Newsroom

Newsroom

Το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc στην φλεγόμενη Β. Εύβοια-Οι φλόγες καταπίνουν τις  Γούβες. (video)

Την τραγική  κατάσταση που επικρατεί στην Β. Εύβοια  από το πύρινο μέτωπο  μεταφέρει ο απεσταλμένος δημοσιογράφος από το  Κουτί της Πανδώρας - HotDoc,  Αντώνης Ρηγόπουλος

5355876 0

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Εύβοια, με πολλά χωριά να είναι κυκλωμένα  από τις φλόγες, έχοντας ως μόνη διέξοδος οι κάτοικοι την θάλασσα.

9:06 Eφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια – Νέα αναζωπύρωση στις Γούβες

7:33 Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τις Γούβες

7:30 Το πύρινο μέτωπο δεν σταματάει – απλώς εξελίσσεται. 

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο OPEN, «Η φωτιά σιγοκαίει από χθές το πρωί, εάν επεναίβεναν εναέριες δυνάμεις θα είχε λήξει το πρόβλημα». 

Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι κάτοικοι στην Β. Εύβοια μεταδίδει ο απεσταλμένος δημοσιογράφος από  το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc, Αντώνης Ρηγόπουλος

6:20 Η Βόρεια Εύβοια στις φλόγες – Αντώνης Ρηγόπουλος: «Μπήκαμε στις φλεγόμενες Γούβες. Μέχρι αυτη στιγμή δεν έχουν καει σπίτια. Μόνο αυλες. Οι κάτοικοι παλεύουν ΜΟΝΟΙ τους με βυτια ποτίσματος. Είναι απελπιστική η έλλειψη μέσων πυρόσβεσης. Η αστυνομία απλώς αλλάζει τα σημεία του μπλόκου».

Φωτογραφίες από το μέτωπο στις Γούβες – Αντώνης Ρηγόπουλος:

5:50 Η Εβλαμπία Ρέβη δήλωσε στο OPEΝ, «Έχει καλυφθεί ο ουρανός, τα εναέρια δεν πετούν».

5: 40 Ο δημοσιογράφος Κώστας Ασημακόπουλος, δήλωσε στο OPEN, «να περάσουμε ένα κλίμα ψυχραιμίας, δεν κινδυνεύει ο κόσμος στην παραλία, η φωτιά δεν μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί. Υπάρχει μια σχετική άπνοια, αλλά μεγάλη αύξηση της υγρασίας. Τα ίδια φυσικά θα έχουμε και την επόμενη μέρα. Οι πυροσβέστες δεν επιχειρούν μέσα στο βουνό, δεν μπορεί η πυροσβεστική να είναι παρούσα το επόμενο δύωρο τρίωρο, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Το κακό ξεκίνησε από τη Δάφνη το χωριό, φούντωσε και έτσι έγινανν όλα, τέλειωσε μετά. Μιλάμε για μια έκταση πολύ μεγάλη 60 επί 60 χιλίομετρα. Αν ξεφύγει η εστία εκεί, θα φτάσει Ιστιαία.»

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Αν η φωτιά δεν σβήσει σήμερα ή αύριο το πρωί, θα φτάσει στην κεντρική Εύβοια»

5: 33 Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γ. Τσαπουρνιώτης, είπε τα εξής «Αν η φωτιά δεν σβήσει σήμερα ή αύριο το πρωί, θα φτάσει στην κεντρική Εύβοια. Η Βόρεια Εύβοια έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Δεν αντέχουμε άλλο. Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Αυτή τη στιγμή καίγεται το Καντήλιο όρος, είναι αναγκαία η μεγάλη επέμβαση από τα εναέρια μέσα».

Παράλληλα, ευχαριστεί και «τους εθελοντές, τους πυρόπληκτους, τους πυροσβέστες, όσους στέλνουν τρόφιμα και αγαθά, όσες γυναίκες μαγειρέυουν για εμάς, και άλλους συνεργάτες για την έμπρακτη αλλυλλεγγύη που δείχνουν. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος, κινδυνεύουν το Προκόπι, ο Άγιος Ιωάννης Ρώσσος, τα Πολιτικά και άλλα μέρη».

5:30 Εδώ και σαράντα λεπτά δεν έχει περάσει ελικόπτερο. Η ένταση των ανέμων αυξάνεται ώρα με την ώρα. Καμία ύφεση στις φωτιές. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Απειλείται η δεξιά πλευρά του οικισμού στις Γούβες. Πυροσβέστες σκαρφαλωμένοι πάνω στο γιεφύρι προσπαθούν να σβήσουν τις εστίες. 

5:27 Μεγάλη αναζωπύρωση αυτή τη στιγμή σε ένα από τα πύρινα μέτωπα. Περιμένουνε οι κάτοικοι έδω και ώρα να έρθουν ξανά τα εναέρια μέσα, δεν έχει έρθει τίποτα.

5:25 Πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς στις Γούβες, μεγάλες αναζωπυρώσεις, πύρινο μέτωπο που κατεβαινει προς το χωριό. Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών. Υπάρχει σύννεφο λευκού καπνού σε κάποιο σημείο που σημαίνει οτι κάποια εστία περιορίστηκε αποτελεσματικά. Ωστόσο δημιουργούνται διαρκώς νέες από κλαδία και κουκουνάρια. Είναι πάρα πολλές οι εστίες.

 

 

 

 

Δραματικές ώρες στις Γούβες

Οι φλόγες καταπίνουν τις  Γούβες. Η προσπάθεια των κατοίκων να κρατήσουν μακριά την πύρινη λαίλαπα δυστυχώς δεν ήταν αρκετή, καθώς δεν επαρκούν τα πυροσβεστικά μέσα  που σχεδόν είναι ανύπαρκτα.  Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, Αντώνης Ρηγόπουλος οι φλόγες αγγίζουν τα πρώτα σπίτια στις Γούβες και πλέον το χωρίο απειλείται σοβαρά, παρά το γεγονός ότι την τελευταία ώρα γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια με ελικόπτερο να επιβραδύνει την φωτιά. Ήδη καίγεται το Γυμνάσιο, ενώ ακούγονται εκρήξεις,  με τους  τελευταίους  κάτοικους που έχουν απομείνει, να δίνουν μάχη για να σώσουν ότι μπορούν Να τονιστεί ότι  οι Γούβες μαζί με το Γεράκι ήταν η  τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και το Πευκί, όπου ήδη ο πύρινος εφιάλτης έχει φτάσει και εκεί

 

Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

 

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…