ΝΣ

Νίκος Σαραντάκος

Κυκλοφορώντας με το Έντυπο στην τσέπη

Στη Γαλλία, προχτές Κυριακή δόθηκαν 22574 κλήσεις σε πολίτες που παράβαιναν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

5062808 0

Ή στην τσάντα, για τις γυναίκες ή στο σακίδιο για όλους.

Ποιο έντυπο; Μα βέβαια το εικονιζόμενο «Έντυπο δήλωσης μετακίνησης», που πρέπει από χτες να το έχει ο καθένας μαζί του σε κάθε έξοδο από το σπίτι του.

Σε αυτό η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει παρόμοιο σύστημα αυστηρά ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία και το ελληνικό έντυπο φαίνεται να έχει βασιστεί στο αντίστοιχο γαλλικό.

Όπως βλέπετε, η κυκλοφορία επιτρέπεται εφόσον μετακινείται κάποιος προς και από τον τόπο εργασίας, για να προμηθευτεί αναγκαία είδη από σουπερμάρκετ, φαρμακεία κτλ., για να επισκεφτεί γιατρό ή ευπαθή άτομα ή δημόσια υπηρεσία και, τέλος, για σύντομες μετακινήσεις κοντά στην κατοικία για ατομική σωματική άσκηση ή για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο ζώο του.

Βέβαια, επειδή δεν έχουν όλοι εκτυπωτή να κατεβάσουν το έντυπο, μπορούν να έχουν χειρόγραφη δήλωση μαζί τους, ενώ μπορούν επίσης, αντί για τη δήλωση να στείλουν sms στο 13033 δηλώνοντας τη μετακίνηση.

(Όπως ήταν αναμενόμενο, κυκλοφόρησε ήδη ο πρώτος χόακας. Πήρα το εξής μήνυμα: Αν βγεις έξω μη κάνεις το λάθος να στείλεις στο 13033.Θα έχεις «καρφωθεί» μόνος σου. Αυτό περίμεναν αυτοί τόσο καιρό Να τους δώσεις προσωπικά σου δεδομένα όπως αριθμό κινητού (μιας κ οι εταιρίες δε τους το δίνουν) αριθμό ταυτότητας κ τόπο διαμονης ώστε να συμπληρώσουν στη βάση δεδομένων τους το τελευταίο στοιχείο που τους λείπει για να σε φακελωσουν πλήρως. Εφόσον θα ξέρουν το κινητό σου θα γνωρίζουν κ το σήμα GPS σου που βρίσκεσαι κάθε στιγμή οπότε όταν θα κατέβεις να διαμαρτειρηθεις για ότιδηποτε δε μπορείς να αρνηθείς πως δεν ήσουν εκεί η πως δεν ήσουν εσύ. Αφού θα ξέρουν το κινητό σου θα ξέρουν κ τον λογαριασμό σου στο FB Insta κλπ. Θα μπλοκάρουν όλους τους λογαριασμού σου όπως κ της κάρτας σου μέχρι να κάτσεις «φρόνιμα» στο σπίτι σου.

Μη δίνετε καμιά σημασία, είναι μια ακόμα συνωμοσιολογία).

Για τους παραβάτες, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο μάλλον τσουχτερό, 150 ευρώ. Χτες που ήταν και η πρώτη μέρα του νέου μέτρου κυρίως έγιναν συστάσεις, αν και διαβάζω ότι έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα -για παράδειγμα, εδώ βλέπω ότι στη Χίο έπεσαν δύο πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία, επιβεβαιώνοντας το ρητό για τους Χιώτες που πάνε δυο-δυο.

Στη Γαλλία, προχτές Κυριακή δόθηκαν 22574 κλήσεις σε πολίτες που παράβαιναν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Χτες διάβασα ότι το τελευταίο εξαήμερο (που ισχύουν τα μέτρα) έχουν γίνει 1.738.907 έλεγχοι και έχουν δοθεί 91824 κλήσεις.

Τη λογική των μέτρων την καταλαβαίνω και συμφωνώ με την ανάγκη να περιοριστεί η άσκοπη κυκλοφορία, σε συνδυασμό βέβαια με άλλα μέτρα όπως η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας. Όμως, επειδή εγώ προσωπικά δεν βρίσκομαι στην Ελλάδα αλλά σε χώρα όπου ακόμα δεν έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο, περιμένω να ακούσω τις δικές σας απόψεις, αν και πώς βρίσκετε ότι περιορίζει την ήδη περιορισμένη μας ελευθερία κινήσεων.

