Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Δεν απέκλεισε το κλείσιμο λιανεμπορίου ο Μητσοτάκης – Σκέψεις από επιστήμονες για γυμνάσια και λύκεια

Η ελλειπής κυβερνητική στρατηγική στη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Αττική, φαίνεται ότι δημιουργούν εξελίξεις και πισωγύρισμα, με το κλείσιμο του λιανεμπορίου αλλά και την αναβολή ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. 

5231277

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα. Και μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται.».

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αποτυπώνουν το κλίμα της απουσίας κυβερνητικής στρατηγικής βάζοντας ουσιαστικά και πάλι στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να επιστρέψει το click away στο λιανεμπόριο λόγω της νέας έκρηξης των κρουσμάτων. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική αντιστρέφοντας την αίσθηση που κυριαρχεί στην κοινωνία, σημειώνοντας: «Δεν είναι, δηλαδή, η πολιτική βλέποντας και κάνοντας, είναι ακριβώς το αντίθετο.»

Γκίκας: Πιθανότατα στο «κόκκινο» σήμερα η Αττική

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή», ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αχιλλέας Γκίκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Opent για την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, το πώς βλέπουν οι ειδικοί την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα και αν είμαστε προ των πυλών για νέα μέτρα.

Ο καθηγητής διαμήνυσε ότι «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα». Παράλληλα, μέλη της επιτροπής των ειδικών αλλά και επιστήμονες έξω από αυτήν, έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για το τι θα γίνει εάν ανοίξουν και τα σχολεία. Η κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Γώγος: Μας ανησυχεί η Αττική, δύσκολη η συγκράτηση της διασποράς

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξέφρασε ο καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας πως η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων είναι ειλημμένη, δηλαδή να μην ανοίξουν εάν αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα σε περιοχές της χώρας.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν» και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Σημείωσε ότι ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη» ανέφερε.

Σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων, ο κ. Γώγος επανέλαβε αυτό που ακούγεται όλο και περισσότερο τις επόμενες ώρες, δηλαδή τη λειτουργία μόνο του click away στα καταστήματα και πρόσθεσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία παρατηρείται, είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά την εστίαση, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου. «Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εστίαση. Το φως στην άκρη του τούνελ πάει προς τα πίσω» είπε. 

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…