κούμπωσε” με τη συμπλοκή στον Γέρακα, που παρουσιάστηκε ως “άγρια συμπλοκή” που ακολούθησε “αμέσως μετά το περιστατικό στην Αλβανία”, ενώ η συμπλοκή έγινε για οικονομικούς λόγους. Δύο άσχετες ειδήσεις συνδέθηκαν σε μία ενιαία αφήγηση για να καταλήξουν στο επιθυμητό συμπέρασμα.

Η είδηση ως ευκαιρία για μυθοπλασία, που καταλήγουν όλως τυχαίως στο ίδιο πολιτικό συμπέρασμα, το εκάστοτε επικοινωνιακό εύρημα της Ν.Δ. Έτσι το επίθετο “ανίκανη”, που συνήθως ακολουθεί την κυβέρνηση, αντικαταστάθηκε για την περίσταση με το “παθητική” διά στόματος Ν. Δένδια.

Κάθε φορά σαν τις μωρές παρθένες, όταν η παραπληροφόρηση καταγγέλλεται, θρηνούν λέγοντας ότι βάλλονται τα ΜΜΕ και οι ίδιοι καταγράφουν μόνο την πραγματικότητα. Φευ, καταγράφουν την πιο μαύρη, εθνικιστική, ακραία τρομοκρατική αντίληψη για την πραγματικότητα και δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να παρουσιάζουν τον μικροκομματικό καιροσκοπισμό των πολιτικών τους εντολέων σαν αντικειμενική αλήθεια.

Παίζουν επικίνδυνα ποτίζοντας με ακροδεξιό δηλητήριο την κοινωνία. Το έργο είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο και ο αστάθμητος παράγοντας που ξεχνούν πάντα να υπολογίσουν είναι ότι οι τηλεθεατές όπως και οι πολίτες σιχαίνονται να τους υποτιμούν και όταν έρθει η ώρα δεν φοβούνται να το δείξουν.

*Η φωτογραφία είναι από την κοινή εκδήλωση της επετείου της “28ης Οκτωβρίου 1940” στο στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες Αλβανίας, παρουσία Ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Πηγή: Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…