Newsroom

Newsroom

Κοτζιάς για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει τις επιλογές άλλων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων.

kotzias skai

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων.

Εκπροσωπώντας την χώρα μας στην υπουργική σύνοδο Ε.Ε. – Ασίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το «κλείσιμο» των συνόρων δεν θα επιλύσει την προσφυγική κρίση, ενώ κατέστησε αναγκαία τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα καταστεί πραγματικότητα μέσω της πολιτικής λύσης της συριακής κρίσης.
Πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των προσφυγικών ροών και στάθηκε και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης από τις πρώτες χώρες υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος).

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητος όρος για να περιφρουρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων εντός της συνθήκης Σένγκεν.

«Εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα και να αποκτήσει έναν σχετικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, η Ευρώπη της ελεύθερης μετακίνησης και των ανοικτών – εσωτερικά – συνόρων θα καταστραφεί», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.