Λάππας: Δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού να λαδώνεται

Για το τεράστιο σκάνδαλο Novartis στο οποίο εμπλέκονται μεταξύ άλλων και δέκα πολιτικά πρόσωπα μίλησε το μέλος της προανακριτικής επιτροπής για το Novartis-gate και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία Σπύρος Λάππας.

Σε συνέντευξή του στον Άγγελο Προβολισιάνο για το Documento, αντικρούει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξηγώντας το σκεπτικό βάσει του οποίου η πλειοψηφία επιστρέφει την πολύκροτη υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Αναφέρει επίσης πως δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού να… λαδώνεται ενώ ταυτόχρονα προαναγγέλλει ότι αναμένονται νέα πορίσματα-φωτιά από τις ελεγκτικές αρχές για τις λοιπές δυσώδεις υποθέσεις στο χώρο της υγείας.

Ερωτηθείς για την απόφαση την οποία φαίνεται πως θα πάρει η πλειοψηφία της Προανακριτκής Επιτροπής στέλνοντας πίσω τη δικογραφία Novartis στη Δικαιοσύνη και γιατί επιλέγει έτσι να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης απαντά:

«Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης του σκανδάλου βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο: ή θα αποφασίσει ότι δεν είναι αρμόδια να διερευνήσει την ουσία της υπόθεσης διότι τα αδικήματα, είτε έχουν παραγραφεί είτε δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, όπως π.χ. το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οπότε πρέπει η υπόθεση να διερευνηθεί από την τακτική ποινική Δικαιοσύνη, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε Ελληνα πολίτη· ή η επιτροπή θα κρατήσει την υπόθεση διότι τα αδικήματα που βαρύνουν τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους είναι υπουργικά. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε εξάλειψη του αξιόποινου λόγω παραγραφής. Με απλά λόγια, εάν η επιτροπή μας είναι αρμόδια να ερευνήσει την υπόθεση στην ουσία της έχουμε παραγραφή με βάση τη διάταξη του άρθρου 86 παρ. 3 του συντάγματος, ενώ εάν κριθεί ότι είναι αναρμόδια η υπόθεση θα διερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη και πιθανόν να έχουμε παραπομπές και δίκες χωρίς καμία παραγραφή. Αυτό είναι μείζον ζήτημα και αμείλικτο ερώτημα, και ασφαλώς γίνεται αντιληπτό τι επιδιώκει η κυβερνητική πλειοψηφία και τι τα κόμματα που αποχώρησαν από την επιτροπή. Παραγραφή ή περαιτέρω έρευνα από τη Δικαιοσύνη;»

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας μοιάζει να «νομιμοποιείται» από τον ίδιο τον υπουργικό όρκο.

Τι ισχυρίζονται οι συνάδελφοι βουλευτές της αντιπολίτευσης; Οτι το αδίκημα αυτό έχει κριθεί στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Οτι, δηλαδή, τελείται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και επομένως ως υπουργικό αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή. Συνεπώς εννοούν πως όταν ο υπουργός δίνει τον προσήκοντα όρκο ότι θα τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους εξαιρεί από την υποχρέωση αυτήν τη δωροδοκία – δωροληψία. Ετσι, όταν ο υπουργός τα παίρνει ή συλλαμβάνεται με τη γίδα στην πλάτη, το κάνει στο πλαίσιο των υπουργικών του καθηκόντων. Μα είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η δωροδοκία ενός υπουργού εντάσσεται στα υπουργικά του καθήκοντα; Εμείς στην επιτροπή ήδη έχουμε δώσει το πολιτικό και νομικό μας στίγμα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αρνητική νομολογία, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, μαζί με ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ποινικής επιστήμης που συμφωνεί πως το συγκεκριμένο αδίκημα δεν τελείται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και δεν αποτελεί αδίκημα που διερευνάται από την επιτροπή, αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη και υπόκειται στην παραγραφή που ισχύει για όλους τους Ελληνες.

Δηλαδή, τα κόμματα που ζητούν να έρθουν όλα στο φως προσπαθούν να αποτρέψουν την έρευνα της Δικαιοσύνης;

Οι συνάδελφοι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επιμένουν η υπόθεση να κρατηθεί και να διερευνηθεί από την επιτροπή, όμως αποκρύπτουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει σε κάθε περίπτωση παραγραφή. Τους καλέσαμε επανειλημμένα και τους καλούμε συνεχώς να απαντήσουν στο ερώτημα: εάν παραμείνει η δικογραφία της Novartis στη Βουλή ως αποκλειστικά αρμόδια για τη διερεύνησή της, παραγράφονται ή όχι τα υπουργικά αδικήματα; Για να γίνει αυτό πρέπει ή όχι η επιτροπή να αποδεχθεί ότι τα αδικήματα που καλείται να διερευνήσει έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων; Αποδέχονται ή όχι ότι το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας έχει τελεστεί κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων; Ομως αντί απαντήσεων τι έκαναν; Αποχώρησαν ακριβώς για να μην υποχρεωθούν να απαντήσουν. Αυτό συνεπάγεται συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας και στην εμπέδωση της δικαιοσύνης; Οχι, είναι μία τακτικότατη φυγή προς τα πίσω δυστυχώς!

Είστε μέλος και της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Τελικά, ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis ήταν συγκοινωνούντα δοχεία;

Δεν υπάρχει κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ που η τακτική ποινική Δικαιοσύνη να μην ερευνά τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Ομως το εκπληκτικότερο όλων είναι αυτό που αποκάλυψε η δικογραφία της Novartis, στην οποία ειδικό κεφάλαιο περιλαμβάνει τη σχέση της με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το Κέντρο Πρόληψης ήταν μια μορφή πλυντηρίου μαύρου χρήματος της Novartis, υπό την έννοια ότι πράγματι Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μέχρι έναν βαθμό συγκοινωνούντα δοχεία. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι αποκαλύπτεται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πώς λειτουργούσε το τρίγωνο, το τετράγωνο, το πολύγωνο της διαπλοκής και διαφθοράς στη χώρα μας. Αρχικά είχαμε τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ –με τις πληροφορίες να αναφέρουν για νέα πορίσματα της Δικαιοσύνης και άσκηση ποινικών διώξεων–, εν συνεχεία είχαμε την υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο ήδη ετοιμάζεται το πόρισμα. Τώρα το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Νovartis. Τι άλλο να περιμένουμε; Και ούτε μία δημόσια δήλωση ανάληψης πολιτικής ευθύνης ούτε μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο της ρεμούλας και της σήψης του παλιού πολιτικού συστήματος που σήμερα κουνάνε το δάκτυλο σε όσους αναδεικνύουν τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους. Τον λόγο έχει πλέον η ελληνική Δικαιοσύνη που απερίσπαστη από κάθε εξωδικαστική επιρροή μπορεί να αποδώσει τους αθώους λευκούς στην κοινωνία και όσους κρίνει παράνομους να πέσει βαρύς ο πέλεκύς της. 

Ο Θεοδωράκης απαντά (;) στην κριτική που δέχτηκε: Ρώτησα ό,τι όφειλα – Θα πάρω συνέντευξη και από Τσίπρα

Ο Θεοδωράκης απαντά (;) στην κριτική που δέχτηκε: Ρώτησα ό,τι όφειλα – Θα πάρω συνέντευξη και από Τσίπρα

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μήπως και αμβλύνει τη σφοδρή κριτική που…