Newsroom

Newsroom

Κυπριακά ΜΜΕ «καταζητούν» ηλικιωμένο για κλοπή σε αρτοποιείο – Σε φωτογραφία αποχωρεί με ένα καρβέλι ψωμί

Παραρτήματα ελληνικών ΜΜΕ στην Κύπρο συμμετείχαν στην αναδημοσίευση της ανακοίνωσης της αστυνομίας χωρίς επεξηγήσεις

Screenshot 2021 09 24 184503

Σάλο έχουν προκαλέσει σειρά δημοσιευμάτων σε μεγάλα κυπριακά ΜΜΕ, που αναφέρονται σε υπόθεση κλοπής σε αρτοποιείο στη Λευκωσία. Τα δημοσιεύματα επί της ουσίας αποτελούν αναδημοσίευση ανακοίνωσης και υλικού που έδωσε στη δημοσιότητα η Κυπριακή Αστυνομία και απεικονίζουν έναν ηλικιωμένο άνδρα που στη μια φωτογραφία στέκεται κοντά στην είσοδο του αρτοποιείου, ενώ στη δεύτερη φαίνεται να αποχωρεί κρατώντας μια σακούλα με ψωμί. 

Οι πηχυαίοι τίτλοι προκαλούν ανατριχίλα με εκφράσεις όπως «Τον είδατε;» και «Αυτόν ψάχνει η αστυνομία!», ενώ στο περιεχόμενο της είδησης δεν ξεκαθαρίζεται σχεδόν σε κανένα μέσο το τι είχε κλέψει ο συγκεκριμένος άνδρας, αφού και η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν το γνωστοποιεί.

Συνεπώς, με τα συμπεράσματα να βγαίνουν μόνο από το φωτογραφικό υλικό που παραπέμπει ξεκάθαρα σε ψωμί. 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της αστυνομίας την οποία αναμεταδίδουν σχεδόν αυτούσια τα περισσότερα ΜΜΕ, έχει ως εξής: 

«Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής από αρτοποιείο, που διαπράχθηκε στις 26/08/2021 στην επαρχία Λευκωσίας, η Αστυνομία αναζητεί άγνωστο πρόσωπο.
Φωτογραφία του αγνώστου προσώπου εξασφαλίστηκε μέσω κλειστού κυκλώματος ασφαλείας και δίνεται στη δημοσιότητα, ως υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό του.
Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του συγκεκριμένου προσώπου, να επικοινωνήσει με τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας στο τηλέφωνο 22-802380 ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460».

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Αστυνομίας συνοδεύεται από τις δύο παρακάτω φωτογραφίες. (έχουν υποστεί επεξεργασία για ευνόητους λόγους)

Μάλιστα, την είδηση αναμετέδωσαν και τα κυπριακά παραρτήματα μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ, όπως ο Alpha Κύπρου και η Καθημερινή Κύπρου.

Όπως είναι αναμενόμενο, χρήστες του twitter εντόπισαν την κραυγαλέα αντιδεοντολογική δημοσιογραφική πράξη, καθώς τα σημαντικότερα ΜΜΕ δεν διασταύρωσαν την είδηση και απλώς λειτούργησαν σαν γραφεία Τύπου της αστυνομίας, και τα εγκαλούν με αναρτήσεις τους για την απόφασή τους να στοχοποιήσουν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που είναι πιθανό να έκλεψε ψωμί. 

Σε κάθε περίπτωση η δημοσίευση φωτογραφιών πολιτών αποτελεί πολύ σοβαρή απόφαση και δεν μπορεί να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, χωρίς έστω να επισημαίνεται προς τους αναγνώστες η φύση του αδικήματος που κάποιος έχει διαπράξει.

Οι αναρτήσεις είναι ενδεικτικές:

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη