Μαγιορκίνης: Μεγάλη ανησυχία για μετάδοση ασθενειών στην Θεσσαλία

Για τις ασθένειες που προκαλούν τα μολυσματικά νερά από τις πλημμύρες, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως «είναι κυρίως γαστρεντερίτιδες, και εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί σε μικρή ηλικία υπάρχει κίνδυνος και για την ηπατίτιδα Α΄ λόγω του ότι πρόκειται για νερό και από αποχετεύσεις. Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι προστατευμένοι».

5963948

«SOS» εκπέμπουν οι ειδικοί για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες, από το οποίο κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία. Για το τι ασθένειες μπορεί να προκαλέσει ανέλυσε στο Open και την εκπομπή Τώρα Μαζί ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής: «Σε πρώτη φάση αυτό που περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των κουνουπιών. Μπορεί να δούμε και αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου ο οποίος είναι ενδημικός στην περιοχή. Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όμως γιατί τα περισσότερα κρούσματα δεν έχουν συμπτώματα. Μόνο γύρω στο 1% θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια οπότε το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι για τους ηλικιωμένους γιατί αυτοί θα έχουν πρόβλημα. Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να προστατεύονται».

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέχισε λέγοντας πως «το δεύτερο που θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος είναι πως αυτά τα νερά θεωρούνται δυνητικώς μολυσματικά. Προσέχουμε, δεν καταναλώνουμε, αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά, πλενόμαστε αν βρούμε καθαρό νερό, εάν έρθουμε σε επαφή με καθαρά νερά. Γενικά προσέχουμε πάρα πολύ, δεν τα χρησιμοποιούμε για να πίνουμε, δεν τα χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε και συμβουλευόμαστε τις τοπικές αρχές όσον αφορά την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τη βρύση. Σε πρώτη φάση θεωρούμε πως το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, ούτε για να πλένουμε τα φρούτα, τα λαχανικά μας, ούτε να μαγειρεύουμε μέχρι να ενημερώσουν οι τοπικές Αρχές πως είναι ασφαλές».

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…