Newsroom

Newsroom

Το κορίτσι που πνίγεται κάθε μέρα: Το ανατριχιαστικό άγαλμα στο Μπιλμπάο (video + photos)

Οι πράξεις των ανθρώπων «μπορεί είτε να μας βουλιάξουν είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια» το μήνυμα του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη Ρούμπεν Ορόζκο

FAYNrWDVgAIyM6v

Ο Μεξικάνος υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόζκο, γνωστός για τα αγάλματα που έχει φτιάξει και αναπαριστούν δημοφιλείς προσωπικότητας, έφτιαξε πρόσφατα ένα νέο άγαλμα στην Ισπανική πόλη του Μπιλμπάο,

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θέλει να περάσει απευθύνεται προς τους πολίτες, τους οποίους καλεί να αναλογιστούν ότι με τις πράξεις πράξεις τους «μπορεί είτε να μας βουλιάξουν είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια».

Το άγαλμα αναπαριστά ένα κορίτσι να πνίγεται στα λασπωμένα νερά του ποταμού Νερβιόν. Έχει την ονομασία Bihar, που μεταφράζεται ως «Το αύριο» στη γλώσσα των Βάσκων, ζυγίζει 120 κιλά και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μια καμπάνιας για τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Οι περαστικοί καθημερινά παρακολουθούν το κορίτσι άλλοτε να χάνεται στα νερά του του ποταμού Νερβιόν και άλλοτε να αναδύεται ξανά καθώς υποχωρούν τα νερά του ποταμού Νερβιόν.

Όπως υποστηρίζει το ίδρυμα το οποίο συνεργάστηκε ο Ρούμπεν Ορόζκο, πρόκειται για μια αναπαράσταση που αφορά το τι μπορεί να συμβεί «αν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μοντέλα που δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη».

Όπως δήλωσαν κάτοικοι και επισκέπτες στο Reuters:

«Στην αρχή μου δημιούργησε ένα αίσθημα άγχους,αλλά τώρα μου προκαλεί θλίψη, πολύ θλίψη». Ένας άλλος θεατής δήλωσε πως πίστεψε ότι το γλυπτό αναπαριστούσε ένα τραγικό γεγονός του που συντελέστηκε στο παρελθόν. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για αυτό, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Το «Bihar» δεν είναι το πρώτο έργο του Orozco που αιφνιδίασε και συγκίνησε το Μπιλμπάο. Δυο χρόνια πριν, ο Ρούμπεν Ορόζκο είχε φτιάξει ένα άλλο άγαλμα στο μέγεθος μιας πραγματικής γυναίκας που καθόταν σε ένα παγκάκι ενός πάρκου. Το όνομα αυτού του έργου ήταν «Invisible Soledad», και μέσα από αυτό, ήθελε να πυροδοτήσει μια συζήτηση για την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν οι ηλικιωμένοι

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη