Κορονοϊός-Ευρώπη: Ευρωπαϊκές πόλεις δοκιμάζονται από το δεύτερο δριμύτερο κύμα της πανδημίας

Αναζητώντας το πνέυμα των χριστουγεννιάτικων εορτών εν μέσω πανδημίας και λοκνταουν και την ίδια ώρα αντιμέτωπες με διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στο τέλος του 2020. 

AP 20314724970834

Οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας ερευνούν ένα «παράνομο πάρτι» που οργανώθηκε στο Ζουανβίλ-Λε-Πον, κοντά στο Παρίσι, με τη συμμετοχή έως και 400 ανθρώπων, μολονότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει ποιος οργάνωσε το πάρτι αυτό, σε ένα μεγάλο, ιδιωτικό σπίτι. Αστυνομικοί είπαν ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εκτόξευαν μπουκάλια εναντίον τους όταν διέλυσαν τη συγκέντρωση, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 και προέτρεψαν όλους τους υπόλοιπους να εξεταστούν.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε στα μέσα της εβδομάδας ότι η αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους και θα διασφαλίσει ότι όλοι θα τηρούν τους αυστηρούς κανόνες, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως δεν ακολουθούνται τόσο πιστά όσο κατά την πρώτη καραντίνα, τον Μάρτιο. Μια κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters στις αρχές του μήνα ότι οι αρχές έχουν ενδείξεις για «παράνομα πάρτι, ρέιβ και παράνομα δείπνα» στην περιοχή του Παρισιού.

Παράθυρα καλυμμένα με σανίδες στα καταστήματα-ναυαρχίδες των πολυκαταστημάτων Galeries Lafayette και Printemps μαρτυρούσαν σήμερα τις επιπτώσεις που έχει το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στο Παρίσι.

Το σαββατοκύριακο αυτό οι κεντρικοί δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας θα ήταν γεμάτοι από κόσμο που θα έκανε τις χριστουγεννιάτικες αγορές του. Ωστόσο, λιγοστοί μόνο άνθρωποι περπατούσαν στην Λεωφόρο Οσμάν, όπου βρίσκονται τα πολυκαταστήματα.

“Είναι λυπηρό. Βρισκόμαστε έξω από το Galeries Lafayette και τα πάντα είναι κλειστά”, λέει η Εμανουέλ Τιζέ.

“Έχουν φωτίσει τις βιτρίνες. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά δεν αισθανόμαστε καθόλου το πνεύμα των Χριστουγέννων”, προσθέτει.

Με βάση το lockdown, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους και εξαιρούνται οι έξοδοι μόνο για την αγορά φαγητού ή άλλων απαραίτητων αγαθών ή οι σύντομες έξοδοι για σωματική άσκηση.

Η Γαλλία έχει τον έβδομο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από COVID-19 παγκοσμίως με περίπου 44.000 θύματα και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πιθανόν να παρατείνει την καραντίνα και πέραν της 1ης Δεκεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να λήξει, αν δεν μειωθεί ο ρυθμός μόλυνσης.

“Η μάχη μας κατά της επιδημίας περιλαμβάνει όλους μας και οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι καθοριστικές”, έγραψε σήμερα στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Κάποιοι που κυκλοφορούσαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης σήμερα είναι αισιόδοξοι ότι τα μέτρα θα αρθούν πριν από τις γιορτές.

“Νομίζω ότι θα ανοίξουν μια ή δύο εβδομάδες πριν…και τότε θα κάνουμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας”, λέει ο Εμερίκ Λενέν.

Ιταλία: 

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 37.255, και 544 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 227.695 διαγνωστικά τεστ. Κάθε εκατό τεστ, 16,3% προέκυψαν θετικά.

Χθες τα περιστατικά ήταν 40.902, με 550 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες εισήχθησαν 76 νέοι ασθενείς. Τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, ο ρυθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ της χώρας παρουσίαζε ελαφρά μείωση, αλλά σήμερα η τάση αυτή έχει αλλάξει. Την ίδια ώρα, 484 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομειακούς θαλάμους.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχουν προκύψει θετικοί στον ιό, 1.144.552 άνθρωποι.

Πολλοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα στοιχεία που αφορούν τα ημερήσια περιστατικά δείχνουν ότι η αυξητική τάση της μετάδοσης άρχισε να περιορίζεται και ότι πρόκειται για ένα πρώτο, ελπιδοφόρο μήνυμα.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων Φραντσέσκο Μπότσια δηλώνει ότι «είναι πρώιμο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την νύχτα των Χριστουγέννων» και ότι «όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συμπεριφερθούν προσεκτικά και ευσυνείδητα».

Γερμανία:

Πολλές διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας έγιναν σήμερα στη Γερμανία με την αστυνομία, σε μία περίπτωση, να κάνει χρήση νερού υπό πίεση για να διαλύσει μια μικρή αντιδιαδήλωση.

Στη Φραγκφούρτη, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Querdenker («Ελεύθερα σκεπτόμενος»), που τους τελευταίους μήνες έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα συγκεντρώθηκαν και περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, μέλη αντιρατσιστικών κινημάτων, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανώ με το σύνθημα «Κάτω η δεξιά».

Η αστυνομία εκτόξευσε νερό υπό πίεση για να διαλύσει τη δεύτερη διαδήλωση, που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές, σε αντίθεση με την πρώτη.

Στη Ρατισβόνη της Βαυαρίας, 700 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, διαδήλωσαν κατά της χρήσης μάσκας και του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.

Κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες και για αύριο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, όπως στο Λίνταου και το Ερλάνγκεν.

Πορτογαλία: 

Το μπαρ της Πάουλα Μπαρόσο στη Λισαβόνα είναι κλειστό εδώ και οκτώ μήνες και η ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε ήδη να απολύσει ορισμένους υπαλλήλους της, λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Τώρα φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδά της για περισσότερο καιρό.

Η 54χρονη ήταν μία από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε μπαρ, εστιατόρια και νάιτκλαμπ που διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα, πρώτη ημέρας της εφαρμογής του μερικού λοκντάουν σε όλη σχεδόν την Πορτογαλία.

«Πενθούμε και πρέπει να επιβιώσουμε», είπε η Μπαρόσο, ανάμεσα στο πλήθος των συγκεντρωμένων που ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να εργαστούν. «Η κυβέρνηση δεν μας στηρίζει και δεν γίνεται να πεθάνουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

Τα μπαρ και τα νάικλαμπ παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο. Μολονότι τα εστιατόρια στο μεταξύ επαναλειτούργησαν, ιδιοκτήτες κα εργαζόμενοι φοβούνται ότι οι νέοι περιορισμοί θα ρίξουν ταφόπλακα στον τομέα.

Τα Σαββατοκύριακα το λοκντάουν ξεκινάει από τη 1 το μεσημέρι και ισχύει μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν, με μερικές μόνο εξαιρέσεις. Τις καθημερινές έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο σεφ Πάουλο Σίλβα είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση το οποίο θα αποζημιωθούν οι εστιάτορες για την απώλεια του εισοδήματός τους τα Σαββατοκύριακα, δεν αρκεί. «Είχα 23 εργαζόμενους και ήδη απέλυσα τους οκτώ», είπε ο Σίλβα, ο οποίος έκλεισε το ένα από τα δύο εστιατόριά του. «Ήταν η πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μου και τώρα δεν αντέχω άλλο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα λέει ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να αποφευχθούν ακόμη σκληρότεροι περιορισμοί τον επόμενο μήνα.

Μέχρι σήμερα η Πορτογαλία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά 211.266 κρούσματα και 3.305 θανάτους από τον νέο κορονοϊό. Όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι μολύνσεις έσπασαν κάθε ρεκόρ την Παρασκευή, φτάνοντας τις 6.653 μέσα σε 24 ώρες.

«Οι επιχειρήσεις κάνουν προσπάθειες για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όμως για πολλές θα σημάνει το τέλος επειδή δεν μπορούν να αντέξουν πλέον», είπε η 48χρονη σεφ Πάουλα Ζανέιρο.

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…