Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου στο Μαξίμου παρουσία Φίλη και Καμμένου

Συνάντηση έχει ο πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδεχόμενος το αίτημα του Ιερώνυμου, τον οποίο θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φιώτιδος καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

57f4fbed1dc524215c8b45b1

Στο κρίσιμο αυτό ραντεβού το «παρών» θα δώσουν οι Νίκος Φίλης και Πάνος Καμμένος, με σκοπό να πέσουν οι τόνοι στην διαμάχη που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα για το μάθημα των θρησκευτικών.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά την εμπρηστική ομιλία – εισήγηση του προκαθήμενου της ελλαδικής εκκλησίας στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη χθεσινή του ομιλία, ξεκαθάρισε ότι για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στην εκκλησία δεν συνομιλεί με την κυβέρνηση, αλλά με διακομματική επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, η δήλωσή του «αν το θελήσει (σ.σ. η πολιτεία) και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση προτροπή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δεν ακούστηκε η λέξη «δημοψήφισμα».

Προφανώς, στο τραπέζι των συζητήσεων εκτός από το θέμα των θρησκευτικών στα σχολεία, αναμένεται να τεθεί και το μείζον ζήτημα του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας. Όπως είναι ήδη γνωστό από τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο διαχωρισμός αυτός αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις – προτάσεις που ανακοίνωσε το καλοκαίρι. 

Πληροφορίες που έρχονται από το Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί να προβεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους της εκκλησίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επισημανθούν από τον Αλέξη Τσίπρα οι διακριτοί ρόλοι του κράτους από την εκκλησία. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «το πώς θα διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία δεν είναι ζήτημα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας, αλλά της Πολιτείας».

Ανοίγει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πριν από την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου την Πέμπτη, θα υποδεχτεί τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οποία προηγουμένως θα έχει ανακοινώσει.

Το γεγονός αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι ανοίγει ο διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μία εξαγγελία που είχε κάνει με μια σειρά από δεσμεύσεις – προτάσεις ο πρωθυπουργός. Μία από αυτές ήταν και ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας. 

«Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…