Newsroom

Newsroom

«Λουκέτο» και έξωση στο Δημοτικό Σχολείο στο Αιγάλεω εν έτει 2023

Για δεύτερη φορά στην τρέχουσα σχολική χρονιά, οι μαθητές βρήκαν κλειστές τις πόρτες του σχολείου. Οργισμένοι είναι οι γονείς για τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στα παιδιά.

320575511 2584840444989632 6134400364733981016 n

Δευτέρα, πρώτη μέρα του νέου χρόνου για τους μαθητές που ξαναβρέθηκαν στις σχολικές αίθουσες μετά την ανάπαυλα των εορτών και οι μικροί του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω δεν μπορούσαν να μπουν στο προαύλιο για να τα πουν και να παίξουν πάλι πριν χτυπήσει το κουδούν για το μάθημά τους. Ένα λουκέτο που κλειδαμπάρωνε την είσοδο απέτρεπε στα παιδιά σε οποιαδήποτε σχετική κίνηση.  Ο λόγος; Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα καθώς έχει γίνει έξωση από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, τους κληρονόμους του συνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, οι οποίοι έχουν δικαστική απόφαση υπέρ τους.

Παρόμοια αναστάτωση είχε προκληθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, οπότε τα παιδιά είχαν αναγκαστεί να κάνουν προσευχή… στον δρόμο.

Οι κλειστές πόρτες έχουν εξοργίσει τους γονείς των μαθητών και περιμένουν να εκτελεστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για απαλλοτρίωση του κτηρίου, όμως οι διαδικασίες καθυστερούν.

«Μέχρι να κυλήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, δεν αναιρείται η απόφαση του δικαστηρίου» δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας, με τους μαθητές ωστόσο να είναι ξεκρέμαστοι.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο σχεδιασμός είναι να μην επιστρέψουν για τρεις ημέρες τα παιδιά στο σχολικό κτήριο και μετά να κάνουν μαθήματα σε άλλο σχολικό κτήριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, ώστε προσωρινά να συνεχίσουν εκεί τα μαθήματα τους.

Τι μέλλει γενέσθαι με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω

Πολλοί ψίθυροι, πολλές θεωρίες κυριαρχούν για την εξέλιξη της υπόθεσης διαχρονικά από όλες τις δημοτικές αρχές και την εργαλειοποίηση του θέματος εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Με τη διαφαινόμενη παράδοση του ακινήτου στους ιδιοκτήτες «λύνεται» ένα χρόνιο πρόβλημα με τη μίσθωση ιδιωτικών χώρων, «απελευθερώνοντας» τα χέρια της όποιας δημοτικής αρχής, αναφέρουν ορισμένοι. Πάντως για το απόγευμα της ίδιας μέρας (Δευτέρα 9.1.2023) είχε αποφασιστεί από τον δήμαρχο συνάντηση μόνο των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει σε ανοιχτή συνεδρίαση προς τους κοινωνικούς φορείς του δήμου αύριο, Τρίτη 10.1.2023.

Το documentonews.gr επικοινώνησε με το γραφείο του δημάρχου Αιγάλεω, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας αφήνοντας μήνυμα ότι θα επικοινωνήσει μαζί μας με την πρώτη ευκαιρία. Στον ιστότοπο του δήμου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τουλάχιστον 90 οικογένειες στον δήμο πέρα από την εκτέλεση δωρεάν rapid tests.

Opera Snapshot 2023 01 09 180715 www.aigaleo.gr

Αναμένοντας την επικοινωνία με τον δήμαρχο Γ. Γκίκα, προκειμένου να διαφωτίσει τα σημεία τα οποία οδήγησαν στη μέχρι τώρα τραγική κατάσταση να κλείνει ένα σχολείο, εντοπίσαμε σημεία στις ανακοινώσεις των συλλόγων και στην ερώτηση του ΚΚΕ τα οποία προδιαγράφουν το μέλλον των μαθητών που θα μείνουν στον δρόμο αν δεν αλλάξει κάτι. Η «λύση» που έχει προταθεί και την απορρίπτουν οι φορείς είναι η συστέγαση με άλλο δημοτικό σχολείο του Αιγάλεω, και μάλιστα με βάρδιες «πρωί – απόγευμα», ή η τμηματική κατανομή των σχεδόν 90 μαθητών σε άλλα δημοτικά της περιοχής. Το μπαλάκι έχει πέσει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και η πιο πιθανή λύση, κατά πληροφορίες όσων γνωρίζουν το φλέγον ζήτημα, είναι η συστέγαση με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο σχολεία είναι σχεδόν μισό χιλιόμετρο και μπορεί να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα για τους οπαδούς της λύσης που «ξεμπερδεύουν» εύκολα με το θέμα και το «επικοινωνούν» κατάλληλα. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μεταφερθούν στο 14ο οι μαθητές του 9ου και οι μαθητές του 14ου να πάνε σε άλλα σχολεία προς το κέντρο του Αιγάλεω.

Η πόρτα που έπεσε και ο συνωστισμός

Εντούτοις υπάρχουν ορισμένα σημεία που αφήνουν πολλές σκιές. Λίγο πριν από τις γιορτές και ενώ το σχολείο λειτουργούσε για δραστηριότητες των μαθητών κι όχι για μάθημα, μια σιδερένια πόρτα έπεσε! Διαβάζουμε την ανάρτηση των γονέων στις 17.12.2022 στο facebook:

«Εμφανή τα σημάδια μη συντήρησης από τον Δήμο Αιγάλεω στο σχολείο μας! Την Παρασκευή το απόγευμα ανοίγοντας το σχολείο για τις δραστηριότητες του συλλόγου, μια από τις πόρτες στις τουαλέτες έπεσε! Ευτυχώς, εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν κάποιο παιδί εκεί! Όλες οι σιδερένιες πόρτες έχουν πρόβλημα! Τα πλαίσια στα τζάμια είναι όλα σάπια με αποτέλεσμα όταν βρέχει, το νερό να μπαίνει στις σκάλες, με κίνδυνο να γλιστρήσει κάποιος μαθητής! Ευχαριστούμε πολύ τον μπαμπά Φιλάνδρας Γιάννης που επιδιόρθωσε (αφιλοκερδώς) την πόρτα και την εξώπορτα!».

Στην εν λόγω ανάρτηση φαίνονται στις φωτογραφίες τα σημάδια της έλλειψης συντήρησης και η ηλικία του κτιρίου. Πριν από 26 χρόνια, διαβάζουμε ότι το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω στεγαζόταν σε κτίριο του όμορου δήμου Αγίας Βαρβάρας –μερικά μέτρα απόσταση είναι τα όρια μεταξύ των δύο δήμων– ο οποίος όμως αποφάσισε να στεγάσει εκεί το δικό του 1ο Γυμνάσιο. Έτσι το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω θα συστεγαζόταν στον χώρο του «Ζαμπέτα» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο έως ότου αποπερατωθεί το κτίριο στο οποίο βρίσκεται τώρα το 14ο (Σαλαμίνας & Αιγίνης). Μια αντίστροφη πορεία δηλαδή έκαναν οι μαθητές τότε.

Ανακύπτει όμως το πρόβλημα με τους χώρους του σχολείου, καθώς είναι μικρό σε δύναμη και χωρητικότητα, γι’ αυτό άλλωστε λειτουργούν και τα δύο για τις ανάγκες της περιοχής. Εύλογα απορούν πολλοί γιατί να συστεγαστούν σε ένα μικρό κτίριο δύο σχολεία, παρότι είναι σε κοντινή απόσταση, πώς θα γίνεται το μάθημα, σε συνωστισμένους χώρους και με τις ιώσεις να κάνουν πάρτι, ενώ για τη γυμναστική δεν επαρκεί η ανάπτυξη των μαθητών στην αυλή.

Στη δε περίπτωση να λειτουργούν πρωί – βράδυ, οι γονείς εύλογα εγείρουν ζητήματα προγράμματος (π.χ. μαθήματα ξένων γλωσσών και δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες και πληρωμένες από τον Σεπτέμβριο θα διαταραχτούν άμεσα) και ποιος θα παίρνει / προσέχει / διαβάζει τα παιδιά όταν θα εργάζονται σε αντίθετο από τη λειτουργία του σχολείου ωράριο. Μια τέτοια περίπτωση βάζει μπουρλότο στο ολοήμερο σχολείο που πανηγυρικά ανακοίνωσε η υπουργός Κεραμέως για αυτή τη σχολική χρονιά.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να «λυθεί» αυτόματα και εύκολα. Ο γόρδιος δεσμός είναι ακόμη περισσότερο δυσεπίλυτος από τη στιγμή που οι γονείς εγείρουν ζητήματα και αξιώσεις ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων, κι αυτό είναι μια παράμετρος την οποία σκέφτονται σοβαρά οι δημοτικές παρατάξεις. Η αναζήτηση «οικουμενικής» λύσης θα ήταν ευχής έργο για να βγουν από το αδιέξοδο, καθώς όλοι θα βρεθούν στην ίδια πλευρά ώστε να εξαφανιστεί κάθε πολιτικό κόστος, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουν ανατείλει ήδη στον ορίζοντα.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…