Μαλαματίνα: Συνεχίζεται και ενισχύεται η απεργία – Σκληρή καταστολή από την ΕΛ.ΑΣ και μεθοδεύσεις από την εργοδοσία

Μια μόλις μέρα μετά την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι απεργοί του εργοστασίου «Μαλαματίνα», δόθηκε δυναμική απάντηση από τους ίδιους αλλά και πλήθος αλληλέγγυου κόσμου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα τους.

DSC00644

Από τις 7 το πρωί απεργοί και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλατίνα» στέλνοντας ένα μήνυμα στη διοίκηση. Θυμίζουμε άλλωστε, ότι μετά τα χθεσινά γεγονότα, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκήρυξε γενική απεργία στην πόλη, ώστε να συμβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης στον συγκεκριμένο αγώνα.

O Μαχαιρίδης Αριστοτέλης, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και εργαζόμενος στην οινοποιεία Μαλαματίνα για 20 χρόνια, μίλησε για την εξέλιξη της απεργίας των εργαζομένων και σκιαγραφεί τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του ομίλου Mantis.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία έχει ήδη προχωρήσει σε 15 άδικες και παράνομες απολύσεις εργαζομένων, εκ των οποίων μάλιστα ορισμένοι απασχολούνταν στη επιχείρηση για πάνω από 20 χρόνια.

Η εταιρία Mantis ανέλαβε την τύχη της «Μαλαματίνα» μετά από ένα σχέδιο εξυγίανσης και πτώχευσης της έως τότε εταιρία υπό τον όρο να κρατήσει τους εργαζόμενους και τις ειδικότητές τους, κάτι που αθέτησε λίγους μόλις μήνες μετά.

Οι 15 εργαζόμενοι που απολύθηκαν ανήκουν στο σωματείο και αποτελούν μάλλον μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις στον τομέα της αποθήκης και των οδηγών κλαρκ, αλλά και στην παραγωγή.

Ο κ. Μαχαιρίδης εν μέσω αυτών των απειλών, που παίρνουν άλλωστε «σάρκα και οστά», ξεσκεπάζει το σχέδιο της διοίκησης, να απολύσει το σύνολο των παλιών εργαζομένων που είναι μέλη του σωματείου και έχουν διεκδικήσει αλλά και κερδίσει πολλά από τα δικαιώματά τους. Όπως τονίζει «η διοίκηση θέλει να προσλάβει εργολάβους και να έχει εργαζόμενους με 2μηνες και 3μηνες ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με πολύ λιγότερα δικαιώματα».
Καταγγέλλει δε πως στόχος της νέας διοίκησης είναι «να ικανοποιήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και να κάνει ρουσφέτια», αφήνοντας να εννοηθεί πως στην όλη υπόθεση, υπάρχει άμεση εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

DSC00640

Η σχέση υπουργού της ΝΔ με την εταιρία

Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από μερικούς μήνες και έχουν στα χέρια του οι εργαζόμενοι έγινε γνωστό ότι κατά τη μετάβαση της εταιρίας στον όμιλο Mantis διαγράφηκαν το 56,6% των χρεών τις το Ελληνικό Δημόσιο και οι οφειλές τις τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό 51,02%.
Παράλληλα, το υπόλοιπο των χρεών θα αποπληρωθεί σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις!

Αντίστοιχα, η νέα εταιρεία επιβαρύνθηκε μόλις το 23,7% ή 8,5 εκατ. Ευρώ, της συνολικής οφειλής, ύψους 35,916 εκατ. Ευρώ που είχε η Μαλαματίνα σε τράπεζες και λοιπά ιδρύματα.

Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και άλλες τόσες δεινοπαθούν υπό το βάρος της γενικότερης ακρίβειας η εταιρία Mantis κατάφερε να προχωρήσει σε κουρέματα και διακανονισμούς με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα αποτελούσαν όνειρο θερινής νυκτός για κάθε υπερχρεωμένη επιχείρηση.

Πίσω βέβαια από την εταιρεία Mantis, που τη θέση του CEO κατέχει ο Αλέξης Κρομμύδας, υπάρχει ο γαμπρός του και Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και ο ίδιος, υψηλόβαθμος στέλεχος στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, εργάστηκε για ένα χρόνο ως μάνατζερ Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης τις εταιρείας Mantis S.A., ενώ το 2001 ίδρυσε την εταιρεία Fortis S.A. και, τις σημειώνεται στο βιογραφικό του, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προσφέρει τις υπηρεσίες του ως σήμερα εφαρμόζοντας «πρωτοποριακές τεχνικές».

