Newsroom

Newsroom

Λιβύη: πλησιάζει η ώρα μηδέν

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι δυνάμεις της Δύσης για στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης, βάσει της απόφασης του ΟΗΕ που ζητεί την…

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι δυνάμεις της Δύσης για στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης, βάσει της απόφασης του ΟΗΕ που ζητεί την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού, ως μέσο προστασίας από την επαπειλούμενη «δίχως έλεος» επιδρομή των δυνάμεων του Καντάφι κατά της Βεγγάζης – προπύργιου και τελευταίου απόρθητου οχυρού της εξέγερσης.
Χωρίς έλεος απειλεί ότι θα χτυπήσει την Βεγγάζη το καθεστώς Καντάφι, με τον υιό του Λίβυου ηγέτη, να απαντά στην απόφαση του ΟΗΕ, δηλώνοντας πως η Λιβύη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφεται τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό».

Πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol), ότι η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της μετά την λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαψεύστηκαν από τις αρχές της Τρίπολης.

Νωρίτερα, και ελάχιστη ώρα μετά την λήψη της απόφασης του ΟΗΕ, οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι ξεκινούσαν να βομβαρδίζουν στα δυτικά της χώρας την εξεγερμένη πόλη Μισράτα, με πυρά πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα και προκαλώντας πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη.

Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας επικεντρώνεται στην προαναγγελθείσα από το καθεστώς επιδρομή στην Βεγγάζη. Τελεσίγραφο έχει σταλεί ήδη στους κατοίκους της πόλης με το οποίο ο λιβυκός στρατός ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει επιχείρηση για να «καθαρίσει η πόλη από τις ένοπλες συμμορίες».

Συγκροτείται ο συνασπισμός δυνάμεων

Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής από το Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, του υπουργού Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ
και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε η μετακίνηση μαχητικών αεροσκαφών σε βάσεις από τις οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης.

«Η Βρετανία θα αναπτύξει Tornado και Typhoons και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και επιτήρησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κάμερον, διευκρινίζοντας πως «ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη των αεροσκαφών.

Νορβηγία, Δανία, Καναδάς, Πολωνία και Κατάρ, ήταν οι πρώτες χώρες, μετά την Γαλλία, που δήλωσαν έτοιμες για συμμετοχή στη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μαχητικά αεροσκάφη θα είναι η «συνδρομή» της Νορβηγίας στην επιχείρηση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Γκρέτε Φαρέμο.

Στην Κοπεγχάγη, η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λένε Εσπερσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει «το συντομότερο δυνατόν», εντός της ημέρας, την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή της χώρας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.
Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Τουρκία, απέκλεισαν την συμμετοχή τους στην στρατιωτική επιχείρηση, την ώρα που αναμένεται από τις Βρυξέλλες η απόφαση του ΝΑΤΟ σχετικά με το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν τα κράτη μέλη της Συμμαχίας στην εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας δήλωσε πως
αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ενώ ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι «επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος» και πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.
http://www.ethnos.gr