Λάζαρος Αρσενίου: «Έφυγε» πλήρης ημερών, αγώνων και εφημερίδων 

Ο γηραιότερος δημοσιογράφος της χώρας,  συγγραφέας και αγωνιστής, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 104 ετών, διατηρώντας την πνευματική του διαύγεια αλλά και δημιουργικότητα.

Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ως αξιωματικός, μετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, αγωνίστηκε για τον τόπο του και τους ανθρώπους του με τη δύναμη της πένας και του νου του επί πολλές δεκαετίες. 

Έως και πρόσφατα βρισκόταν σε άριστη φυσική κατάσταση και πλήρη κινητικότητα, περπατούσε συχνά και στο κέντρο της πόλης επισκεπτόμενος φίλους του, υπερασπιζόμενος σε συζητήσεις τις πολιτικές του θέσεις και διατυπώνοντας προτάσεις. 

Τον περασμένο μήνα όμως, σε ατύχημα που είχε στο σπίτι του, υπέστη κάταγμα ισχίου, μεταφέρθηκε στο ΓΝΛ, όπου και χειρουργήθηκε με επιτυχία. Ανάρρωσε και μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης, όπου απολύτως ήρεμος και αποφασιστικός είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης της βάδισης, κάνοντας σχέδια για το επόμενο διάστημα. Προσβλήθηκε όμως από λοίμωξη και ο οργανισμός του οδηγήθηκε σε κατάρρευση.

Αγωνιστής

Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου, μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Τρικάλων, εργάστηκε στον «Ανεξάρτητο» Αθηνών. Μετά την αποστράτευσή του εργάστηκε στον «Πάπυρο».

Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Πεζικού στη Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια επέστρεψε στο Μέτωπο μετέχοντας στην απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με το Ύψωμα 731. Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία. Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο πρώτο συνέδριό της.

Μετά την Απελευθέρωση εργάστηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και την εξέδιδε σε μυστικό τυπογραφείο μέχρι το Νοέμβριο του 1947, κυκλοφόρησαν 40 φύλλα της σε μικρό σχήμα. Τον Μάιο του 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού. Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1949 και καταδικάστηκε.

Δημοσιογράφος

Με την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, όπου εργάσθηκε ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής στην εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα» μέχρι τη διακοπή της έκδοσής της τον Μάιο του 1967. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών. Στα αθηναϊκά περιοδικά «Γυναίκα», «Φαντάζιο», «Ταχυδρόμος», δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα.

Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου «Ρόιτερ». Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στις εφημερίδες της Λάρισας «Ελευθερία» και «Ημερήσιος Κήρυκας». Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Συνεταιριστικά Νέα» της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ευβοίας από το 1953 από την οποία και τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά σε ειδική εκδήλωση το 2016.

Συγγραφέας

Μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, διετέλεσε και μέλος της διοίκησής της, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ανέπτυξε θέματα σε συνέδρια και διαλέξεις στις θεσσαλικές πόλεις και την Αθήνα ενώ μελέτες του σε θέματα οικονομικά, ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εκδόσεις.

 Έγραψε τα εξής βιβλία: Η Γεωργία στη σύγχρονη Ελλάδα (2014). Η ασκηθείσα στην Ελλάδα πολιτική μεταπολεμικά 1950-2012 (2013). Η Θεσσαλία στην Τουρκοκρατία (2010). Η νίκη της Ελλάδας το 1940-41 στον πόλεμο με την Ιταλία (2009). Ο Αντιστασιακός Τύπος της Θεσσαλίας (2006). Τα Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων και Βλάχων (2005). Το Έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους 1881-1993 (2005). Γένεση του Εμφυλίου και συνέπειες αυτού (2001). Η Θεσσαλία στην Αντίσταση (1999). Ανατομία του Έπους 1940 – 1941 (1998). Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη (1982). Υπό έκδοση βρίσκεται νέα βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου του ‘’Ο Αντιστασιακός Τύπος της Θεσσαλίας’’.

Διακρίσεις

Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον Ιανουάριο του 2015 το Παράσημο «Χρυσός Σταυρός» του Τάγματος Τιμής ως δημοσιογράφο και συγγραφέα. Το 2009 του είχε απονεμηθεί το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση για την «Προσφορά του στην πρόοδο της Δημοσιογραφίας και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση», την απονομή είχε κάνει ο ΠτΔ Κ. Παπούλιας. Ο Δήμος Καλαμπάκας τού απένειμε πλακέτα και Δίπλωμα Τιμής. Ο Δήμος Τρικκαίων τού απένειμε Χρυσό και Αργυρό Μετάλλιο. Με διπλώματα τιμήθηκε και από άλλους φορείς και οργανώσεις.

