Newsroom

Newsroom

Le Monde: "Ελλάδα και Ευρώπη, η μεγάλη παρεξήγηση"

«Ελλάδα και Ευρώπη» η μεγάλη παρεξήγηση. Με αυτό το τίτλο γεμάτο υπονοούμενα η Γαλλική εφημερίδα Le Monde αφιερώνει ένα δισέλιδο…

«Ελλάδα και Ευρώπη» η μεγάλη παρεξήγηση. Με αυτό το τίτλο γεμάτο υπονοούμενα η Γαλλική εφημερίδα Le Monde αφιερώνει ένα δισέλιδο στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση που κοντεύει να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι αρθρογράφοι του αφιερώματος κάνουν μια ιστορική αναδρομή στην όχι τόσο ευρωπαϊκή Ελλάδα και ξεκαθαρίζουν ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πλέον ταμπού.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν με τίτλο: «Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν σοβαρό λάθος».
Εκ των υστέρων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (1974-1981) εκφράζει τη θέση ότι κακώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε στους κόλπους της την Ελλάδα, από την άλλη όμως αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη άργησε να δράσει εγκαίρως στην ελληνική κρίση.
Αφού σημειώσει ότι ο κόσμος αντιμετώπισε με σκληρότητα τον Γ. Παπανδρέου καταλήγει ότι υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση στο γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είναι μια τόσο μικρή χώρα πληθυσμιακά και οικονομικά κοντεύει να συμπαρασύρει τον πλανήτη με την κρίση της.

Το αφιέρωμα της Γαλλικής εφημερίδας ξεκινάει από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και περιγράφει πως μια αγροτική χώρα εκσυγχρονίστηκε, πως πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έφτασε στη Μεταπολίτευση, οπότε και ανοίγει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Μετά την αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην είσοδο της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ήταν η εποχή της αισιοδοξίας, θυμάται η εφημερίδα, η οποία συνεχίστηκε με αποκορύφωμα το θρίαμβο στο Euro 2004 και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μετά όμως ήρθαν τα greek statistics για να καταλήξουμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ και τη «μισητή» τρόϊκα που όπως σημειώνει η εφημερίδα ενσαρκώνει το πρόσωπο της ναζιστικής κατοχής.

Η οπτική των γάλλων αρθρογράφων είναι ότι η Ελλάδα μπήκε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης για «συναισθηματικούς» λόγους αφού κουβαλάει στους ώμους της μια βαριά ιστορία όπως δηλώνει και η ρήση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στα χρόνια του 1970: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον Πλάτωνα!»

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet