Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο

Πάνω από 1.200 νέα κρούσματα στη Γερμανία - Πρώτος θάνατος μετανάστη σε κέντρο κράτησης στις ΗΠΑ - Σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο στη Βραζιλία

AP 20094464619925 e1586088794288

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη πάνω από 2.400 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, αριθμός ο οποίος αύξησε τον συνολικό απολογισμό σε πάνω από 75.500 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Άλλοι 2.448 θάνατοι καταγράφηκαν ως τις 20:30 της Πέμπτης (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα την προηγουμένη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης. Στις ΗΠΑ εξάλλου καταμετρώνται πλέον πάνω από 1,25 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης (+27.300 σε 24 ώρες). Περίπου 195.000 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έχουν γίνει πάνω από 8,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ημερήσιοι απολογισμοί θανάτων δεν έχουν πέσει κάτω από το φράγμα των 1.000 από την 1η Απριλίου. Αφού κατέγραψαν πάνω από 3.100 θανάτους σε 24 ώρες περί τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι ΗΠΑ παραμένουν σε ένα «πλατό», ένα πολύ υψηλό επίπεδο θανάτων εξαιτίας της επιδημίας, από το οποίο δυσκολεύονται να κατέβουν.

Μολονότι η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της κρίσης — πάνω από 20.000 πιθανούς και επιβεβαιωμένους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 θρηνεί η πολιτεία — εμφανίζονται άλλες εστίες, όπως η περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταγράφονται μακράν οι περισσότεροι θάνατοι και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, κατά τα επίσημα δεδομένα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της χώρας, κατηγορεί συχνά την Κίνα πως ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και στην πραγματικότητα θρηνεί περισσότερα θύματα από ό,τι η δική του χώρα.

«Η Αμερική έχει εμπλακεί σε άγρια μάχη με μια φρικτή ασθένεια», είπε χθες ο μεγιστάνας. «Προσευχόμαστε οι επιστήμονες και οι ερευνητές μας να καινοτομήσουν στις θεραπείες, να φτιάξουν θεραπείες και εμβόλια, και να το κάνουν γρήγορα», πρόσθεσε.

Θάνατος μετανάστη σε κέντρο κράτησης

Παράλληλα, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη τον πρώτο θάνατο παράτυπου μετανάστη εξαιτίας της COVID-19 σ’ ένα από τα κέντρα της για την κράτηση αλλοδαπών, τα οποία υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν «παγίδες θανάτου».

Επρόκειτο για τον 57χρονο Κάρλος Εσκομπάρ-Μεχία, μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος είχε μπει παράτυπα στις ΗΠΑ το 1980, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η αστυνομική υπηρεσία για τη μετανάστευση, η ICE.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο και κρατείτο στο κέντρο Οτάι Μέσα, στην κομητεία Σαν Ντιέγκο. Ο Κάρλος Εσκομπάρ-Μεχία εισήχθη σε νοσοκομείο την 24η Απριλίου, αφού παρουσίασε συμπτώματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαίωσαν πως είχε προσβληθεί. Υπέκυψε στην COVID-19 το πρωί της Τετάρτης σε νοσοκομείο, σημείωσε η ICE, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτός είναι ο πρώτος γνωστός θάνατος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σε κέντρο κράτησης μεταναστών στις ΗΠΑ, στα οποία επισήμως έχουν καταγραφεί 705 κρούσματα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 132 μόνο στο Οτάι Μέσα, το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που έχει αναλάβει σύμβαση.

«Στο Οτάι Μέσα κρατείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με COVID-19 από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο της αστυνομίας μετανάστευσης στη χώρα», επισήμανε η ACLU, ισχυρή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι μετανάστες που κρατούνται εκεί το έχουν χαρακτηρίσει ‘παγίδα θανάτου’ εξαιτίας της απουσίας μέτρων ατομικής προστασίας για το προσωπικό», συμπλήρωσε η ACLU.

Η τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πρακτικά αδύνατη στα κέντρα αυτά, όπου η διαθέσιμη επιφάνεια είναι 110 τετραγωνικά μέτρα ανά 100 κρατούμενους, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατόπιν προσφυγής της ACLU, ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα να απελευθερωθούν άμεσα οι πιο ευάλωτοι έγκλειστοι στα κέντρα αυτά. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η ICE είναι ενήμερη για 130 κρατούμενους που εκπληρώνουν τα κριτήρια, αλλά δεν έχει αφήσει ελεύθερους παρά μόλις δύο.

«Σήμερα, ένας από τους ανθρώπους αυτούς πέθανε διότι η ICE αρνήθηκε να τον αφήσει ελεύθερο όταν υπήρχε ακόμη πιθανότητα να επιβιώσει από αυτόν τον θανάσιμο ιό», στηλίτευσε σε ανακοίνωσή της η Μόνικα Λανγκάρικα, δικηγόρος ειδικευμένη στα δικαιώματα των μεταναστών η οποία εργάζεται στην ACLU.

«Αυτή είναι μια φρικτή τραγωδία που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Για μήνες, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και υπεύθυνοι σε κέντρα κράτησης προειδοποιούσαν ότι τα κέντρα αυτά είναι τρυβλία καλλιέργειας Πέτρι για την COVID-19 και θανάσιμη παγίδα για χιλιάδες ανθρώπους», συμπλήρωσε η Αντρέα Φλόρες, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος μεταναστευτικής πολιτικής της ACLU.