DSC00638

Προκλητική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ – Στο νοσοκομείο με διάσειση ο πρόεδρος του σωματείου

Σε βίαιη καταστολή της απεργίας προχώρησαν χθες το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο εργοστάσιο, όταν λεωφορείο με απεργοσπάστες επιχείρησε να εισέλθει εντός αυτού. Η ένταση που προκλήθηκε ήταν τέτοια που υπήρξαν τραυματισμοί και λιποθυμίες από τους ξυλοδαρμούς και τα χημικά που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ για να σπάσουν την περιφρούρηση της απεργίας.

Ακολουθεί η γλαφυρή περιγραφή του κ. Μαχαιρίδη: «Χθες δεχθήκαμε άγρια επίθεση από την ΕΛΑΣ. Αδειάζαν τα χημικά σαν να ήταν μπουκαλάκια με νερό απέναντι σε εργαζομένους στο χώρο μάλιστα του εργοστασίου.Μας χτυπούσαν με τις ασπίδες τους και με κλωτσιές. Ο πρόεδρος του σωματείου, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με διάσειση, μετά από χτυπήματα στο κεφάλι. Μιλάμε για έναν άνθρωπο 59 χρονών, που τον είχαν βάλει κάτω και τον βάραγαν».

Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Παναγιώτης Χαραλαμπίδης χτυπήθηκε απρόκλητα από τα ΜΑΤ, τα οποία τον έριξαν στο έδαφος, τον έσερναν και τον ξυλοκόπησαν. Ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης ο οποίος βρίσκεται αλληλέγγυος σε καθημερινή βάση από την αρχή του αγώνα των εργαζόμενων – απεργών, δέχθηκε χημικά στα μάτια (αντιμετωπίζοντας ήδη πρόβλημα στο ένα του μάτι) και το ασθενοφόρο έφτασε μετά από μισή ώρα για να τον μεταφέρει στα επείγοντα του νοσοκομείου Παπανικολάου μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Γιάννη Φραγκίδη.

ΜΑΤ, άνδρες της ασφάλειας και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία εισαγγελέα και την εντολή να πραγματοποιηθεί είσοδος των απεργοσπαστικών δυνάμεων προχώρησαν σε βίαιη καταστολή από την οποία τραυματίστηκαν και λιποθύμησαν εργαζόμενοι/ες και αλληλέγγυοι/ες. Μπροστά από το εργοστάσιο μάλιστα, βρέθηκαν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο Λεωνίδας Στολτίδης βουλευτής του ΚΚΕ, τους οποίους οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να προσαγάγουν.

DSC00645

Μεθοδεύσεις και παρανομίες από την διοίκηση

Η διοίκηση της Mantis φέρεται να έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να «φυλάει» το εργοστάσιο ως άλλη εταιρία security, καθώς κλούβες των ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει εντός αλλά και πέριξ του εργοστασίου από εχθές και δεν έφυγαν ούτε καν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται από εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων, η διοίκηση, αφότου κατάφερε να σπάσει τον απεργιακό κλοιό και να βάλει στο εργοστάσιο τους λιγοστούς απεργοσπάστες, τοποθέτησε παρανόμως σε καίριες θέσεις κάποιους εξ αυτών.

«Χθες έβαλαν εργαζόμενο της αποθήκης να οδηγήσει κλαρκ. Σήμερα έβαλαν υπεύθυνο κλαρκ να οδηγήσει ένα φορτηγό, χωρίς καν να έχει το αντίστοιχο δίπλωμα και την ιδιότητα του οδηγού φορτηγού. Δεν έχει προσληφθεί για αυτό. Η παρανομία πάει και έρχεται, υπό την ανοχή και την παρουσία της αστυνομίας» επισημαίνει ο εκπρόσωπός των απεργών.

DSC00655

Ανυποχώρητος αγώνας – «Δεν κάνουμε πίσω»

Οι απεργοί, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη δικαίωση του αγώνα τους, προμηνύουν νέες κινητοποιήσεις και παρουσία στην πύλη του εργοστασίου σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, καλούν και τον αλληλέγγυο κόσμο που επιθυμεί να τους στηρίξει, να το κάνει με την παρουσία του κάθε πρωί από τις 7 ώρα.
«Ο μόνος δρόμος για εμάς, είναι να βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, ώστε να διεκδικήσουμε την άμεση ανάκληση των παράνομων απολύσεων» ξεκαθαρίζει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας.

«Η αλληλεγγύη του κόσμου διαφαίνεται άλλωστε από την παρουσία των ταξικών σωματείων άλλων εργαζομένων, φοιτητών αλλά και συνταξιούχων. Είναι συγκλονιστική η συμμετοχή τόσου κόσμου και είναι και αυτό που μας δίνει δύναμη να αντέξουμε τόσο καιρό» υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Δεν κάνουμε πίσω. Θα είμαστε εδώ μέρα νύχτα. Άλλωστε, όσο συνεχίζει η εταιρία αυτή, την προκλητική της στάση, δυναμώνει το κίνημα αλληλεγγύης και έρχονται περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας» καταλήγει.

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…