Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού στη Γερμανία - 1.450 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

ap belght

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3,5 εκατομμύρια χθες Κυριακή, με το σύνολο να ανέρχεται σε 3.502.126 στις 19:00 (τοπική ώρα· στις 02:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Παγκοσμίως 247.107 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΗΠΑ: 1.450 νέοι θάνατοι

Η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 1.450 ανθρώπους στις ΗΠΑ το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των νέων θυμάτων, σταθερός σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.453), αύξησε το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην αμερικανική επικράτεια σε πάνω από 67.600.

Ως χθες Κυριακή στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας), το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης είχε καταγράψει 1,15 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 67.674 θανάτους από την COVID-19.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

Την Τετάρτη, οι θάνατοι είχαν φθάσει τους 2.502, ωστόσο το τελευταίο διήμερο μειώθηκαν αρκετά στην αμερικανική επικράτεια.

Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι.

Γερμανία: Επιβράδυνση της εξάπλωσης

Σε 43 ανήλθε το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των θανάτων στη Γερμανία εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας κατέγραψε μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα — ανερχόταν σε 74 χθες Κυριακή και σε 94 το Σάββατο — ενώ είναι πάνω από 4,5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν στα στοιχεία του ινστιτούτου την Παρασκευή (193).

Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πλησιάζει το όριο των επτά χιλιάδων: είναι πλέον 6.692, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα το ίδιο διάστημα ήταν 679, στα 163.175, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Τα κρούσματα μειώνονται σε σύγκριση με την Κυριακή και το Σάββατο (793 και 945 αντίστοιχα), ενώ είναι σχεδόν 2,5 φορές λιγότερα από εκείνα που καταγράφονταν την Παρασκευή (1.639).

Κίνα: Τρία «εισαγόμενα» κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή δεν της αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, πάντως εντοπίστηκαν 3 κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα.

Την προηγουμένη, είχε κάνει λόγο για δύο κρούσματα.

Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας κατέγραψε 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 1 την προηγουμένη.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό ανήλθε έτσι σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, πάντα κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

Βραζιλία: Πάνω από 7.000 επισήμως οι θάνατοι

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Κυριακή το συμβολικό όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν πως πιθανότατα είναι χονδροειδώς υποτιμημένα.

Η χώρα των 210 εκατομμυρίων πολιτών με διαστάσεις ηπείρου κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο οποίος αυξήθηκε στα 101.147, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όμως είναι έβδομη σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, αφού ξεπέρασε τη Γερμανία, καταγράφοντας 275 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο και φθάνοντας τους 7.025.

Το βράδυ της Κυριακής, το περίφημο άγαλμα του Ιησού σωτήρα του Κορκοβάντου φωτίστηκε κατά τρόπο ώστε να δίνεται η εντύπωση πως ο Χριστός φοράει μάσκα, κίνηση με σκοπό να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να χρησιμοποιεί αυτό το μέσο ατομικής προστασίας.

Πολλοί ειδικοί έχουν πει πως ο αριθμός των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πιθανόν είναι ως και 15 χαμηλότερος από τον πραγματικό, καθώς μόνο οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στη Βραζιλία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη σε πολλές πολιτείες, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει το όριο κορεσμού την ώρα που η κορύφωση της πανδημίας ακόμη αναμένεται στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία, κάνοντας λόγο για «γριπούλα», και να επικρίνει τα μέτρα περιορισμού που πήραν οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των βραζιλιάνικων πολιτειών. Χθες, ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε χονδρικά κατά 5% και αυτός των θανάτων κατά περίπου 4%, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησής του, πήρε μέρος για άλλη μια φορά σε κινητοποίηση.

Κανένα νέο κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα κορυφαίο στέλεχός του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Δεν αναφέρθηκε επίσης κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, ανέφερε ο Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας στο υπουργείο.

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία καταμετρούν 20 θανάτους επί συνόλου 1.137 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Αλγερία: Κλείνουν ξανά καταστήματα λόγω παραβιάσεων

Πολλά εμπορικά καταστήματα, που άνοιξαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, αναγκάστηκαν να κλείσουν το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της Αλγερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της πόλης του Αλγερίου, εξαιτίας παραβιάσεων των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αντιμέτωποι μετά την έναρξη του Ραμαζανιού με παραβιάσεις των προληπτικών μέτρων από εμπόρους και πολίτες, περίπου δεκαπέντε νομάρχες (από τους 48) διέταξαν να κλείσουν καταστήματα όπου έχουν καταγραφεί παραβιάσεις καθ’ υποτροπή, κυρίως καταστήματα με ρούχα και υποδήματα, ζαχαροπλαστεία που παρασκευάζουν παραδοσιακά γλυκά, η ζήτηση των οποίων είναι μεγάλη τον ιερό μήνα, καταστήματα καλλυντικών, κουρεία και κομμωτήρια.

Οι εικόνες με ουρές πελατών σε πολλά καταστήματα προκάλεσαν την οργή των αρχών και επαγγελματιών της υγείας.

Η Αλγερία θρηνεί 460 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την 25η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης της Εξέλιξης της Πανδημίας.

Έχουν επιβεβαιωθεί 4.474 κρούσματα μόλυνσης επισήμως.

Όμως, από την αρχή του μήνα της νηστείας, την 24η Απριλίου, έχουν καταγραφεί 56 θάνατοι και έχουν εντοπιστεί 1.467 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτυλίσσεται με άλλα λόγια επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Ταμπούν απείλησε την Παρασκευή να κάνει ακόμη πιο αυστηρά τα μέτα περιορισμού εάν διαπιστωθεί χαλάρωση στην τήρησή τους.

Όταν ενέκρινε την επανέναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πριν από μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αμπντελαζίζ Τζαράντ απαιτούσε από τους Αλγερινούς να «συνεχίσουν να τηρούν με απόλυτη ευσυνειδησία και αυστηρότητα τα μέτρα υγιεινής, κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας».

Από την 24η Απριλίου, οι αρχές χαλάρωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας σε εννέα νομαρχίες της χώρας.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet