Newsroom

Newsroom

Κρίσιμη χρονιά το 2015 για την Ευρώπη

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πολλά ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον αν όχι της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σίγουρα της Ε.Ε,…

gallia germania

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται πολλά ζητήματα που θα καθορίσουν το μέλλον αν όχι της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σίγουρα της Ε.Ε, όπως τονίζεται σε ανάλυση του Observer. Πάνω σε αυτό τον άξονα θα είναι και η μίνι σύνοδος της Κυριακής με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης», όπως ανακοινώθηκε από την γαλλική κυβέρνηση.
Σε αυτή θα λάβουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Οι σχέσεις Γαλλίας-Γερμανίας ταλαντώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχουν διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες
Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Λέμε μεταξύ μας τι συμβαίνει. Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη».

Εν τω μεταξύ εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της σύγχρονης Ευρώπης, που θεωρητικά τουλάχιστον συστάθηκε για να εδραιώσει την σταθερότητα στην ήπειρο, πλέον γίνεται αντιληπτό από τους ιθύνοντες, σύμφωνα με ανάλυση του Observer, την Κυριακή, ότι υπάρχουν ορατοί οι κίνδυνοι έντασης των αντιθέσεων που καθιστούν το 2015 μια καθοριστική χρονιά για τους λαούς της.
Υπάρχει, σύμφωνα με την ανάλυση, το δίλλημα ανάμεσα σε δύο δρόμους. Εκείνον της λιτότητας και εκείνον την πιο ευέλικτης και πιο κοινωνικά αποδεκτής οικονομικής προσέγγισης των πραγμάτων.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η ανεργία. Στην Ισπανία κινείται στο 23%, στην Ελλάδα στο 25% ενώ σε περιοχές της Γαλλίας και Ιταλίας η ανεργία των νέων φτάνει στο 40%.
Σε όλη την Ευρώπη το 2013 υπήρχαν 26 εκατομμύρια άνεργοι και πολύ περισσότερα ήταν υποαπασχολούμενοι.  
Η λιτότητα έχει δημιουργήσει τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις.
Η Γαλλία μέσω του νέου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλλ έχει εξαγγείλει ένα πακέτο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και μέσω αυτής της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο Γάλλος πρόεδρος ως σοσιαλιστής παλαιάς κοπής, σύμφωνα με τον Observer, έχει ανοιχτά αντιπαρατεθεί με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μέρκελ.  
Αν και οι δείκτες καταδεικνύουν ότι τα χειρότερα σε σχέση με την ύφεση έχουν τελειώσει, μέσα στο 2015 θα γίνουν εκλογές σε Ελλάδα, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Εσθονία. Εκλογές που αν μη τι άλλο θα αναδείξουν τις διαφοροποιήσεις
Ως χαρακτηριστικές τάσεις διαφοροποίησης, ο Obsever αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos στην Ισπανία, που έρχονται να στρέψουν σε μια πιο κοινωνική πολιτική ενάντια στην λιτότητα και στην Φινλανδία που κάνει στροφή σε μια πιο συντηρητική  πολιτική και ενισχύοντας την παράταξη της άκρας δεξιάς που πρεσβεύει μια αντιμεταναστευτική πολιτική.
Το μεταναστευτικό σύμφωνα με την ανάλυση θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην Ευρωπαϊκή ατζέντα τους μήνες που έρχονται.
Ταυτόχρονα ο Observer θεωρεί πως οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν θα κυριαρχήσουν στην Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική καθώς για πρώτη φορά μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου μια χώρα διαλύθηκε με την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.

 

 

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…