«Κόλαφος» το Human Rights Watch: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους αιτούντες άσυλο

Έκθεση καταπέλτης της Human Rights Watch για την Τουρκία - «Δε συνιστά ασφαλή χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες»

AP22297369825836

Η MKO οργάνωση Human Rights Watch, μέσα από μια έκθεση-«καταπέλτη», καταγγέλλει ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεών της με τον Άσαντ ενώ καλεί την ΕΕ να αναστείλει τη χρηματοδότησή της, καθώς – βάσει νέων δεδομένων που αναφέρονται αναλυτικά στην έκθεση που ακολουθεί – προκύπτει πως η Τουρκία «δε συνιστά ασφαλή χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες».

Στην αναφορά της η Human Rights Watch καταγγέλλει την Τουρκία για εκατοντάδες βίαιες απελάδεις Σύρων προσφύγων, ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων, πίσω στη Συρία μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022.

Ειδικότερα, στην έκθεση αυτή η Human Rights Watch προέβη στην καταγγελία ότι οι τουρκικές αρχές αυθαίρετα προέβησαν στη σύλληψη, κράτηση και απέλαση στη Συρία εκατοντάδων Σύριων προσφύγων, ανδρών και αγοριών, στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2022,  και καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν πληρεί τα κριτήρια της ασφαλούς τρίτης χώρας και να αναστείλουν τη χρηματοδότηση για την κράτηση μεταναστών και για τους συνοριακούς ελέγχους μέχρι να σταματήσουν οι αναγκαστικές απελάσεις.

Αναλυτικά – Tι έδειξαν οι 37 συνεντεύξεις με Σύρους πρόσφυγες

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο πήρε συνέντευξη, εντός της Τουρκίας, τηλεφωνικώς ή διά ζώσης, από 37 άνδρες και 2 αγόρια από τη Συρία, που ήταν εγγεγραμμένοι στην Τουρκία για προσωρινή προστασία. Η Human Rights Watch πήρε επίσης συνέντευξη από επτά συγγενείς Σύριων προσφύγων και μια γυναίκα πρόσφυγα, την οποία οι τουρκικές αρχές απέλασαν στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Οι Σύριοι που απελάθηκαν ανέφεραν στη Human Rights Watch ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τούς συνέλαβαν στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στον δρόμο, τους κράτησαν υπό κακές συνθήκες, βιαιοπράγησαν και κακομεταχειρίστηκαν τους περισσότερους από αυτούς, αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης προς τη βόρεια Συρία και τους ανάγκασαν να διέλθουν τα σύνορα υπό την απειλή όπλου.

Η Human Rights Watch απέστειλε επιστολές με ερωτήματα και πορίσματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας. Η Human Rights Watch έλαβε απάντηση από τον Bernard Brunet, της Γενικής Διεύθυνσης Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης της ΕΕ.

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής αντικατοπτρίζεται στην ενότητα που αφορά τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Τούρκοι αξιωματούχοι απέλασαν 37 από τα άτομα που παραχώρησαν συνέντευξη στη βόρεια Συρία. Όλοι είπαν ότι απελάθηκαν μαζί με δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες άλλους. Όλοι είπαν ότι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν έντυπα είτε σε προαναχωρησιακά κέντρα είτε στα σύνορα με τη Συρία, σημειώνει η οργάνωση και συνεχίζει:

Είπαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι δεν τους επέτρεπαν να διαβάσουν τα έντυπα και δεν εξηγούσαν το περιεχόμενό τους, αλλά όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι αντιλήφθηκαν πως τα έντυπα αφορούσαν τη δήθεν συμφωνία τους για τον οικειοθελή επαναπατρισμό τους. Κάποιοι ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι κάλυπταν με τα χέρια τους το τμήμα του εντύπου που ήταν γραμμένο στα Αραβικά. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι σε αυτά τα προαναχωρησιακά κέντρα είδαν τις αρχές να μεταχειρίζονται και άλλους Σύριους με τον ίδιο τρόπο.

