Newsroom

Newsroom

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις τις Κίνας για τη βράβευση του Σιαομπό

Λίγες ώρες πριν από την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, η Κίνα κλιμακώνει τη δυσαρέσκειά…

Λίγες ώρες πριν από την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης 2010 στον κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, η Κίνα κλιμακώνει τη δυσαρέσκειά της εναντίον της Επιτροπής του Βραβείου και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Δύση που προσάγει τη χώρα σε δίκη, προσπαθώντας να επιβάλει ξένες αρχές και αξίες.

Η Κίνα έχει εξοργισθεί από τη βράβευση ενός ανθρώπου που  τον θεωρεί ανατρεπτικό στοιχείο και εγκληματία και η διαμάχη  της με την Επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης έχει επεκταθεί στη διεθνή διπλωματία.

Από την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό, το Πεκίνο δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί τα ξένα κράτη να μην παρευρεθούν στην τελετή της απονομής, απειλώντας με κυρώσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας  στο Πεκίνο έχουν ενισχυθεί για τη σημερινή ημέρα .Αστυνομικά οχήματα περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας και ειδικότερα γύρω από την κατοικία του Λιου Σιαομπό, την πρεσβεία της Νορβηγίας και την Πλατεία Τιενανμέν.

Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό, Λιου Σια, βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό και η αστυνομία εμπόδισε γερμανούς διπλωμάτες να την επισκεφθούν.

Η Επιτροπή του βραβείου ανακοίνωσε χθες ότι τα ανθρώπινα  δικαιώματα αποτελούν βασικές οικουμενικές αξίες, αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό  Κόμμα εννοεί να τις θεωρεί δυτικές  αξίες. Στην πορεία προς την τελετή, οι κινεζικές αρχές κλιμάκωσαν τα περιοριστικά μέτρα προς τους Κινέζους ακτιβιστές.

Οι κινεζικές αρχές  έχουν μπλοκάρει τις τελευταίες ημέρες τις ιστοσελίδες ξένων  μέσων ενημέρωσης, όπως το CNN και  το BBC.

Μπορεί ο Λιου Σιαομπό να τιμάται από τη διεθνή κοινότητα για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, όμως παραμένει σχετικά άγνωστος στους συμπατριώτες του, έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να σβήσει από τη συλλογική μνήμη το κίνημα για τη δημοκρατία της Πλατείας Τιενανμέν το 1989 και χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Λιγότερες από είκοσι χώρες θα είναι απούσες από  τη σημερινή τελετή συμβολικής απονομής του Νομπέλ Ειρήνης στον Λιου Σιαομπό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης δεν θα εκπροσωπηθούν  στην τελετή, εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, το Αφγανιστάν, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Κούβα, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ιράν, το Καζακστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Τυνησία  η Βενεζουέλα το Βιετνάμ και η  Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Κολομβία, η Σερβία, οι Φιλιππίνες και η Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο, τελικά θα παραστούν.

Η Σρι Λάνκα, στενή σύμμαχος της Κίνας και οι Φιλιππίνες δεν έχουν απαντήσει ακόμα αν θα παραστούν.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…