Το λέει και ο Δουκάκης: "Δεν μπορεί να βγει μια χώρα από την κρίση με λιτότητα!"

Μέχρι και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης, είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας.…

dukakis

Μέχρι και ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης, είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας. «Η Ελλάδα δεν θα πάει πουθενά με τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας», τόνισε, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας”, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 1988.

Δικαιολόγησε τις επερχόμενες εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ό,τι «είναι πολύ αυτονόητο» όταν πιέζεις μια χώρα να υιοθετεί πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να την βγάλουν από την οικονομική ύφεση, κάποια στιγμή ο λαός να πει «φτάνει πια, αρκετά, δεν αντέχουμε άλλο».

Για την πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τι μπορεί να σημάνει για την Ελλάδα, ο κ. Δουκάκης δεν εκφράζει καθαρή άποψη. «Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί; Θα μείνει στο ευρώ, δεν θα μείνει; Νομίζω πως όλα είναι στον αέρα», λέει.

Για τις δημοσκοπήσεις τονίζει με νόημα: «Βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία είναι κοντά. Έχεις ένα εκλογικό σώμα το οποίο καταπιέζεται πέντε χρόνια τώρα από τα μέτρα λιτότητας, είναι φοβερό. Τι περιμένεις να κάνουν οι άνθρωποι; Δεν ξέρω αν θα κερδίσει ο κ. Τσίπρας».

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στα 80s, δίνει έμφαση στο ότι «αυτές οι πολιτικές της λιτότητας είναι τρομερές» και ότι «δεν μπορεί να βγει μια χώρα από την οικονομική κρίση με λιτότητα, δεν γίνεται. Το δοκιμάσαμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 υπό τον Χούβερ, είχαμε την χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία».

Τέλος, απευθυνόμενος στην Ευρώπη, λέει ότι «πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα της λιτότητας και να υιοθετήσει μία πολιτική, η οποία θα αναθερμάνει τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης». Ο κ. Δουκάκης προσθέτει πως η Ευρώπη πρέπει «να θεσπίσει κριτήρια ακεραιότητας, τακτοποίησης των δομικών αλλαγών και να κάνουν τις αλλαγές που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Από πλευράς οικονομικής, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές της χώρας και να μπουν άνθρωποι σε θέσεις εργασίας».