Newsroom

Newsroom

Κρυφή συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για ανεξέλεγκτες απολύσεις

Οι μαύρες τρύπες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων…

Οι μαύρες τρύπες στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τρόικας. Την ίδια ώρα οι επικεφαλής των δανειστών επιχειρούν μέσα από την αναβολή της κανονισμένης για σήμερα σύσκεψης με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να εντατικοποιήσουν τις πιέσεις.

Το επίσημο αιτιολογικό για την αναβολή του ραντεβού Βρούτση – τρόικας είναι ότι η διαπραγμάτευση καλύφθηκε στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το φλέγον θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο επίτροπος Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, παραδέχθηκε «κρυφή» συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των απολύσεων. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο μία επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις πάνω του 5% του προσωπικού της εντός ενός μήνα. Έως το τέλος του έτους, το υπουργείο Εργασίας, βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ψηφίσει νόμο με τις όποιες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.

«Η μετ’ επιτάσεως απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων συμπληρώνει το παζλ των υπό αποκρατικοποίηση εταιριών του Δημοσίου στο πρότυπο της ΕΡΤ» σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, φωτογραφίζοντας τις ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ.

Συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας

Στο μεταξύ, την απάντηση της τρόικας στο αίτημα να δοθεί δίμηνη παράταση για το «δεύτερο κύμα» της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να λάβει το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη συνάντηση αναμένεται να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα της παράτασης του δεύτερου κύματος της κινητικότητας, αλλά και με το ζήτημα του αν θα γίνει αποδεκτό να συμπεριληφθούν στις εξόδους οι προσφεύγοντες δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με προσωρινές διαταγές.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…