Newsroom

Newsroom

Λιβύη: νέες αεροπορικές επιδρομές

Δυο αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι πραγματοποιήθηκαν το πρωϊ και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά της Ρας…

Δυο αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι πραγματοποιήθηκαν το πρωϊ και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά της Ρας Λάνουφ, στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγού πόλης στα ανατολικά της Λιβύης, με τους αντικαθεστωτικούς που την ελέγχουν να κάνουν χρήση αντιαεροπορικών πυροβόλων έπειτα από έκρηξη που έγινε αισθητή και στην πόλη.
Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρισκόταν σε σημείο ελέγχου σε μία από τις εξόδους της πόλης, άκουσε την νωρίς το πρωί έκρηξη και είδε καπνούς σε απόσταση δύο χιλιομέτρων στα ανατολικά της πόλης, στην περιοχή της ερήμου.
Έξι στοιχεία πυροβολικού, που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου άρχισαν τότε να ρίχνουν προς τον ουρανό.

Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, σχετικά με την δεύτερη αεροπορική επιδρομή, δήλωσε πως άκουσε ένα πολεμικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά και αμέσως μετά είδε πυκνό καπνό να υψώνεται περίπου 400 μέτρα από φυλάκιο ελέγχου των αντικαθεστωτικών. Οι δυνάμεις των επαναστατών απάντησαν με αντιαεροπορικά όπλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την Παρασκευή, τα πολεμικά αεροσκάφη του Καντάφι έχουν πραγματοποιήσει δύο επιδρομές κατά του Ρας Λάνουφ, με στόχο την επανακατάληψη της εξεγερμένης πόλης.

Φεύγουν οι άμαχοι

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι κάτοικοι της Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι περαιτέρω επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι.

Σε λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, ξένοι δημοσιογράφοι είδαν δεκάδες οχήματα στην έξοδο της πόλης να φεύγουν προς την κατεύθυνση της Μπρέγκα, ακόμη ανατολικώτερα, πόλη που ελέγχεται από τους εξεγερμένους από την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε ακούσει πως συλλαμβάνουν και απαγάγουν ανθρώπους και πρέπει να φύγουμε τώρα αμέσως», είπε ένας πατέρας, με τα δύο παιδιά του να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο μόνο οδόφραγμα ελέγχου της πόλης, που έχουν στήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την Παρασκευή, βρίσκονται μόλις 15 στρατιώτες με δύο αντιαρματικά πολυβόλα.

Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικώς οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα (από τις 05.00 έως τις 08.00 ώρα Ελλάδος) με τους εργαζόμενους να κτυπούν τις πόρτες και να φωνάζουν «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».

Εκκληση ΟΗΕ

Τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των πολιτών στη Λιβύη, ζήτησε από το καθεστώς Καντάφι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του την Κυριακή αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης. Ο Μπαν προειδοποιεί παράλληλα ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου.

Ο γγ του ΟΗΕ σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη αλλά και στις επαρχίες, για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς, σύνφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Απεσταλμένοι ΟΗΕ – ΕΕ στην Τρίπολη

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Γραμματέας του οργανισμού, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι, η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει αναλάβει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο γενικός γραμματέας ΟΗΕ, απαίτησε από το καθεστώς Καντάφι, να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Ο Μπαν και ο Λίβυος αξιωματούχος, συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό πως βρίσκεται καθ’ οδόν για την Τρίπολη και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
http://www.ethnos.gr

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…