Διότι βέβαια, το Σύνταγμα, στο άρθρο 5 παρ. 3, εγγυάται την ελευθερία μετακίνησης στην ελληνική επικράτεια. Για το θέμα αυτό, βρήκα ενδιαφέρον το άρθρο του νομικού Χαράλαμπου Κουρουνδή, ο οποίος υποστηρίζει ότι η απόφαση στερείται συνταγματικής νομιμότητας.

Αλλά και ο φίλος μου Θανάσης Αναγνωστόπουλος έγραψε στο Φέισμπουκ ότι: … η απαγόρευση κάθε σχεδόν κοινωνικής συνάντησης, έστω με διοικητικό πρόστιμο, έστω μετά από αρκετές ημέρες συστάσεων, συνιστά βαρύτατο μέτρο κατά της προσωπικής ελευθερίας. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιου είδους *καθολικά* διοικητικά μέτρα καλύπτονται από το άρ. 5 Σ και είναι βέβαιο ότι δεν καλύπτονται από την ελευθερία του συνέρχεσθαι σε μη υπαίθριους χώρους.

Θα μπορούσε ν’ αντιτάξει καποιος ότι τα μέτρα δεν συνιστούν απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά «υποχρέωση γνωστοποίησης», αν και ο Κουρουνδής παραθέτει απόσπασμα από το βιβλίο «Ατομικά δικαιώματα» του καθηγητή Π. Δαγτόγλου, που είναι βέβαια γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο, όπου υποστηρίζεται ότι

«Αντισυνταγματική θα ήταν και η επιβολή υποχρεώσεως δηλώσεως (αναγγελίας, γνωστοποιήσεως) κάθε κινήσεως, γιατί θα κατέληγε στην πράξη σε τέτοια συρρίκνωση και εξασθένηση του δικαιώματος, ώστε θα έθιγε τον ίδιο τον πυρήνα μιας ελευθερίας που το Σύνταγμα διακηρύσσει ως απαραβίαστη»

Yποστηρίζουν πολλοί ότι τα μέτρα φαίνεται να είναι αποδεκτά από το ευρύ κοινό, που μάλιστα ίσως ζητάει ακόμα πιο αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας. Αυτό πιθανώς να αληθεύει (δεν το ξέρω, αλλά το δέχομαι χάρη της συζήτησης) ωστόσο κριτήριο της συνταγματικότητας μιας διάταξης δεν είναι η αποδοχή της από την κοινή γνώμη, αποδοχή που άλλωστε μπορεί να γνωρίζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Aξίζει να συζητηθεί λοιπόν αν το μέτρο της «δήλωσης μετακίνησης» είναι συνταγματικό ή όχι, έστω κι αν συμφωνούμε στην πράξη με το μέτρο.

Ξαναλέω όμως ότι, επειδή εγώ προσωπικά δεν θίγομαι (προς το παρόν) από το μέτρο δεν θέλω να γράψω περισσότερα γι’ αυτό. Ούτε μπορώ να επισημάνω στοιχεία που θα χρειάζονταν τροποποίηση -αυτό το περιμένω στα σχόλιά σας.

Όμως εδώ λεξιλογούμε. Και από λεξιλογική άποψη αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ιστότοπος από τον οποίο κατεβάζουμε το έντυπο έχει τη διεύθυνση forma.gov.gr, και το έντυπο αυτό πολλοί το λένε και «φόρμα».

Η λέξη φόρμα έχει πολλές και πολύ ποικίλες σημασίες, θα άξιζε να γράψουμε κάποτε ένα άρθρο. Στα παλιότερα λεξικά όπως το ΛΚΝ, αλλά περιέργως και την πρόσφατη 5η έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη λείπει η σημασία «έντυπο προς συμπλήρωση, ιδίως ηλεκτρονικό». Τη σημασία αυτή την καταγράφει μόνο το Χρηστικό Λεξικό.

Καλά έκαναν όμως οι αρμόδιοι που το είπαν Έντυπο, διότι αν έλεγαν «Απαγορεύεται να μετακινηθείτε χωρίς τη φόρμα», τότε όλοι θα φορούσαν φόρμες και θα έβγαιναν έξω -ή απλώς θα ισχυρίζονταν ότι βρίσκονται σε μεγάλη φόρμα τον τελευταίο καιρό!

Πηγή: sarantakos.wordpress.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…