Newsroom

Newsroom

Λύνουν εξισώσεις τα δελφίνια

Στα εξυπνότερα ζώα συγκαταλέγονται τα δελφίνια χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσο έξυπνα είναι. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας δείχνει ότι τα…

delfini

Στα εξυπνότερα ζώα συγκαταλέγονται τα δελφίνια χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσο έξυπνα είναι. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας δείχνει ότι τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά είναι πιθανό να λύνουν μαθηματικές εξισώσεις για να εντοπίσουν το θήραμά τους.
Εν ολίγοις, βασίζεται στην εκπομπή από τα δελφίνια παλμών με διαφορετικά πλάτη, κάτι που μπορεί να εξηγήσει πώς τα θηλαστικά βλέπουν μέσα από το «σύννεφο» των φυσαλίδων. Ο πρώτος παλμός π.χ. μπορεί να έχει πλάτος 1 και ο δεύτερος 1/3. «Έτσι, εάν το δελφίνι θυμάται τη σχέση των δύο παλμών, πολλαπλασιάσει το δεύτερο και στη συνέχεια προσθέσει τους δύο παλμούς, το ραντάρ του μπορεί να ‘δει’ τα ψάρια», λέει ο Τιμ Λέιτον, καθηγητής Υπερήχων και Υποβρύχιας Ακουστικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Με τον τρόπο αυτό κάνει τον εντοπισμό πιο αποτελεσματικό».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον παραδέχονται ότι υπάρχει περίπτωση τα δελφίνια να μη χρησιμοποιούν μη γραμμικές διεργασίες. Τα συμπεράσματά τους όμως δείχνουν «ότι οι άνθρωποι μπορούν να εντοπίσουν και να κατηγοριοποιήσουν στόχους μέσα σε νερό με φυσαλίδες χρησιμοποιώντας παλμούς σαν αυτούς των δελφινιών», λέει ο Λέιτον. Εάν αναπαραχθεί, το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό κρυφών κυκλωμάτων, όπως είναι οι κοριοί παρακολούθησης στους τοίχους, σε πέτρες κ.ο.κ. ή ακόμη και ναρκών στη θάλασσα.


Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές: Θρίλερ για την 3η θέση και… δύο εκπλήξεις

δημοσκοπήσεις 1

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές: Θρίλερ για την 3η θέση και… δύο εκπλήξεις

Τα βασικά συμπεράσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις Ευρωεκλογές