Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 40.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Σχεδόν 1.000 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ - Πάνω από 154.000 κρούσματα στη Χιλή, πλησιάζουν τα 40.000 τα κρούσματα στην Αίγυπτο

ap chilr

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 1.239 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 30.412 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπερνά έτσι το όριο των 40.000 νεκρών και τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να σπάει το φράγμα των 800.000. Το υπουργείο τόνισε ότι 345.595 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Οι 40.919 νεκροί στη Βραζιλία είναι ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ οι 802.828 μολύνσεις αποτελούν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη.

Χιλή: Πάνω από 154.000 κρούσματα

Στη Χιλή ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 154.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν σε πάνω από 2.600, εκατό ημέρες αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ασκώντας τρομακτική πίεση στο σύστημα υγείας, εν μέσω μαζικών εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

«Αυτές ήταν 100 πολύ δύσκολες ημέρες», συνόψισε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σαντιάγο, προτού προειδοποιήσει: «ο Ιούνιος θα είναι ο δυσκολότερος μήνας στον αγώνα εναντίον αυτής της αρρώστιας», όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αρχές κατέγραψαν 173 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός και 5.596 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 2.648 νεκρούς επί συνόλου 154.092 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Πάνω από 25.000 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ενεργές, που σημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, είτε έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκε στη Χιλή την 3η Μαρτίου. Τον ιό μετέφεραν στη χώρα πολίτες που επέστρεφαν από ταξίδια στην Ασία και στην Ευρώπη. Στα μέσα εκείνου του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε σειρά αυστηρών μέτρων για τρεις μήνες — κλείσιμο των συνόρων, αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καραντίνες στις περιοχές όπου η επιδημία εξαπλωνόταν ταχύτερα.

Στα μέσα Απριλίου, μιλώντας περί «νέας ομαλότητας», ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωνε ένα σχέδιο για την επιστροφή των Χιλιανών στις δουλειές και στα σχολεία.

Αλλά τον Μάιο, η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, ειδικά σε φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων απογειώθηκε, από τα ελάχιστα που επιβεβαιώνονταν καθημερινά σε χιλιάδες. Η κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα σε όλη την πρωτεύουσα.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ενημέρωσαν πως μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, οι ενεργές περιπτώσεις στο Σαντιάγο αυξήθηκαν κατά 11%.

Με τα δεδομένα να υποδεικνύουν ότι τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα επιβάλλονται βαρύτερα πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν. Την Τετάρτη, παρέτεινε το lockdown στις παραθαλάσσιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνια δελ Μαρ, γεγονός που σημαίνει πως πάνω από τον μισό πληθυσμό των 18 εκατομμυρίων πολιτών παραμένει σε καραντίνα.

Η Εταιρεία Εντατικολογίας της Χιλής τόνισε στο πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της ότι το επίπεδο πληρότητας των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει το 87% σε όλη τη χώρα, ενώ αυτό των μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε χρήση το 76%. Στο Σαντιάγο όμως, το ποσοστό πληρότητας των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται στο 95%. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο και στη Μάουλε, στον νότο.

ΗΠΑ: Σχεδόν 1.000 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν άλλοι 941 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας σε 113.774 νεκρούς τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση ως το βράδυ της Πέμπτης (τις πρώτες πρωινές σήμερα ώρα Ελλάδας) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θανάτων, όσο και ως προς αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.021.990). Αυτός ο τελευταίος πιθανόν είναι πολύ κατώτερος από την πραγματικότητα, με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης σε τεστ όταν η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Στη χώρα συνεχίζουν να καταγράφονται περί τα 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καθημερινά και η κάθοδος από αυτό το επίπεδο μοιάζει δύσκολη, καθώς κάποιες περιοχές παίρνουν τη σκυτάλη από άλλες. Σε πιο αγροτικές περιοχές, που αρχικά παρέμειναν συγκριτικά αλώβητες, ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι πλέον πολύ υψηλότερος απ’ ό,τι πριν από έναν μήνα.

Όμως, ενώ η ανησυχία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας καταλαμβάνει επενδυτές και επιχειρηματίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πρόθεση να «κλείσει η οικονομία ξανά», διότι σε αυτή την περίπτωση οι «ζημιές» θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Αίγυπτος: Σχεδόν 40.000 κρούσματα

Η Αίγυπτος συνεχίζει να καταγράφει ημερήσιο απολογισμό περίπου 1.500 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέλθει ως χθες Πέμπτη σε 39.726 ανθρώπους.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, οι αρμόδιες αρχές κατέγραψαν 1.442 νέες μολύνσεις. Εξάλλου άλλοι 35 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 1.377, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μέχρι τώρα, 10.691 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήρια από νοσοκομεία, ενώ 12.062 άνθρωποι είναι πλέον αρνητικοί στον SARS-CoV-2.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου για την καταπολέμηση της πανδημίας Δρ. Χοσάμ Χόσνι προειδοποιεί πως επαπειλείται περαιτέρω επιτάχυνση της εξάπλωση της πανδημίας τον Ιούνιο, εκτιμώντας πως τα κρούσματα μόλυνσης μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2.500 την ημέρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας της κορύφωσης της καμπύλης της πανδημίας και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να σταθεροποιείται και να μειώνεται στις αρχές Ιουλίου.

Ο κ. Χόσνι πρόσθεσε ότι κατά την άποψή του «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι θα υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο».

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…