Κατά την πρόσφατη επέτειο της Απελευθέρωσης της Λάρισας, στις 23 Οκτωβρίου, τον είχε επισκεφθεί στο Κέντρο Αποκατάστασης ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης για να του παραδώσει το Λεύκωμα «Η Μνήμη της Πόλης. Λάρισα Κατοχή – Απελευθέρωση», όπου ο αντιστασιακός δημοσιογράφος είχε γράψει τον πρόλογο.

Τιμές

*Ψηφίσματα για την απώλεια του Λάζαρου Αρσενίου εξέδωσαν τα Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών, καθώς και του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

*Δήλωση δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη: «Ένας μεγάλος της δημοσιογραφίας, ένας αγωνιστής για την ελευθερία του τόπου μας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Εποποιία της Αντίστασης που ακολούθησε, ένας άνθρωπος που μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιούσε και ενδιαφερόταν για ό,τι συμβαίνει στην πατρίδα μας και παρενέβαινε με την πένα του, έφυγε. Αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη απώλεια και εκφράζοντας, ως δήμαρχος Λαρισαίων, όλους τους συμπολίτες μου, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή σ’ όσους τον γνωρίσαμε ενώ το έργο του για το μεγαλείο της Αντίστασης ενάντια στους φασίστες κατακτητές της πατρίδας μας θα παραμείνει παρακαταθήκη για όλους».

*Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα, αλλά πάνω απ’ όλα αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και πρωτοπόρου του ΕΑΜικού κινήματος στη Θεσσαλία. Ο Λάζαρος Αρσενίου υπήρξε σημείο αναφοράς για την Εθνική Αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή, ένας ακαταπόνητος αγωνιστής που μεταλαμπάδευσε με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο την εποποιία του ΕΑΜ στις νεότερες γενιές, μένοντας πάντα πιστός στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο ερευνητικό – μελετητικό του έργο για τα αγροτικά και αναπτυξιακά ζητήματα της πατρίδας μας».

*Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ «εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Λάζαρου Αρσενίου, παλαίμαχου αγωνιστή και δημοσιογράφου, για τον θάνατό του».

*Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας εκφράζει τη θλίψη της για τον χαμό του παλαίμαχου δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

*Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Αποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά θλίψη έναν έντιμο αγωνιστή της Αριστεράς, έναν ξεχωριστό άνθρωπο με ήθος και έντονη αντιστασιακή δράση. Πρόσφερε όχι μόνο στην πατρίδα και στην Αριστερά αλλά και στην κοινωνία, μεταλαμπαδεύοντας με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο την εποποιία του ΕΑΜ στις νεότερες γενιές, μένοντας πάντα πιστός στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι αγώνες του για την ελευθερία σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ήθος του και την πολύτιμη δημοσιογραφική του δουλειά, αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αξίζουν κάθε σεβασμό».

*Ο Λάζαρος Αρσενίου άφησε πίσω του δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Αρσένη Αρσενίου, εγγόνια και δισέγγονα. Η κηδεία του έγινε  σήμερα το απόγευμα, από τον Ι. Ν. Αναστάσεως του Λαζάρου στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας.

Πηγή: eleftheria.gr, trikkipress.gr

Μικρούτσικος για Τρέμη: «Νόμιζα ότι είχε τελειώσει η συνέντευξη όταν είπα για τη σχέση μας» (video)

Μικρούτσικος για Τρέμη: «Νόμιζα ότι είχε τελειώσει η συνέντευξη όταν είπα για τη σχέση μας» (video)

«Δεν δικαιούμαι αυτά τα πράγματα να τα πω», παραδέχτηκε ο Ανδρέας Μικρούτσικος μετά τη δημοσίευση…

«Καμία Μόνη»: Σπύρος Γραμμένος και Νεφέλη Φασούλη τραγουδούν για τις γυναικοκτονίες (video)

«Καμία Μόνη»: Σπύρος Γραμμένος και Νεφέλη Φασούλη τραγουδούν για τις γυναικοκτονίες (video)

«Στα οδοφράγματα το αίμα σου ρέει το σύνθημά σου το φωνάζουν όλοι. Κορίτσια το έγραψαν…