Πολλοί είπαν ότι είδαν Τούρκους αξιωματούχους να βιαιοπραγούν κατά άλλων ανδρών, που αρχικά αρνήθηκαν να υπογράψουν και έτσι κατάλαβαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Δύο άνδρες οι οποίοι κρατούνταν σε προαναχωρησιακά κέντρα στα Άδανα ανέφεραν ότι τους δόθηκε η επιλογή να υπογράψουν το έντυπο και να επιστρέψουν στη Συρία ή να παραμείνουν υπό κράτηση για ένα έτος. Και οι δύο επέλεξαν την επιστροφή επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν στη σκέψη ενός επιπλέον έτους κράτησης και ήταν απαραίτητο να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Οι απελαθέντες μεταφέρθηκαν οδικώς στα σύνορα από τα προαναχωρησιακά κέντρα παραμένοντας δεμένοι με χειροπέδες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο μερικές φορές διαρκούσε μέχρι και 21 ώρες. Ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να διέλθουν από διασυνοριακά σημεία ελέγχου είτε στο Öncüpınar/Bab al-Salam είτε στο Cilvegözü/Bab al-Hawa, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε περιοχές εκτός κυβερνητικού ελέγχου στη Συρία. Ένας άνδρας 26 ετών από το Χαλέπι ανέφερε ότι στο σημείο ελέγχου ένας Τούρκος αξιωματούχος του είπε, «Θα πυροβολήσουμε όποιον επιχειρήσει να επιστρέψει».

Τον Ιούνιο του 2022 ο οργανισμός για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ανακοίνωσε ότι το τρέχον έτος 15.149 Σύριοι πρόσφυγες έχουν ήδη επιστρέψει οικειοθελώς στη Συρία. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές στα διασυνοριακά σημεία ελέγχου στα Bab al-Hawa και στο Bab al-Salam αντίστοιχα δημοσιεύουν σε μηνιαία βάση τον αριθμό όσων διέρχονται τα σύνορα της Τουρκίας προς τη Συρία. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου του 2022, 11.645 άτομα επέστρεψαν μέσω του Bab al-Hawa και 8.404 μέσω του Bab al-Salam.

Η Τουρκία δεσμεύεται από τις συμφωνίες και το εθιμικό διεθνές δίκαιο να σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύει την επιστροφή οποιουδήποτε ατόμου σε τόπο όπου θα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλης κακομεταχείρισης ή απειλής για τη ζωή του υπογραμμίζει η HRW και υπογραμμίζει: Η Τουρκία οφείλει να μην εξαναγκάζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε τόπους όπου διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν σοβαρή βλάβη. Η Τουρκία οφείλει να προστατεύει τα βασικά δικαιώματα όλων των Σύριων, ανεξάρτητα από τον τόπο καταχώρησής τους, και οφείλει να μην απελαύνει τους πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται σε πόλη διαφορετική από αυτή στην οποία είναι καταχωρημένες η διεύθυνση κατοικίας τους και η ταυτότητα προσωρινής προστασίας τους.

H Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch, δήλωσε τα εξής:

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν βίαιες επιστροφές προσφύγων στη βόρεια Συρία. Οι απελαθέντες Σύροι είπαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τούς συνέλαβαν στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και στον δρόμο, τους κρατούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, τους χτύπησαν και κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία όπου, επίσης, υπέστησαν ξυλοδαρμό και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλου.

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Χάρντμαν.

«Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων…», πρόσθεσε η ίδια.

Για το ενδεχόμενο να εξετάζει Τουρκία την ομαλοποίηση των σχέσεών της με τον Άσαντ, η έκθεση μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με την HRW πρόσφατες ενδείξεις από την Τουρκία και από άλλες κυβερνήσεις υποδεικνύουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεών τους με τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Επιπλέον, στην έκθεση προστίθεται και η αναφορά ότι τον Μάιο του 2022 ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, παρόλο που η Συρία παραμένει μη ασφαλής για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν.

Πολλοί από αυτούς προέρχονται από περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη και αν μπορούσαν να φτάσουν ως εκεί, η συριακή κυβέρνηση είναι εκείνη που ουσιαστικά συντέλεσε στην ύπαρξη πάνω από έξι εκατομμυρίων προσφύγων και διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των πολιτών της, ακόμη και πριν από την έναρξη των εξεγέρσεων.

Επιπροσθέτως, η HRW κάνει αναφορά στη χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Τουρκία από την ΕΕ για την ανθρωπιστική στήριξη και διαχείριση της μετανάστευσης και σημειώνει ότι οι απελάσεις βρίσκονται στον αντίποδα της στάσης που η γειτονική μας χώρα κρατούσε πριν από λίγα χρόνια όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Ως εκ τούτου, τα νέα δεδομένα αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και των προσφυγικών ροών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch ζητά από τον Οργανισμό για το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ετοιμάσει μία νέα έκθεση Χώρας Προέλευσης για την Τουρκία και παράλληλα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός αναφοράς να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων και για τα τουρκικά κέντρα απομάκρυνσης δεν συμβάλλει ή διαιωνίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα η οποία καλείται να επανεξετάσει το θέμα της ασφαλούς τρίτης χώρας, σχετικά με την Τουρκία.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…