Newsroom

Newsroom

Λ. Τόσκας:"Με συνέλαβαν για την επίθεση στο μεταλλείο στηριζόμενοι σε καταθέσεις σεκιουριτάδων και στο facebook"

Των Αντιγόνης Μιχοπούλου-Γιάννη Συμεωνίδη Σε κάποιες θολές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το «facebook» και…

Των Αντιγόνης Μιχοπούλου-Γιάννη Συμεωνίδη

Σε κάποιες θολές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το «facebook» και το «twitter», φέρεται πως βασίστηκαν οι αστυνομικές αρχές για να συλλάβουν τον 54χρονο Λάζαρο Τόσκα, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με τα μέλη του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Αποστόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου τα οποία αναζητούνται, για ηθική αυτουργία στην επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Τόσκας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος αφού θα ακολουθήσει προκαταρκτική έρευνα, δήλωσε στο www.koutipandoras.gr πως πίσω από τη σύλληψή του, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει από τις ένορκες καταθέσεις που έχουν δοθεί, βρίσκονται τρεις «σεκιουριτάδες» της «Ελληνικός Χρυσός». «Με κατηγορούν πως ωθώ δημοσίως πολίτες στη χρήση βίας, όταν δεν κάνω δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γιατί απλούστατα αυτά δεν τις παίζουν κι όταν δεν έχω προσωπικές σελίδες στο “facebook” και στο “twitter». Ο κ. Τόσκας, εξάλλου, πέρασε στην αντεπίθεση, καταθέτοντας μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι.
Από την άλλη, επίσημες πηγές κάνουν λόγο στο www.koutipandoras.gr για καταγγελίες που έγιναν από μικροεργολάβους της εταιρείας, τα οχήματα των οποίων καταστράφηκαν στη σαββατιάτικη επίθεση, ενώ προσθέτουν πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ανεβεί εμπρηστικά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα που ασχολείται με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική…

300.000 στρέμματα χρυσού

Στο υπέδαφος της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και σε μια έκταση περίπου 300.000 στρεμμάτων στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι κρύβονται περίπου 240 τόνοι χρυσού σε ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα στην Ευρώπη, με τη δυνατότητα εξόρυξης 12 τόνων το χρόνο. Το 95% των μετοχών της Ελληνικός Χρυσός ανήκει στην καναδική Eldorado Gold και το 5% στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γιώργου Μπόμπολα. Η Eldorado Gold, με έδρα το Βανκούβερ, εξαγόρασε έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επίσης καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields, η οποία είχε λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού κι άλλων μετάλλων στην περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Η Eldorado λειτουργεί επτά μεταλλεία χρυσού σε όλο τον κόσμο-τέσσερα στην Κίνα, ένα στην Τουρκία κι ένα στη Βραζιλία-, ενώ είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ. Στην Ελλάδα κατέχει, πέρα από τα μεταλλεία Χαλκιδικής, το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (το κοίτασμα στο Λόφο Περάματος Έβρου) και το 19,9% της Μεταλλευτικής Θράκης (το κοίτασμα στις Σάπες του νομού Ροδόπης).

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.