Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στην Τουρκία, μειώνονται στην Ιταλία

Καθολική καραντίνα στη Βρετανία - Θρίλερ με κρουαζιερόπλοιο με πάνω από 1.800 επιβαίνοντες ανοιχτά της Χιλής

italy 0 2

Η Ιταλία, την οποία έχει γονατίσει η μάστιγα του κορονοϊού, κατέγραψε χθες μια δεύτερη συνεχή μείωση της αύξησης στον αριθμό των νεκρών και των θετικών κρουσμάτων, δίνοντας συγκρατημένες ελπίδες για επιβράδυνση της πανδημίας έστω και αν η χερσόνησος πέρασε το όριο των 6.000 νεκρών.

“Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ”, σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, στον βορρά, της πλέον πληγείσας στη χώρα, με 28.761 κρούσματα και 3.776 θανάτους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό σε εθνικό επίπεδο το βράδυ της Δευτέρας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο. Έκανε λόγο για 601 νέους θανάτους που έχουν σχέση με τον κορονοϊό, δηλαδή 6.077 από την αρχή της επιδημίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπρουσαφέρο απέφυγε κάθε θριαμβολογία: “Εξετάζω προσεκτικά και με ευνοϊκό βλέμμα τα στοιχεία, αλλά προτιμώ να μην προχωρήσω επιβεβαιώνοντας ή όχι ότι υπάρχει μια τάση” προς τα κάτω.

“Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Προσοχή να μην μειώσουμε τη φροντίδα”, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατό από την πανδημία, η κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα με διάταγμα τα περιοριστικά μέτρα παύοντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών που παράγουν μη βασικά είδη και απαγορεύοντας στο εξής στους Ιταλούς να βγαίνουν από τον δήμο ή την κοινότητά τους, εκτός κι αν είναι “επείγουσα απόλυτη ανάγκη” ή “λόγοι υγείας”.

Οι δυνάμεις της τάξης, παντού παρούσες, ενέτειναν τους ελέγχους κυρίως σε πολίτες που ήθελαν να πάνε στο εξοχικό τους, κάτι που ήδη απαγορεύεται αυστηρά.

Ο πρώτος ασθενής

Στόχος αυτού του νέου διατάγματος, του τρίτου σε δύο εβδομάδες, είναι να περιοριστεί στον μέγιστο βαθμό η κυκλοφορία των ανθρώπων, και κυρίως μεταξύ του βορρά και του νότου όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου μετά την απόφαση να μπουν σε καραντίνα 15 εκατομμύρια κάτοικοι του βορρά.

Χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονταν στον βορρά έτρεξαν τότε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να πάνε στους δικούς τους στην Καμπανία (περιοχή της Νάπολης) ή στην Απουλία (το “τακούνι” της ιταλικής μπότας), συμβάλλοντας στη διασπορά του ιού σε αυτές τις περιφέρειες που είναι λιγότερο εξοπλισμένες σε υγειονομικό επίπεδο.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ιταλών δείχνει επί του παρόντος να δέχεται και να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα όπως φαίνεται από τους έρημους δρόμους των μεγαλύτερων ιταλικών πόλεων από το Μιλάνο και τη Φλωρεντία μέχρι τη Ρώμη και τη Νάπολη, διαφέροντας πολύ από τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί πριν από δύο εβδομάδες στις παραλίες και στα πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica, το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί “θετικά” και μάλιστα “πολύ θετικά” τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την παύση της εμπορικής δραστηριότητας και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων. Επιπλέον, για το 46% μεταξύ αυτών, η Ιταλία αντιμετωπίζει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την ιστορική κρίση.

Στο Τραστέβερε, τη γραφική συνοικία στην καρδιά της Ρώμης, οι πελάτες ενός μικρού παντοπωλείου συμμορφώνονταν σήμερα με τις οδηγίες ασφαλείας, τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους και φορώντας τα πλαστικά γάντια που διανέμονταν στην είσοδο. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άλλος λόγος για ελπίδα: ο πρώτος Ιταλός ασθενής, ο 39χρονος Ματία που είχε μολύνει την έγκυο γυναίκα του, έναν φίλο και τους γιατρούς του, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Είχε επίσης μολύνει το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Κοντόνιο, της πόλης κοντά στο Μιλάνο που είχε γίνει η κύρια εστία της επιδημίας στην Ιταλία, καθώς και ασθενείς όπως και το περιβάλλον τους.

