Newsroom

Newsroom

"Κλείδωσε" η συμφωνία για την αποφυγή του αμερικανικού κραχ

Σε συμφωνία λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου και το περιβόητο shutdown στις ΗΠΑ κατέληξαν σήμερα οι…

kapitolio

Σε συμφωνία λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου και το περιβόητο shutdown στις ΗΠΑ κατέληξαν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι με την κυβέρνηση Ομπάμα, για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την άρση του λουκέτου στις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μπένερ, συμφώνησε να αποδεχθεί το σχέδιο της Γερουσίας, που προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους ως τις 7 Φεβρουαρίου και την άμεση επαναλειτουργία όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τις 15 Ιανουαρίου. Νωρίτερα το πρωί ο αμερικανικός Τύπος ανέφερε ότι η Wall Street ουσιαστικά μέσα από τις κινήσεις που γίνονταν είχε προαναγγείλει την επίτευξη συμφωνίας.

Οι γερουσιαστές θα συνέλθουν μετά το μεσημέρι για να επισφραγίσουν τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ και του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Χάρι Ρέιντ.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων ωστόσο είπε ότι οι επικεφαλής των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το ποιο από τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα ψηφίσει πρώτο το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Οι προτάσεις των Ρεπουμπλικανών βουλευτών για επιβολή φόρου επί των ιατροτεχνικών προϊόντων του επίμαχου νομοσχεδίου για την υγεία (ObamaCare), δεν υιοθετήθηκαν.

Παράλληλα, το σχέδιο της Γερουσίας προβλέπει τη σύσταση μια διακομματικής επιτροπής προϋπολογισμού, η οποία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συντάξει μία έκθεση για ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που έφτασε την αμερικανική οικονομία κυριολεκτικά λίγες μόλις ώρες πριν το κραχ.

ΗΠΑ: 175 δισ. δολάρια θα στοιχίσει στην οικονομία μία στάση πληρωμών 

Αν οι αμερικανοί πολιτικοί δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν για να αυξήσουν το πλαφόν δανεισμού της χώρας, οι ΗΠΑ μπορεί να κηρύξουν στάση πληρωμών ως το τέλος Οκτωβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι «θα προκληθεί οικονομική κρίση και ύφεση σαν εκείνη του 2008 ή χειρότερη».