«Είναι διαθέσιμες πλήρεις ιατρικές φροντίδες για τους κρατούμενους από τη στιγμή της άφιξής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους», ανέφερε η ICE στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Πάνω από 1.200 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Άλλοι 147 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Γερμανία το προηγούμενο 24ωρο, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έφθασε τα 7.266, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες. Ο αριθμός των νέων θανάτων αυξήθηκε σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (123).

Το ίδιο διάστημα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.209 στα 167.300, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο, παρέμεινε όμως πάνω από το επίπεδο των 1.200, παρότι για ένα διήμερο αυτή την εβδομάδα (τη Δευτέρα και την Τρίτη) τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 700.

Βραζιλία: Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 610 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 9.888 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Με τα νεότερα δεδομένα, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε επισήμως σε 9.146 νεκρούς επί συνόλου 135.106 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών. Ειδικοί ωστόσο τονίζουν πως ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ υποτιμημένος.

Μολαταύτα, η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των πολιτειών της χώρας για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, την ώρα που η πανδημία πλησιάζει στην κορύφωσή της, προειδοποίησε χθες ότι μπορεί μέσα σε έναν μήνα να υπάρξει «κατάρρευση της οικονομίας», με ελλείψεις τροφίμων και κοινωνική «αποσύνθεση», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού.

«Ο συναγερμός αυτός είναι σοβαρός», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως ως τώρα «ο κόσμος έχει λεφτά στα χέρια» αλλά «τις επόμενες 30 ημέρες μπορεί να αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια (των καταστημάτων), η παραγωγή να αποδιοργανωθεί», η χώρα να «εισέλθει» σε μια φάση «όχι μόνο κατάρρευσης της οικονομίας, αλλά κοινωνικής αποσύνθεσης».

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου, παρών όταν εκφράστηκε ο Γκέτζις, θύμισε για νιοστή φορά πως εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού που επέβαλε η πλειονότητα των κυβερνητών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να σωθούν ζωές.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα του ιού και πρέπει να σώσουμε ζωές. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ολοένα περισσότερο» και αυτό είναι «το ζήτημα της απασχόλησης» και «της οικονομίας», καθώς κάθε δραστηριότητα «έχει σταματήσει», είπε. «Η μάχη εναντίον του ιού δεν μπορεί να προκαλεί περισσότερες ζημιές από τον ίδιο τον ιό», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υποβαθμίζει εξαρχής την υγειονομική απειλή, αναφερόμενος στην COVID-19 με τον όρο «γριπούλα».

Στις μεγάλες πόλεις, όπως το Σαν Πάουλου, το Ρίο, η Ρεσίφε, η Μανάους, οι μονάδες εντατικές θεραπείας έχουν πλέον φθάσει στα πρόθυρα του κορεσμού.

Η Βραζιλία, η οικονομία της οποίας δεν έχει ακόμη συνέλθει από την ιστορική ύφεση του 2015 και του 2016, κινδυνεύει να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Κίνα: Κανένας νέος θάνατος

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για μόλις ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος ασθενούς.

Με βάση αυτή την ανακοίνωση, επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 82.886, όπως μεταδίδει το Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, το ένα κρούσμα που εντοπίστηκε οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, στην επαρχία Τζιλίν.

Εντοπίστηκαν τρία ύποπτα κρούσματα στη Σαγκάη, τα οποία σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των υγειονομικών αρχών στο Πεκίνο όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.

Επιταχύνεται η εξάπλωση του κορονοϊού στο Πακιστάν

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στο Πακιστάν κατέγραψαν νέα μεγάλη αύξηση και ξεπέρασαν τα 25.000, μερικές ώρες προτού η κυβέρνηση της χώρας προχωρήσει στην άρση των μέτρων περιορισμού. Η χώρα καταγράφει αριθμούς νέων κρουσμάτων που συγκαταλέγονται στους υψηλότερους στον κόσμο το τελευταίο διάστημα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 1.764 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 25.837.

Οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν κατά 30, στους 594.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο Ιμράν Χαν, έχει ανακοινώσει πως το lockdown, το οποίο δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο εν μέρει στη χώρα, αίρεται το Σάββατο, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία της χώρας, που βυθίζεται στην ύφεση.

Ο Χαν σημείωσε ότι η άρση των περιορισμών θα γίνει κατά φάσεις και προειδοποίησε πως η πανδημία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν ο κόσμος δεν παίρνει προφυλάξεις. Επισήμανε ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να επιβληθούν ξανά, αν διαπιστωθεί πως η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας επικρίνονται από επιστήμονες, που εκφράζουν ανησυχία πως η εξάπλωση του κορονοϊού στον πληθυσμό των 210 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν θα γονατίσει το σύστημα υγείας, που ήδη αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων.

Αν και το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για ελάχιστα κρούσματα τον Φεβρουάριο, οι αριθμοί ανεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα από τα μέσα Μαρτίου. Κατά μέσον όρο, οι αρχές καταγράφουν 1.000 κρούσματα και περί τους 27 θανάτους καθημερινά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, που βασίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…