Newsroom

Newsroom

Το «κόκκινο» Ντερσίμ: Εκλέχθηκε ο πρώτος κομμουνιστής περιφερειάρχης στην ιστορία της Τουρκίας

Ο δήμαρχος του Όβατσικ εκλέχθηκε περιφερειάρχης και σκοπεύει να επεκτείνει το σοσιαλιστικό μοντέλο διοίκησης σε όλη την περιφέρεια του Ντερσίμ

20180419

Μια πολύ σημαντική νίκη κατέγραψε στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές το τουρκικό κομμουνιστικό κόμμα TKP, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας το κόμμα κατάφερε να εκλέξει δικό του περιφερειάρχη.

Πρόκειται για τον Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν δήμαρχος της πόλης Όβατσικ. Χθες όμως, εκλέχτηκε με 32% επικεφαλής της περιφέρειας (επαρχίας) Ντερσίμ, μέσα στην οποία βρίσκεται και το Όβατσικ.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας κατάφερε να συγκεντρώσει το 32% των ψήφων, το κουρδικό HDP έλαβε το 28%, ενώ το κεμαλικό CHP έλαβε το 20% των ψήφων.

Όπως αναφέρει η γαλλική Liberation, την τελευταία τετραετία κατά την οποία ο Ματσόγλου ήταν δήμαρχος του Όβατσικ, εφάρμοσε ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα, βασισμένο στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση της πόλης, μέσω τοπικών συνελεύσεων, οι οποίες παρείχαν πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία. Ως μέρος του σοσιαλιστικού προγράμματος, ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τοπικά προγράμματα υποδομής, καθώς και αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες παρέχονταν δωρεάν, ενώ η τιμή του νερού που παρείχε ο δήμος έπεσε σημαντικά. Παράλληλα, άνοιξαν αρκετές δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ ξεκίνησαν δημόσια προγράμματα μουσικής και άλλων τεχνών για παιδιά και ενήλικες.

Μιλώντας σε τοπική εφημερίδα, λίγο πριν τις εκλογές, μια γυναίκα που ζει στο Όβατσικ δήλωσε ότι «ως γυναίκες για πρώτη φορά βρήκαμε δουλειά και είμαστε πολύ ευχαριστημένες. Όπως μεταμορφώθηκε το Όβατσικ προς το καλύτερο, ευχόμαστε να γίνει το ίδιο και στο Ντερσίμ».

Χάρη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, άρχισαν να καλλιεργούνται εκτάσεις που δεν καλλιεργούνταν στο παρελθόν, ενώ πολλοί άνεργοι βρήκαν δουλειά μέσω της αύξησης της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα υπολογίζεται ότι η παραγωγή φασολιών και ρεβιθιών αυξήθηκε κατά 10%, ενώ τα έσοδα του δήμο διπλασιάστηκαν.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο προϋπολογισμός του δήμου παρουσίασε πλεόνασμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερα δημόσια έργα, καθώς και υποτροφίες για φοιτητές.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές ο Ματσόγλου δήλωσε στο soL ότι «οι πόρτες της περιφέρειας του Ντερσίμ θα είναι ανοιχτές στους πολίτες. Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να συγκαλέσουμε μια δημόσια σύσκεψη ώστε να συζητήσουμε πώς να διοικούμε συλλογικά την περιφέρεια», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα επεκτείνουμε το σύστημα παραγωγής και διοίκησης που ξεκινήσαμε στο Όβατσικ».

«Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό», κατέληξε ο πρώτος κομμουνιστής περιφερειάρχης στην ιστορία του τουρκικού κράτους.

Πηγή: Liberation
 

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…