Κατά 15% έχει μειωθεί στην Κρήτη φέτος σε σχέση με πέρυσι, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, η παραγωγή του γάλακτος, κάτι που έχει επιπτώσεις στα τελικά τυροκομικά προϊόντα, που φτάνουν πανάκριβα στο ράφι του καταναλωτή.
«Στηρίξτε μας να μπορούμε να παράγουμε μεγαλύτερες ποσότητες και να πέσουν έτσι και οι τιμές στο ράφι», είναι το μήνυμα των κτηνοτρόφων προς το επίσημο κράτος.
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο ερευνητής-κτηνίατρος και πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος η παραγωγή του γάλακτος είναι δύσκολη. Γιατί κάνει “μέγιστα” – “ελάχιστα” ο καιρός. Αυτός ο καιρός έχει επιπτώσεις στη γαλακτοπαραγωγή. Τα ζώα είναι μαθημένα σε ήπιες συνθήκες.
Δύο φορές που έχει πέσει χαμηλά και απότομα η θερμοκρασία, έχουν δημιουργηθεί απίστευτα προβλήματα. Άρα φέτος η γαλακτοπαραγωγή είναι μειωμένη. Η ζημιά έχει γίνει γιατί έχουμε πολύ μεγάλες απώλειες σε νεογέννητα αρνιά. Το ποσοστό της μείωσης στο γάλα της Κρήτης σε σχέση με πέρυσι είναι σίγουρα στο 15%».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Στεφανάκης έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου για την καλοκαιρινή περίοδο και για την έλλειψη επάρκειας γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά. Στο μεταξύ, όπως λέει ο γνωστός επιστήμονας, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που μπαίνουν στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι η μείωση της γαλακτοπαραγωγής λόγω του στρες που βιώνουν τα ζώα όταν έχουμε κακοκαιρία.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Για μένα έχουμε καθυστερήσει ως χώρα πάρα πολύ. Έχουμε καθυστερήσει δεκαετίες και είμαστε σε μία φάση να απωλέσουμε εντελώς τη διατροφική μας επάρκεια. Θα πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα, γιατί, εκτός των άλλων, έχουμε και μια τρομακτική απώλεια της ισόρροπης ανάπτυξης. Έχουμε μια υπερσυγκέντρωση των ανθρώπων στις μεγάλες πολιτείες και έχουμε την ερήμωση των παραγωγικών περιοχών»…
Επίσης, ο Αλέκος Στεφανάκης λέει: «Η ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι που δεν μπορούμε να το υποτιμούμε. Και δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Πρέπει να γίνουμε σύγχρονοι. Και όταν ειδικά έχουμε δραστηριότητες που είναι εξαρτημένες από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, θα πρέπει να οργανώσουμε τα συστήματά μας. Φανταστείτε ότι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν τα νεογέννητα από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας».
Καταλήγοντας, συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους να δώσουν προληπτικά στα νεογέννητα αντιβίωση και να μην αφήνουν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα τα ζώα τους να βόσκουν στα βοσκοτόπια, λόγω της υγρασίας που έχουν τώρα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ζώων.
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία
«Εμείς έχουμε περιοχές στα Χανιά όπου η μείωση της παραγωγής του γάλακτος έχει φτάσει στο 50% σε σχέση με πέρυσι», τονίζει από την πλευρά του, προς τo neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.
«Σήμερα έχουμε μια τιμή στο γάλα 1,40 ευρώ το κιλό. Στην αγορά όμως τα τυριά είναι πολύ ακριβά και δεν μπορούν οι καταναλωτές να τα αγοράσουν. Έτσι, δε φαίνεται έλλειψη επειδή ο κόσμος έχει μειώσει ανάλογα και την κατανάλωση. Ας μας στηρίξει το κράτος για να μπορούμε κι εμείς να αυξήσουμε την παραγωγή μας», λέει στο neakriti.gr ο συνδικαλιστής. Και αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ.
Όπως λέει, «ο ΕΛΓΑ δε στηρίζει την απώλεια της γαλακτοπαραγωγής, αλλά και άλλα αίτια δεν τα καλύπτει. Για παράδειγμα, πρόπερσι είχαμε μεγάλες απώλειες από καταρροϊκό πυρετό. Θα πρέπει να μπουν και αυτά τα αίτια στην ασφαλιστική κάλυψη», σύμφωνα με τον Μανούσο Σταυριανουδάκη.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «γι’ αυτό εμείς διεκδικούμε κατώτατες εγγυημένες τιμές για τον παραγωγό. Αν υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές, θα υπάρχουν και για τους καταναλωτές τιμές καλύτερες, ώστε να μπορούν να τρώνε τα ντόπια προϊόντα. Σήμερα βλέπουμε να αγοράζουν κρητικά παραδοσιακά τυριά κυρίως για τα μικρά παιδιά. Γιατί οι μεγαλύτεροι έχουν βρει άλλα προϊόντα και υποκαθιστούν τα δικά μας».
Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει πως πάγιο αίτημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και συνολικότερα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είναι «οι ζημιές να καλύπτονται στο 100% από τον ΕΛΓΑ. Και μην ξεχνάμε πως πλέον η αγροτική ασφάλιση είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Ειδήσεις σήμερα:
Σκάνδαλο μεγατόνων σε γνωστή Μονή στην Κύπρο: «Σόδομα και Γόμορρα», χρηματοκιβώτιο και… ψεύτικο μύρο
Αρκάς: Δημοσίευσε ξανά το σκίτσο με τους γκέι πελαργούς και προκάλεσε αντιδράσεις