Newsroom

Newsroom

Το let me know! festival σε… κινηματογραφική εκδοχή

Ηλεκτρονική μουσική συντροφιά με τον Ανδαλουσιανό Σκύλο του Λουίς Μπουνιουέλ και ταινίες από την εποχή του Μεσοπόλεμου.

5ba3defe1dc52412048b456b

Το Let Me know! festival γίνεται… κινηματογραφικό και μας προτείνει μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση. Τρία λάιβ, τρεις και περισσότερες ώρες ηλεκτρονικής μουσικής προσαρμοσμένες πάνω σε κινηματογραφικά τοπία.

Μία πρόταση για αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν την πειραματική μουσική σκηνή της πόλης που έχει ξεχωριστές ιδέες να καταθέσει και  να μοιραστεί με το κοινό.

Το Let Me Know! Cinematic είναι η μουσική συνάντηση των Ηχοτοπία με τους Sugar Factory, με open act τους Silent Move.

Τα ΗΧΟΤΟΠίΑ όπως αναφέρουν στο koutipandoras.gr οι συμμετέχοντες «είναι ένα οπτικοακουστικό πρότζεκτ από την Αθήνα που επαναπροσδιορίζει με ηλεκτρονική μουσική την ατμόσφαιρα περασμένων δεκαετιών. Χρησιμοποιούμε αναλογικα-ψηφιακά συνθεσάιζερ και οπτικό υλικό από νουάρ ελληνικές ταινίες χτίζοντας φανταστικές ιστορίες». Την ίδια στιγμή, οι από το Κιλκίς ορμώμενοι Sugar Factory συνδέουν τον ηλεκτρονικό ήχο με το γερμανικό και γαλλικό κινηματογράφο του Μεσοπολέμου. Θα παίξουν με φόντο την ταινία Βερολίνο, η Συμφωνία μιας Μεγαλούπολης (Walther Ruttmann, 1927).





To event θα ανοίξει το δίδυμο των Silent Move, μία μπάντα που αυτοσχεδιάζει μουσικά πάνω σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Στο φεστιβάλ, θα πειραματιστούν με τον Ανδαλουσιανό σκύλο.

Ο Γιάννης Παξεβάνης από τους Silent Move μίλησε στο koutipandoras.gr για την προσέγγιση τους πάνω στις ταινίες, για την αξία του πειραματισμού και την Αθήνα που… βράζει από δημιουργία.

Για τη δουλειά των Silent Move

“Έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια να δουλεύουμε με τον Βασίλη Τζαβάρα. Η πρώτη ταινία με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν το Νοσφεράτου, αλλά ακολούθησαν πολλές ακόμα. Έχουμε εμφανιστεί σε διάφορους χώρους και φεστιβάλ όπως τα Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ) στην Κυψέλη, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος είναι μία από τις αγαπημένες μας ταινίες, μία ταινία σταθμός στην ιστορία του σινεμά. Οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου συνήθως δεν είχαν soundrack, δεν υπήρχε μουσική γραμμένη ειδικά για αυτές. Η προσέγγιση μας κινείται γύρω από την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα ηχητικό περιβάλλον πάνω στην ταινία. Δεν παίζουμε απλώς μουσική με έμπνευση από το θέμα της, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ένα restoration πάνω στο ηχητικό της περιβάλλον. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο background το οποίο να είναι σύγχρονο. Για αυτούς που δεν έχουν δει την ταινία, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Ανδαλουσιανός Σκύλος είναι ένα αριστούργημα”.


Για τον πειραματισμό με τον βωβό κινηματογράφο

“Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί “πειράζουμε” αυτές τις ταινίες. Ίσως και να διαφωνήσει με την προσέγγιση μας. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι οι δημιουργοί των ταινιών θα το απολάμβαναν και θα το χαίρονταν αν βρίσκονταν στη ζωή. Στην εποχή τους υπήρξαν πρωτοπόροι. Και εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τη σειρά μας. Η τέχνη είναι όμορφο να κινείται και να εξελίσσεται, δεν θεωρούμε ότι πρέπει να μένει στατική. Είναι πολύ σημαντικό να σέβεσαι ένα αριστούργημα, αλλά ως καλλιτέχνης έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να το δεις με τις δικές σου δυνάμεις σε μία καινούργια ανάγνωση. Ο θεατής μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα και να διαπιστώσει μόνος του αν του αρέσει κάτι τέτοιο. Η δουλειά μας γίνεται με σεβασμό για τις ταινίες, δημιουργεί συζήτηση και διάλογο και προχωράει τα πράγματα σε καινούργιες διαδρομές”.

Η Αθήνα βράζει…

“Συμβαίνουν πολλά πράγματα στην Αθήνα, αλλά το πιο συστημικό κομμάτι του Τύπου και του ραδιοφώνου μάλλον δεν το έχει καταλάβει. Η Αθήνα βράζει από καινούργια πράγματα και υπάρχει μεγάλη δημιουργία που έρχεται από τα κάτω. Πολλοί άνθρωποι έρχονται από το εξωτερικό για πολιτιστικό τουρισμό και θεωρούν την Αθήνα κάτι σαν το νέο… Βερολίνο. Αυτό δεν το έχουμε καταλάβει οι περισσότεροι. Κινήσεις όπως το Let Me Know Festival βοηθούν στο να αναδεικνύονται τέτοιες προσπάθειες και να συνεργαζόμαστε πιο αποτελεσματικά μεταξύ μας. Οι προσπάθειες αυτές βέβαια είναι πιο “χειροποίητες” και γίνονται με κόπο χωρίς πολλά χρήματα. Βρισκόμαστε πάντως πιο μπροστά από ότι πιστεύουμε. Σε μία καλή περίοδο για την τέχνη…”.


INFO

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου

Temple, Ιάκχου 17, Γκάζι

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

Μαρία Καρυστιάνου 1296x864 1

Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (video)

«Για ακόμη μια φορά η συνέντευξη έγινε σε πολύ ασφαλές περιβάλλον, με δημοσιογράφο ένα συγγενικό…

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

5990083

Η απίστευτη αποκάλυψη του Ματίας Αλμέιδα για τη μάχη του με την κατάθλιψη: «Είχα πρόβλημα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω»

Συγκλονίζουν όσα αναφέρει ο Ματίας Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

παπανικολαου

Συγκλόνισε ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Σχολεία έδιωχναν την κόρη μου λόγω αυτισμού» (video)

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο πρώην μπασκετμπολίστας προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την…

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Πορτοσάλτε

Πορτοσάλτε: Επίθεση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όχι στον Ζούλα για το «κόψιμο» της λειτουργίας της Μ. Τετάρτης – Η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ (video)

Ο Άρης Πορτοσάλτε προτίμησε να επιτεθεί στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και να αφήσει στο…