“Είναι δυνατόν η ασθένεια αυτή να θεραπευθεί, αλλά πρέπει να μένουμε στο σπίτι, η πρόληψη είναι απαραίτητη. Ήμουν τυχερός, θεραπεύτηκα, όμως τώρα αυτό μπορεί μην ήταν δυνατό”, έγραψε στο Facebook.

Τουρκία: Στους 37 οι νεκροί

Άλλοι επτά θάνατοι καταγράφηκαν χθες στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας Covid-19 στα 37, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω του Twitter.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 293 και ανέρχονται σε 1.529.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν διενεργηθεί 3.672 διαγνωστικά τεστ και συνολικά στη χώρα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι.

Καθολική καραντίνα στη Βρετανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε αυστηρότερους περιορισμούς στην μετακίνηση των ανθρώπων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, δηλώνοντας πως οι πολίτες πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να αγοράζουν τρόφιμα, να μεταβαίνουν στους χώρους εργασίας τους, για ανάγκες ιατρικής φροντίδας ή για σωματική άσκηση.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες δεν πρέπει να συναντούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους με τους οποίους δεν συγκατοικούν.

«Από απόψε το βράδυ, πρέπει να δώσω στον βρετανικό λαό μια πολύ απλή εντολή: πρέπει να μείνετε σπίτι», ανέφερε, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία έχει την εξουσία να τους επιβάλει».

Επίσης ανακοίνωσε την απαγόρευση της διεξαγωγής συναθροίσεων, γάμων και άλλων εκδηλώσεων, το κλείσιμο των καταστημάτων και παιδικών χαρών.

Όλα τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία προϊόντα θα κλείσουν, μαζί με βιβλιοθήκες, χώρους λατρείας, είπε, ενώ απαγορεύονται όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Θα απαγορεύσουμε όλες τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους. Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά για σωματική άθληση, αλλά δεν θα επιτρέπονται συναθροίσεις ατόμων».

«Θα επανεξετάζουμε διαρκώς αυτούς τους περιορισμούς. Θα τους εξετάσουμε ξανά σε τρεις εβδομάδες και θα τους χαλαρώσουμε αν οι αποδείξεις δείξουν ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Θρίλερ με κρουαζιερόπλοιο με πάνω από 1.800 επιβαίνοντες

Κρουαζιερόπλοιο με πάνω από 1.800 επιβαίνοντες, οι 42 εκ των οποίων έχουν παρουσιάσει συμπτώματα «γρίπης», περιπλανιόταν χθες Δευτέρα στα ανοικτά της Χιλής, όπου ο ελλιμενισμός τού απαγορεύθηκε, εξαιτίας των ανησυχιών που εγείρει η πανδημία του κορονοϊού.

Το Zaandam, υπό ολλανδική σημαία, που εκμεταλλεύεται η Holland America (όμιλος Carnival), απέπλευσε από το Μπουένος Άιρες την 7η Μαρτίου. Ο καπετάνιος του ζήτησε άδεια να αποβιβάσει τους ασθενείς πριν συνεχίζει τον πλου προς τον προβλεπόμενο προορισμό, το Φορτ Λόντερντεϊλ (Φλόριντα), στις ΗΠΑ, μέσω της διώρυγας του Παναμά.

Η Holland America ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι δεκατρείς επιβάτες από τους 1.243 και 29 μέλη του πληρώματος από τα 586 έχουν παρουσιάσει «συμπτώματα γρίπης».

«Καθώς είναι η εποχή της γρίπης και δεν είναι διαθέσιμα σετ εξετάσεων για την [ασθένεια] COVID-19 πάνω στο σκάφος, προς το παρόν είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι έχουν ακριβώς» οι ασθενείς, πρόσθεσε η εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι τηρεί τις συστάσεις των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το Zaandam, αφού πέρασε το ακρωτήριο Χορν, επρόκειτο θεωρητικά να ελλιμενιστεί την 21η Μαρτίου στο Σαν Αντόνιο, λιμάνι στην περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, του Σαντιάγο.

«Παρά την πρότερη διαβεβαίωση ότι οι επιβάτες μπορούσαν να αποβιβαστούν στην Πούντα Αρένας, στη νότια Χιλή, για να πάρουν αεροσκάφος, δεν μας επιτράπηκε να τους αποβιβάσουμε. Κανείς δεν έχει κατέβει από το πλοίο από τη 14η Μαρτίου στην Πούντα Αρένας», ανέφερε η Holland America στο δελτίο Τύπου που μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της.

Την 20ή και την 21η Μαρτίου, το κρουαζιερόπλοιο έλαβε άδεια απλώς να ανεφοδιαστεί με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα στο Βαλπαραΐσο της Χιλής.

Τουλάχιστον οι εκατό από τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι Γάλλοι, ανάμεσά τους οι γονείς του Γκουρβάν Λε Παβέκ, ο οποίος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η κατάσταση πάνω στο σκάφος χειροτερεύει κάθε μέρα.

«Από τη 15η Μαρτίου, το πλοίο πλέει παράλληλα προς τις ακτές της Χιλής, [ο πλοίαρχος] δεν ξέρει πού να πάει», εξετάζει «διάφορες πιθανότητες» αλλά χωρίς «σαφή» τον προορισμό, εξήγησε.

Από την Κυριακή, όταν «εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα» μόλυνσης από τον κορονοϊό, το πλήρωμα έθεσε όλους τους επιβάτες «σε περιορισμό στις καμπίνες τους και η μοναδική επαφή τους» με τον έξω κόσμο είναι «τα γεύματα που τους αφήνει μπροστά στις πόρτες τους», συμπλήρωσε.

Η Χιλή ανακοίνωσε τη 18η Μαρτίου ότι κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους ταξιδιώτες που κινούνται με χερσαία μέσα, στον αέρα και στη θάλασσα. Ως χθες Δευτέρα, η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταμετρούσε 746 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και δύο θανάτους.

Κίνα: 78 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τον εντοπισμό 78 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, στη συντριπτική πλειονότητά τους ασθενείς που μολύνθηκαν στο εξωτερικό κι επέστρεψαν στη χώρα, εξέλιξη που επιτείνει την ανησυχία περί νέου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Άλλοι επτά ασθενείς υπέκυψαν, κατά τον επίσημο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ουχάν, εστία της πανδημίας, όπου εντοπίστηκε επίσης ένα επιβεβαιωμένο νέο κρούσμα, το πρώτο έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες που δεν είχε καταγραφεί κανένα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται πλέον στη χώρα είναι άνθρωποι που επιστρέφουν έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα. Από τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 74 είναι του είδους που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» — ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοινωνόταν μία ημέρα νωρίτερα.

Πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα, γνωστοποιούν πως θα θέτουν σε καραντίνα όσους φθάνουν από το εξωτερικό. Από χθες Δευτέρα, όλες οι πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο οφείλουν εξ ορισμού να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια, προκειμένου οι επιβάτες των αεροσκαφών να υποβάλλονται σε αρχικές εξετάσεις.

Με σχεδόν 82.000 κρούσματα μόλυνσης και 3.277 θανάτους να καταμετρώνται επίσημα, η Κίνα είναι πλέον η χώρα που έχει υποστεί το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο, μετά την Ιταλία.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό, ή των «εισαγόμενων» κρουσμάτων κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών, ανερχόταν σε συνολικά 427.

Η Ημερησία του Πεκίνου, όργανο της τοπικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο ότι «όλοι» όσοι θέλουν να μεταβούν στην πόλη από το εξωτερικό θα υπόκεινται πλέον σε καραντίνα για 14 ημέρες και θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις.

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

toyrkia

Τραγωδία στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και ένδεκα τραυματίες μετά από σύγκρουση μπετονιέρας με λεωφορείο

Πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα (6/07) στην περιοχή Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.