Newsroom

Newsroom

Mahsa Amini: Απόπειρα συγκάλυψης από τις αρχές καταγγέλλει ο πατέρας της

Ο πατέρας της Mahsa Amini, της 22χρονης γυναίκας της οποίας ο θάνατος έχει οδηγήσει σε κύμα διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, κατηγόρησε τις αρχές για ψέματα και προσπάθεια συγκάλυψης.

AP IRAN

Σε μια συνέντευξη στο BBC Persian, ο Amjad Amini είπε ότι δεν του επετράπη να δει την έκθεση νεκροψίας της κόρης του και αρνήθηκε ότι δεν ήταν καλά στην υγεία της.

Είπε ακόμη ότι μάρτυρες είπαν στην οικογένεια πως ξυλοκοπήθηκε στην αστυνομία κάτι που οι ιρανικές αρχές το αρνήθηκαν.

Η Mahsa Amini συνελήφθη για φερόμενη παραβίαση των κανόνων για τη χρήση του χιτζάμπ και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Τεχεράνης την Παρασκευή, αφού πέρασε τρεις ημέρες σε κώμα.

Οι ιρανικές αρχές λένε ότι η Mahsa Amini δεν υπέστη κακομεταχείριση, αλλά υπέστη «ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια» αφού τέθηκε υπό κράτηση στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθικής της χώρας. Όμως ο κ. Amini είπε ότι στον 17χρονο αδερφό της, Kiarash, ο οποίος ήταν εκεί όταν συνελήφθη, είπαν ότι την είχαν χτυπήσει.

«Ο γιος μου ήταν μαζί της. Κάποιοι μάρτυρες είπαν στον γιο μου ότι χτυπήθηκε στο βαν και στο αστυνομικό τμήμα», είπε. «Ο γιος μου τους παρακάλεσε να μην την πάρουν, αλλά τον ξυλοκόπησαν και του έκοψαν τα ρούχα.

«Τους ζήτησα να μου δείξουν τις κάμερες των αξιωματικών ασφαλείας και μου είπαν ότι οι κάμερες δεν είχαν μπαταρία».

Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι η Mahsa Amini φορούσε απρεπή ρούχα τη στιγμή της σύλληψής της. Ο κ. Amini, ωστόσο, είπε ότι φορούσε πάντα ένα μακρύ παλτό.

«Ήθελα να δω την κόρη μου, αλλά δεν με άφησαν να μπω»

Ο κ. Amini είπε επίσης ότι τον εμπόδισε επανειλημμένα το ιατρικό προσωπικό να δει το σώμα της κόρης του μετά τον θάνατό της.

«Ήθελα να δω την κόρη μου, αλλά δεν με άφησαν να μπω», είπε. Τόνισε ακόμη πως όταν ζήτησε να δει το πόρισμα της νεκροτομής του είπε ο γιατρός: «Θα γράψω ό,τι θέλω και δεν έχει καμία σχέση με εσένα». Συνεχίζοντας, είπε ότι δεν έχουν δοθεί στην οικογένεια πληροφορίες σχετικά με τη νεκροψία. Ο κ. Amini είδε το σώμα της κόρης του μόνο αφού είχε τυλιχθεί για ταφή, όταν μόνο τα πόδια και το πρόσωπό της ήταν ορατά. «Υπήρχαν μώλωπες στα πόδια της», είπε. «Ζήτησα από τους γιατρούς να της εξετάσουν τα πόδια».

Ο κ. Amini υπογράμμισε ότι οι αρχές υποσχέθηκαν να ερευνήσουν την αιτία των τραυματισμών, αλλά δεν έλαβε νέοτερα. «Με αγνόησαν. Τώρα λένε ψέματα.»

Σε προηγούμενη δήλωση, ο Mehdi Faruzesh, γενικός διευθυντής της ιατροδικαστικής της επαρχίας Τεχεράνης, είπε: «Δεν έχουν παρατηρηθεί σημάδια τραυματισμών στο κεφάλι και το πρόσωπο, δεν υπάρχουν μώλωπες γύρω από τα μάτια ή κατάγματα στη βάση του κρανίου της Mahsa Amini».

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις εσωτερικών τραυματισμών.

Ο κ. Amini επέκρινε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η κόρη του είχε προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στον θάνατό της.

Ο γενικός διευθυντής της ιατροδικαστικής της επαρχίας Τεχεράνης είπε ότι η Mahsa Amini είχε υποβληθεί σε εγχείρηση εγκεφάλου σε ηλικία 8 ετών. «Λένε ψέματα», είπε ο κ. Amini. «Δεν έχει πάει σε κανένα νοσοκομείο τα τελευταία 22 χρόνια, εκτός από μερικές ασθένειες που σχετίζονται με κρυολoγήματα. Δεν είχε ποτέ ιατρικές παθήσεις, δεν είχε κάνει ποτέ χειρουργική επέμβαση».

Ήθελε να σπουδάσει…

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Mahsa Amini θα ξεκινούσε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο αυτή την εβδομάδα. Το ταξίδι τους στην Τεχεράνη θα ήταν οι τελευταίες της διακοπές πριν ξεκινήσουν τα μαθήματά της.

«Ήθελε να σπουδάσει μικροβιολογία. Ήθελε να γίνει γιατρός, ήταν το όνειρό της που ποτέ δε βγήκε αληθινό. Η μητέρα της είναι πολύ άρρωστη, λείπει σε όλους μας. Θα ήταν τα γενέθλιά της εχθές».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…