Κρίσιμες ώρες σε Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία

Συνολικά 15 χωριά έχουν εκκενωθεί στη βόρεια Εύβοια - Αναζωπυρώσεις γύρω από την Αρχαία Ολυμπία

5353642

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια και στην Ολυμπία από τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και συνεχίζουν να απειλούν χωριά και οικισμούς, κάνοντας παράλληλα αποπνικτική και αφόρητη την κατάσταση, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν και άλλα χωριά στην Εύβοια και στην Ολυμπία, όπου πρόκειται για ένα πραγματικά εφιαλτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην Ηλεία μετά από εισήγηση των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε εκκένωση των χωριών Λατζόι και Λιναριά.

Στην Εύβοια εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι στις 07:00, καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει. Πριν από λίγα λεπτά εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Επίσης στην Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι η πιο ανησυχητική, τη νύχτα εκκενώθηκαν και πάλι οι οικισμοί Κουρκουλοί, Σκεπαστή, καθώς και Αμέλαντες και Κεράμια.

Στη Βαρυμπόμπη οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μόνο κάποιες αναζωπυρώσεις, ενώ πριν από λίγη ώρα άρχισε να γίνεται ελεγχόμενα η διέλευση κατοίκων για τα σπίτια τους από συγκεκριμένους δρόμους: Λ. Κύμης από οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στον κόμβο Βαρυμπόμπης- Ερυθραίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, Τατοΐου από οδό Πάρνηθος (ταβέρνα το Χάνι) στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και Τατοΐου από την Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Σημειώνεται ότι από ώρα σε ώρα αναμένονται και δύο αεροσκάφη από την Σουηδία, ενώ το απόγευμα θα φτάσουν και 81 Γάλλοι πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα από την Γαλλία, καθώς οι δύο χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για βοήθεια της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν ένα πεζοπόρο τμήμα Κύπριων πυροσβεστών από χτες ενώ και δύο αεροσκάφη από την Κύπρο βρίσκονται στην Ρόδο.

Αναλυτικά αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη επιχειρούν:

* Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας Ευβοίας, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

* Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή ‘Ανω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και περιοδικά τα εναέρια μέσα. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…