Κυπριακό: Διαψεύδει η Λευκωσία διάσταση με Αθήνα και Κοτζιά – Με ευθύνη της Τουρκίας το "ναυάγιο"

«Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο», υπογράμμισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στον ΣΚΑΪ διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί χάσματος μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

5836ecc91dc524e6208b4567

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε παράλληλα τα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο που θέλουν την κυπριακή ηγεσία να είναι δυσαρεστημένη με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φέρεται να παρενέβη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με αποτέλεσμα αυτές να ναυαγήσουν. Όπως είπε η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους στην Ελβετία δεν ήταν σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα της στάσης της Αθήνας, αλλά συνέπεια της απόφασης της Τουρκίας να συνδέσει το εδαφικό με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε ταυτόχρονα τα δημοσιεύματα σε σκοπιμότητες που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας μάλιστα ότι οι φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας βασίστηκαν σε τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς. Στον απόηχο του χθεσινού διαγγέλματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μάλιστα, ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι υπάρχει στρατηγική ταύτιση ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία, προσθέτοντας με νόημα ότι πρέπει να προβληματιστούμε από την προέλευση τέτοιων σεναρίων περί διχόνοιας και αντιπαραθέσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται και στην Ελλάδα και θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να συναντάται με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι λέγοντας ότι εξ όσων γνωρίζει ακόμα δεν υπάρχει ημερομηνία για το ραντεβού.

Κατηγορηματικός και ο Νίκος Αναστασιάδης

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ακόμη, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», πως «κάποιοι να σταματήσουν να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Ο κύπριος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε επίσης πως «είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Με ευθύνη της Τουρκίας το «ναυάγιο»

Οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη έρχονται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, τα μέλη του οποίου εκτίμησαν ομοφώνως ότι για το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν ευθύνεται η τουρκική πλευρά. Η θέση αυτή προέκυψε έπειτα από ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όλα όσα εκτυλίχθηκαν στην Ελβετία, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει έτσι ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Σύμφωνα άλλωστε με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έχουν διακοπεί στο Μοντ Πελεράν το ταχύτερο δυνατό, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ελπίδα. Όπως είπε επιπλέον ο κ. Παπαδόπουλος το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου για να επανεξετάσει την κατάσταση. Ερωτηθείς για τον Νίκο Κοτζιά, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα, παραπέμποντας στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διακαναλική συνέντευξη.

Μπαράζ επαφών του Αναστασιάδη

Αναφορικά με την ουσία των διαπραγματεύσεων, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες Τετάρτη μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και τα όσα διημείφθησαν μεταξύ εκείνου και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στον Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Ο κ. Ανασταδιάδης, πρόκειται σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Κύπριοι να συνομιλήσει σήμερα Πέμπτη και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ χθες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Παράλληλα σήμερα είχε επαφές με τον ρώσο υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…