«Κρίση» στο Ελαιόλαδο: Περιπολούν τις ελιές τους, να μην τις κλέψουν συμμορίες με αλυσοπρίονα (Εικόνες)

Ο κ. Μάρκου, μιλώντας στο AP αναφέρει πως οι “ληστές ελιάς” μπορούν να παράξουν περισσότερο λάδι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ενώ τονίζει πως αναγκάζεται να κάνει περιπολίες τα βράδια.

AP23307633352828

Με νέα ηλεκτρικά ξυλοκοπτικά μηχανήματα, που δουλεύουν με μπαταρία και είναι αθόρυβα, ενώ χρησιμοποιούν αυτοκίνητα κλούβες, “χτυπούν” οι δράστες της κοπής ελαιοδέντρων ή τμημάτων αυτών, με στόχο την κλοπή του ελαιόκαρπου σε αποθήκες για να μην τους αντιληφθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ελαιόφυτων. Το φαινόμενο αυτό σημειώνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στην Ισπανία και την Ιταλία.

Την αποκάλυψη αυτή, μέσα από πληροφορίες που ο ίδιος διαθέτει λόγω συγκεκριμένων περιστατικών που του έχουν αναφερθεί, είχε κάνει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

AP23307634109716

Το αφιέρωμα του AP News

Eστιάζοντας στην παραγωγή στην περιοχή των Σπάτων, λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο, το AP News έκανε ένα αφιέρωμα στην παραγωγή λαδιού και στις συχνές κλοπές καρπών ελιάς.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, ο ελαιοπαραγωγός Κωνσταντίνος Μάρκου περιπολεί τα κτήματά του στην Παιανία.

AP23307632808718

Όπως τονίζει, σε όλη τη Μεσόγειο οι πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού αλλά και οι μετέπειτα πλημμύρες έχουν βλάψει την παραγωγή και μια παράδοση που ευδοκιμεί εδώ και αιώνες. Η παραγωγή ελαιόλαδου επηρεάζεται και αυτή από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με την άνοδο των τιμών να είναι ραγδαία, σύμφωνα με δημοσίευμα του news247.gr.

Ο κ. Μάρκου, μιλώντας στο AP αναφέρει πως οι “ληστές ελιάς” μπορούν να παράξουν περισσότερο λάδι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ενώ τονίζει πως αναγκάζεται να κάνει περιπολίες τα βράδια.

Οι κλοπές συνεπάγονται προφανώς λιγότερες ελιές για τους καλλιεργητές που ήδη αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή που έχει φέρει θερμότερους χειμώνες, μεγάλες πλημμύρες και πιο έντονες δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου αναφέρει πως “οι ληστές ψάχνουν για βαριά φορτωμένα κλαδιά και τα κόβουν”. “Έτσι, όχι μόνο κλέβουν τις ελιές μας, αλλά προκαλούν σοβαρή ζημιά στο δέντρο. Χρειάζονται 4-5 χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό”.

AP23307631420418
Μάζεμα ελιάς AP PHOTO Thanassis Stavrakis
Το καλοκαίρι συναγερμό είχε σημάνει η κλοπή -μαμούθ των 52 τόνων ελαιόλαδου αξίας άνω των 370.000 ευρώ από συνεταιρισμό της Χαλκιδικής. Ανάλογα περαστικά συμβαίνουν και στις άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο.
Στη δε Ισπανία, μια εταιρεία έχει αναπτύξει συσκευές παρακολούθησης που μοιάζουν με ελιές για να καταγράψει επίδοξους κλέφτες. Οι περισσότερες κλοπές, όπως σημειώνει το AP, αφορούν μάλιστα ολόκληρο το δέντρο. Οι δράστες κόβουν το δέντρο, φορτώνουν τα κομμάτια σε ένα φορτηγό, και εν συνεχεία πουλούν τα ξύλα και πηγαίνουν τις ελιές σε ελαιουργεία. Σε πολλές περιπτώσεις, κόβουν τα κλαδιά που έχουν περισσότερο καρπό.

Οι συλλήψεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζονται, ενώ αγρότες στο Μπάρι αναφέρουν πως οι δράστες χτυπούν και αποθήκες αλλά και τρακτέρ και εξοπλισμό για συγκομιδή ελιάς. “Αυτό που γίνεται είναι κακούργημα. Σκοτώνουν την ίδια μας την ιστορία εδώ”, αναφέρει ο κ. Μάρκου στο AP.

Οι τιμές αναφοράς στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για το παρθένο ελαιόλαδο έφτασαν τα 9 ευρώ το λίτρο τον Σεπτέμβριο, υπερτριπλασιάζοντας το επίπεδό τους σε σχέση με το 2019. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα, ένα μπουκάλι έξτρα παρθένου λαδιού 1 λίτρου εκτινάχθηκε από 8,5 ευρώ το 2022 σε 14 φέτος. Ήδη στη Ισπανία σημειώνεται φέτος μείωση της κατανάλωσης έως και κατά 82% της χρήσης ελαιολάδου και υποκατάστασή του από σπορέλαια.

AP23307633576761
Παραγωγή λαδιού AP PHOTO Thanassis Stavrakis

 

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη